איטום חוץ: קירות, גגות ומרפסות
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
מים המחלחלים לתוך המבנה עלולים להזיק לשלד הבית, לגרום לחלודה, לרטיבויות, לעובש ולאבדן רכוש יקר. המים אף עלולים להגיע למערכת החשמל ולגרום לניתוקים וקצרים בבית. את מפגעי הנזילות והרטיבויות ניתן למנוע ע"י איטום טוב מחוץ ובתוך הבית: "איטום חיצוני" – מחוץ לבית, ו"איטום פנימי" – בתוך הבית. האיטום מונע את מגע המים עם שלד הבית ובכך מגן עליו.
מקצועני איטום מכירים את החומרים, את התקנים ואת טכניקות העבודה. הם מנוסים הרבה יותר מכל אדם פרטי שזקוק לאיטום ועל כן לא מומלץ לבצע עבודות איטום באופן עצמאי, במיוחד בגלל החשיבות שלהן. אם זאת, אין סיבה שלא ללמוד מעט על השלבים באיטום, על החומרים השונים וכן לקרוא טיפים של אנשי איטום - כל אלה יעזרו לכם לוודא שהעבודה נעשית כראוי, פחות או יותר בהתחשב בכך שאינכם בעלי מקצוע.
איטום חיצוני - קירות חיצוניים
הקירות בנויים מבלוקים ומטיח שמוליכים מים. איטום טוב צריך למנוע את חדירת המים הזו לשלד המבנה.
על קירות חדשים - ברק כרמי, קבלן שיפוצים ותיק ממליץ על "מריחת בטון" נגד מים לפני הטיח, טיוח ולבסוף צביעה בצבע עמיד למים אחרי הטיח. הצבע צריך להיות סופר קריל (אקרילי) – המספק הגנה מפני גשם, והשמש.
על קירות ישנים – לעיתים צריך לסתום סדקים חיצוניים בסיקה, ועל העבודה על הסדקים צריך חומר פולימרי (חומר איטום של "פז קר" או משחות מיוחדות לאיטום קירות המצפות את הקיר). אפשר להשתמש בסיק-ראפ שמתחבר מצויין לטיח קיים. אם יש צורך – אפשר לצפות מחדש את הקיר כולו.
מה עושים כשיש נפיחות בטיח בגלל רטיבות מחוץ לבית?
יקיר, קבלן איטום מאלמגור הנדסת בניין:
"אם חלק מהקיר התנפח, חשוב לקלף ולשבור את כל מה שרופף, להגיע בגירוד עד הברזל של המבנה. לבדוק אם הברזל התחיל להחליד. צריך למרוח על הברזל חומר שמונע חלודה, ומעליו חומר בשם סיקה 610 שאוטם את המבנה. אחרי שהחומר מתייבש אפשר לטייח מחדש ולצבוע. תיקונים המסתפקים בתיקון הטיח בלבד הם קוסמטיים ולא מתקנים את הבעיה.
בבניינים שהמרזבים מותקנים בתוך המבנה - המרזב לפעמים מתבלה או מתפוצץ. במקרה כזה מבטלים את המרזב הקיים ויוצאים עם יציאה אל המרזב החיצוני ב"שרוול". אני ממליץ מאוד לבדוק את המרזבים לפני עונת הגשמים."
שלבים באיטום גגות ואיטום מרפסות:
התקן מחייב 5 מ"מ של איטום לפני הריצוף. ויש צורך בשתי שכבות של איטום.
משה, קבלן איטום מאיטום רובס, מונה את השלבים בביצוע איטום:
- הכנות – מרימים את הקולטים, המזגנים והאבנים השקועות. מנקים את הגג כולו מלכלוך ואבק, ואת השקעים ממלאים בבטון.
- מורחים שכבת יסוד על הגג, כדי לחבר בין הזפת לגג. אפשר להשתמש בפריימר או בפלינקוט.
- מדביקים רולקות על הקנטים (החיבורים בין הגג לקירות או למעקה).
- שכבה ראשונה - זפת בכמות של קילו וחצי זפת למטר.
- שכבת פיברגלס – מניחים את בד הפיברגלאס על הזפת. לחילופין ניתן להשתמש באינטרגלס.
- שכבה שניה – אפשר להשתמש שוב בזפת לפי קילו וחצי למטר, או ביריעות ביטומניות שמחממים עם ברנר.
- סיוד או ריצוף הגג. כדי לשמור על הגג גם מפגעי השמש ולבודד את הבית.
מחפשים קבלן איטום?
אפשר לוודא שקבלן האיטום עשה את העבודה לפי השלבים ולפי הדגשים אך בסופו של דבר מה שמשנה זה מבחן התוצאה. ואיך אפשר לבדוק שהתוצאה מספקת?
ברק:
"לפני הריצוף אני ממליץ על הצפה של המשטח. הלקוח יכול לצפות בתהליך. סוגרים את המרזב אחרי עבודת האיטום ולפני הריצוף או הסיוד ומציפים את המשטח במים בשלושה עד ארבעה סנטימטר. מחכים כמה שעות ורואים אם כמות המים נשארה זהה. אם לא עושים את בדיקת ההצפה – קשה מאוד לאתר את מקור הנזילה מאוחר יותר."
טיפים לאיטום חיצוני
הטיפים הבאים פחות טכניים באופיים ובהחלט יעזרו לכם לבצע פרוייקט איטום מוצלח:
מרחק הזמן הוא פרמטר קריטי בעבודות איטום
כדי לוודא שהעבודה באמת טובה, אני ממליץ לבדוק את קבלן האיטום לפי עבודות שנעשו לפני כמה שנים. הזמן הוא פרמטר משמעותי לאיכות העבודה.
שיפוע בגגות ובמרפסות מונע היקוות מים
לפני ואחרי העבודה חשוב לבדוק שהמשטח משופע לכיוון המרזבים.
קשה לאטום בחורף
אני ממליץ על חשיבה מראש, כמו שמשרד הפנים ממליץ לחדש את הדרכון בעונה המתה, אני ממליץ לאטום באביב. אם בונים גג או מרפסת חדשים – עדיף לאטום כשהמשטחים יבשים ומחירי הקבלנים זולים יותר.
להסכים על האיטום מוקדם
עוד בשלב הצעת המחיר עם הקבלן חשוב להקפיד ששלב האיטום יהיה רשום בהצעת המחיר, בלוח הזמנים ובחוזה. האיטום צריך להיות מתומחר מראש, מבחינת העבודה ומבחינת החומרים. אם סעיף עבודת האיטום לא מתומחר ומתועד מראש, הוא עשוי להיכנס תחת סעיף "תוספות" במהלך העבודה ולגרור בקשה לתשלום נוסף (בדרך כלל במחיר גבוה מהמקובל). אם מדובר על מרפסת או גג חדש מומלץ להוסיף להצעת מחיר גם את בדיקת ההצפה לפני הריצוף ולבקש מראש מהקבלן להיות נוכח בשלב בדיקת ההצפה ולוודא שהבדיקה עוברת בהצלחה.
כמה מילים על איטום פנימי
בחדרים הרטובים (במקלחות ובאמבטיות), לפני שלב הריצוף והתקנת הצנרת מורחים סיקה 107 (סיקה הוא סיליקון עם פולימרים). זהו גלון נוזלי שאותו יוצקים על הרצפה ומתחת לאגן האמבטיה ונותנים לו להתייבש. אחרי הייבוש, מכסים בחול ומרצפים. חשוב להקפיד על רובה בחריצים שמתאימה לחדרים רטובים (סיקה פלקס). לגבי החיבורים בין אגניות ואמבטיה לרצפה אנשים נוטים לבצע באמצעות רובה או סיליקון וזו טעות - הרובה מתייבשת ונסדקת והסיליקון מתאים לזכוכיות אך לא מתאים לחיבור לקרמיקה ולכן בחיבורים צריך לאטום עם "סיקה פלקס".
את הקירות במקלחת ובאמבטיה חשוב לצבוע בצבע שלא מאפשר למים ולאדים להיכנס.
בשאר החדרים בבית - אין צורך באיטום מיוחד, אבל חשוב להקפיד על חול שומשום מתחת למרצפות ועל רובה בחריצים בין המרצפות.
מחפשים קבלן איטום?
לסיכום נושא האיטום
הבסיס לכל פרוייקט שיפוץ מקצועי, ובפרט עבודות איטום הוא בחירה של בעלי מקצוע טובים. בחרו בקבלני איטום מנוסים ומומלצים וכבר חסכתם את רוב הדאגות. כך או כך, אם בחרתם בקבלן איטום טוב יותר או פחות, בכל מקרה מומלץ תמיד לדעת דבר או שניים על התחום כדי לא לפתוח צוהר לבעל המקצוע לנצל את חוסר הידע שלכם. קראו את הכתוב בעיון והיעזרו בזה בזמן ההתקשרות מול בעל המקצוע.
הנושאים החשובים ביותר לפקוח עליהם עין באיטום חיצוני: אם מדובר באיטום גג, חשוב להזמין איש איטום מומחה ולהיות נוכח בבדיקת ההצפה לאחר העבודה. אם מדובר בקירות חיצוניים למשל בשיפוץ וילה, ודאו שהקבלן מורח חומר פולימרי לפני השליכט הצבעוני או הצבע.
ובאיטום פנימי: אם אתם משפצים את הבית ומחליפים מערכות אינסטלציה וחדרים רטובים, וודאו שהקבלן אכן מבצע איטום בסיקה.