איטום גגות ביריעות ביטומניות - איך אוטמים, וכמה זה עולה?
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
מה זה בעצם יריעות ביטומניות?
היריעות הביטומניות מספקות איטום הרמטי לכל משטח ובכל גובה ממרפסות ועד גגות והן נחשבות לבחירה המרכזית ביותר בבחירת חומרי האיטום בבתים ובמבנים מסחריים.
כפי שמגלה שמן, היריעות הן ממשפחת החומרים הביטומניים, מה שאומר שהן בעלות תכונות בידוד מצוינות גם מבחינה תרמית וגם מבחינה אקוסטית, כך שהן שומרות על טמפרטורת הבית ומונעות חדירת רעשים, רוחות, קור ונוזלים.
מחיר האיטום ביריעות ביטומניות הוא בטווח שבין 80-120 ₪ למ"ר לפני מע"מ.
מחיר זה מתייחס ליריעות שעומדות בתקן הישראלי ומתקבלות בעובי של 5 מ"מ, כאשר ההבדל במחיר מתייחס למורכבות הנחת היריעה על הגג ולא לאיכות שלה, אם כי יריעות אלו מציעות מספר סוגים אפשריים.
(מה עדיף, יריעות ביטומניות או זיפות? לקריאה - לחצו כאן).
מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?
מה ההבדל בין זפת ליריעות?
עד לכניסתן של היריעות הביטומניות לשוק האיטום, הייתה זו הזפת ששולטת כחומר החזק והעמיד ביותר. כיום ההתלבטות בין שני החומרים הללו נובעת משיקולים תקציביים ושיקולים טכניים.
היריעות הביטומניות מחזיקות כ-10 שנים מה שהופך אותן לכלכליות יותר לאורך זמן, אבל לא תמיד במהלך הבנייה או השיפוץ יש לדיירים תקציב מתאים ליריעות ביטומניות.
במקרה כזה, הם יכולים ליישם זפת חם ורק כעבור שנה-שנתיים להלחים עליה יריעות ביטומניות.
הצד הטכני נוגע לסוג התשתית שכבר נמצאת על הגג ונסביר: בעולם האיטום חומרים מגיעים במשפחות, כך שכל חומר ייקשר רק לחומר אחר מהמשפחה שלו.
כל עוד קיימים חומרים כלשהם שכבר נמצאים בגג כמו משחה פוליאוריטנית או צמנטית, היריעות לא יוכלו להיקשר אליהן כמצופה והן יתנתקו תוך זמן קצר, יפגעו באפקטיביות החומרים הקיימים ויגרמו לעלויות כפולות בסופו של דבר.
הלחמת יריעות ביטומניות – סוגי היריעות
לפני כן חשוב להכיר את סוגי היריעות הקיימים – יריעות APP הנפוץ יותר בזכות עמידותו מפני השמש היוקדת ויריעות SBS הנפוצות פחות שמתאימות לאיטום מרתפים ומקלטים.
יריעות אלו מגיעות בגדלים 4 מ"מ ו-5 מ"מ, כאשר עובי של 5 מ"מ הנו נפוץ יותר כי אפשר להשתמש רק בשכבה אחת ממנו ולא שתיים.
איטום בשתי יריעות 5 מ"מ מתקבל בדרך כלל במבנים תעשייתיים ולפי התקן הישראלי מחייב גם בכל גג מרוצף. יש קבלני איטום שמניחים שתי יריעות של 4 מ"מ, אך רצוי להימנע מכך.
סוג נוסף של יריעות מגיע במספר עיצובים מיוחדים כמו למשל דמוי רעפים. יריעות אלו מצופות בגרנוליט ונדבקות בדבק ללא הלחמה. ועם זאת, העובי שלהן מגיע רק עד 3.5 מ"מ והן יקרות יותר.
מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?
באילו מקרים אי אפשר להשתמש ביריעות?
כדי להניח את היריעות נדרש משטח ישר ונקי מעצמים או אובייקטים מפריעים.
כך לדוגמה, גג בניין עמוס פריטים כמו קולטים, דודים, אנטנות וכו' לא יוכל להתחדש ביריעות ביטומניות ויזדקק לסוג ולטכניקת איטום אחרים.
גם גגות משופעים לא יוכלו ליהנות מיתרונות היריעות הביטומניים מסיבה זו ולכן לא מתקינים אותן בגגות רעפים או דקורטיביים הכוללים שיפוע כלשהו.
השוואת הצעות מחיר – אל תפעלו בלעדיה
לפני שאתם מזמינים קבלן איטום להתקנת יריעות ביטומניות חשוב שתקבלו הצעת מחיר שאפשר להפיק ממנה מסקנות חשובות.
הסעיף המרכזי בהצעות המחיר הוא המחיר למטר, כך שהאוטם החאפר עשוי לספק לכם הצעת מחיר מוצלחת וחסכונית של 65 ₪ למ"ר ואתם תתפתו לסגור איתו בחדווה.
לעומתו, קבלן איטום מקצועי ייתן לכם מחיר של 90 ₪ למ"ר, אבל הוא כולל גם את פינוי הפסולת מהגג ואת הרמת הדודים.
יוצא שקיבלתם שתי הצעות מחיר שונות לחלוטין, אך רק באחת מהן מפורטים רכיבי המחיר הכולל כאשר בשנייה סביר מאוד להניח שיצוצו הרבה הפתעות יקרות ומרתיחות בשטח.
אז מה המסקנה מכל זה? לעולם אל תסתכלו על מחיר למטר כשמדובר ביריעות ביטומניות, אלא על מה שהמחיר הזה כולל.
מה משפיע על מחיר העבודה?
גודל הגג
עבור הנתון הזה אין נכון יותר מהמשפט "הגודל לא קובע".
על פניו גג גדול שווה מחיר גדול, אך כאן ייתכן שיקרה דווקא הדבר ההפוך: גג גדול ופנוי יחסוך את החיתוך וההתאמה של היריעה, מה שעשוי לחסוך בזמן ולאפשר לקבלן האיטום להציע דווקא מחיר נמוך יותר.
פינוי שטח הגג
זהו שלב קריטי בעבודה שבו מפנים את כל מה שנמצא בגג כדי לאטום כראוי ולכן אם יש עליו דוד ישן, שלל ברזלים משיפוץ בעבר, רהיט וותיק או כל אובייקט אחר, תידרשו להוריד אותם ולשלם בהתאם.
עבודת פינוי מקיפה לגג לטובת הנחת היריעות עשויה להגיע גם ל-1,000-1,500 ₪.
הגישה לגג
ככל שהיא מורכבת יותר, מסובכת יותר, מפרכת יותר ומקשה על העברת החומרים והכלים מעלה, כך היא תייקר את מחיר העבודה.
שימוש במנוף להעברת חומרים לגג בניין נמוך לדוגמה יעלה 300-400 ₪.
יריעות pvc לגג
יריעות ה-PVC מהוות אפשרות נוספת לאיטום גגות, כאשר להבדיל מהיריעות הביטומניות הן לא זקוקות להדבקה או להלחמה למשטח הנאטם.
PVC הוא חומר אטום וגמיש המתקבל עם אורך חיים ארוך וצבעו הבהיר חוסך את מריחת השכבה הלבנה שתעזור להימנע מספיחת חום גדולה מידי.
כל היתרונות הללו בוודאי משמחים מאוד את הדיירים שמזמינים את העבודה אך פחות את אנשי האיטום שלא מחזיקים במקצועיות טובה, משום שההתקנה של יריעות PVC דורשת מיומנות רבה מאחר והן לא מולחמות או מודבקות לגג בשום שלב.
אוטם מקצועי ידע איך לעבוד עם היריעות הללו ולהציע אותן כאלטרנטיבה במידת האפשר.
המחיר לאיטום ביריעות PVC עומד על 50-110 ₪ למ"ר.
בדיקת הצפה לאחר התקנה
בדיקת הצפה או בשמה הנוסף בדיקת איטום תאפשר לגלות האם היריעות הותקנו כראוי והאיטום של הגג אכן מוצלח כפי שציפינו.
קבלן האיטום יסתום את כל פתחי הניקוז בגג ויציף אותו במים שיישארו למשך 72 שעות.
אם בזמן זה התרחשה נזילה, מתקנים וחוזרים על הבדיקה.
אצל חלק מבעלי המקצוע בדיקת האיטום כלולה במחיר. אם לא, גובים עליה בדרך כלל 500 ₪.
תיקון יריעות ביטומניות
בייחוד במקרים שבהם יריעה לא הותקנה כראוי, ייגרם בשלב כלשהו נזק שיצריך תיקון.
תיקוני היריעות הביטומניות מבוצעים נקודתית באמצעות משחה ביטומנית ומתומחרים לפי מטר.
אם מדובר ביריעה שחוקה שכבר הגיעה לסוף חייה לאחר כעשור או בנזק שעלות התיקון שלו גבוהה מאוד, יהיה צורך להחליף את היריעה הקיימת בחדשה.
איטום גגות ביריעות ביטומניות - תקופת האחריות
יריעות ביטומניות מחזיקות מעמד לתקופה של 7-10 שנים כל עוד הן הותקנו בצורה מקצועית שכללה הלחמה ויישום כנדרש בהתאם לתקן והנחיות העבודה.
יחד עם זאת, התיקון שלהן נחשב לשירות די נפוץ מאחר ובכל זאת קורה לא מעט שאנשים חוסכים במחיר ההתקנה וגורמים לחורים ומפגעים שצריך לטפל בהם בדיעבד.
האחריות הניתנת ליריעות היא בדרך כלל של 5-7 שנים ותכלול תיקונים במידת הצורך, אם כי גורם שמספק אחריות מבצע בדרך כלל התקנה מקצועית יותר ונטולת פגמים.