אינסטלציה: בואו ללמוד על הצנרת הביתית שלכם
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
צנרת אספקת המים היא המערכת היחידה בבית שעומדת בפני לחץ מתמיד של מים וטמפרטורה גבוהה. לכן, כל פגיעה בה - בין אם בעקבות ציוד לקוי, התקנה לקויה או פגיעה חיצונית - עלולה לגרום לנזקי רטיבות והצפה כבדים ביותר. מערכת האינסטלציה היא אחת מהמערכות הבסיסיות בשיפוץ שלכם שאתם ממש לא רוצים לזלזל בה, לצד החשמל ומערכת האיטום. לכן, כדאי מאוד להכיר את סוגי הצנרות הקיימות בשוק, ולהבין מה כדאי ליישם אצלכם בבית. ראשית, רגע של היסטוריה - עד לשנות ה-90 הצנרות הביתיות היו עשויות מפלדה, מה שהוביל ללא מעט בעיות של חלודה ופיצוצים. לפני כ-20 שנה החל השימוש בצינורות פלסטיק, במטרה למנוע את הבעיות הללו. צנרת הפלסטיק הראשונה בשוק הייתה צנרת פקסגול, צנרת המתחברת בשיטה של השחלה. כלומר, צנרת המושחלת בתור צינור תעלה ומחוברת באמצעות מרכזייה.
בהמשך, נולדה צנרת ה-SP, המשווקת על ידי חברת מצרפלס. צנרת ה-SP היא בעלת שלוש שכבות - שתי שכבות פלסטיק ובאמצע שכבת אלומיניום, שמטרתו לתת לצנרת חוזק נוסף. מעבר לכך, הצנרת החדשה אפשרה התקנה בצורה אחרת, כאשר הצינורות מתחברים זה לזה בשיטה של לחיצה הנעשית באמצעות מכשיר מיוחד, המבטיחה שלא יהיו נזילות בנקודות התרופה - החיבורים בין הצינורות.
לצנרת SP הצטרפה צנרת המולטיגול, גם היא צנרת רב שכבתית, המיוצרת על ידי חברת גולן מוצרי פלסטיק (המייצרת את צנרת הפקסגול). כיום, הפקסגול, ה-SP והמולטיגול הן שלוש הצנרות העיקריות בעלות תו תקן הנמצאות בשימוש הרווח ביותר לצנרת המים בבניה ושיפוצים פרטיים.
אם אתם עומדים בפני שיפוץ הכולל החלפת צנרת האינסטלציה, המאמר שלפניכם יעשה סדר בשאלות שוודאי מטרידות אתכם כמו מה ההבדלים העיקריים בין סוגי הצנרות הנמצאות בשוק, כיצד בוחרים בסוג צנרת מתאים והכי חשוב - מהם האמצעים שאנחנו יכולים לנקוט כדי להבטיח שהעבודה נעשית כראוי.
סוגי צינורות ושיטות התקנה
מחפשים אינסטלטור ולא מצאתם ?
הנחת צנרת הפקסגול עובדת כך שהצנרת נמצאת בתוך מתעל (צינור תעלה). לכל נקודת מים מגיע צינור נפרד הרץ ממרכזיית המים אל נקודת המים. צנרת הפקסגול אינה מאפשרת חיבורים בין הצינורות לבין עצמם, אלא הנחת צינורות נפרדים. במידה וישנה בעיה בצנרת, הגישה אליה תהיה דרך המרכזיה, ממנה ניתן לשלוף את הצינור הבעייתי ולהחליפו. שיטת הנחת צנרת זו נקראת השיטה המקבילית.
צנרת SP וצנרת מולטיגול אינן מחייבות מרכזייה, האלומיניום בצינור מעניק לו גמישות ומאפשר לו להתכופף בזווית של 75 מעלות, ומערכת הצינורות מתחברת בינה לבין עצמה באמצעות מכשירי לחיצה מיוחדים. הדבר מאפשר חיבור בין הצינורות ומייתר את המרכזייה. שיטת התקנה כזו נקראת השיטה הטורית. חשוב לציין כי כדי להבטיח שחיבור הצינורות נעשו כמו שצריך חשוב להשתמש באביזרי החיבור המתאימים לכל סוג צנרת, ולא לערבב בין המוצרים של החברות השונות.
נציין כי עלולים להיות מצבים בהם קבלני שיפוצים ישתמשו בסוגי הצנרות של SP או מולטיגול, אך בשיטה המקבילית. אין לכך כל יתרון אך הדבר גם אינו בעייתי. צורת עבודה כזו נובעת בדרך כלל מהעדפה של הקבלן, הרגיל לשיטה מסוימת.
קוטרי צינורות - ישנה חלוקה ברורה לפי הוראות למתקני תברואה, הקובעת כמה נקודות מים יכול להזין כל קוטר של צינור:
צינור בקוטר 16 מ"מ יכול להזין נקודה אחת בלבד.
צינור בקוטר 20 מ"מ יכול להזין בין 2 ל-3 נקודות.
צינור בקוטר 25 מ"מ יכול להזין 4-9 נקודות.
צינור בקוטר 32 מ"מ יכול להזין מ-10 ועד 16 נקודות.
בהתאם לכך, מותקנת הצנרת. כך למשל, אם לבית יהיו 9 נקודות מים, הצינור הראשי של הבית יהיה בקוטר של 25, ואז אם מדובר בבית שמותקנת בו מערכת בשיטה המקבילית, ייכנס צינור בקוטר 25 למרכזיה, וממנה כל צינור לכל נקודת מים בקוטר של 16.
במערכת טורית ההתקנה תהיה שונה מכיוון שיש צינורות המתחברים זה לזה. הצינור הראשי שייכנס לבית יהיה בקוטר של 25 מ"מ, אם במטבח יש 2 נקודות מים, יחובר צינור של 20 מ"מ וממנו צינורות של 16 מ"מ לכל נקודה, וכן הלאה.
כלים סניטריים מיוחדים - לעתים נרצה לבחור בכלים סניטריים מיוחדים, שידרשו צינורות עבים יותר מה-16 הסטנדרטי המשמש לנקודת מים רגילה. כך למשל, אם בוחרים בג'טים באמבטיה, מפלים, ג'קוזי או ראש גשם.
במקרים כאלה לכל חברה המשווקת את המוצר יש הוראות התקנה משלה, והיא מציינת מה עובי הצינור בו יהיה צורך.
צבעי הצינורות - שחור, לבן, אדום וכחול. הצינורות השחורים מיועדים לחוץ, והם מוגנים מקרינת UV. הצינורות האדומים מיועדים למים החמים והצינורות הכחולים למים הקרים. צינור המים החמים חייב להיות מבודד, וישנם קבלנים המשתמשים בצינורות הלבנים כדי לסמן את הצינורות אשר צריכים להיות מבודדים.
הסיבה העיקרית לצבעי הצינורות השונים היא כדי שיהיה ניתן בקלות יותר לזהות את הצינור הרלוונטי במקרה של תקלה. אין באמת הבדלים בין הצינורות עצמם. כל הצינורות מתאימים למים החמים, אך ההפרדה נעשית כדי להקל על התהליך.
תכנון האינסטלציה מבעוד מועד
חשוב לתכנן את מיקום מרכזיית המים ואת נקודות הקצה (הברזים) – עם עדיפות למרחק קצר ביניהם, הצינורות צריכים לעבור מתחת לרצפה, למעט בחדרים הרטובים כגון אמבטיה, שם הצינורות מחוייבים לעבור בתוך הקיר.
מומלץ לפנות לחברת מרצפלס ולשלוח להם תכניות אדריכליות של המבנה, הם ישרטטו לכם תכנית אינסטלציה מומלצת, ללא עלות.
קוטר הצינור קובע את ספיקת המים ובמילים פשוטות אם יהיה לכם לחץ מים רצוי בברזים או חלש.
חשוב שהצינור הראשי בבית היוצא משעון המים של העירייה, יהיה בקוטר של 25 מ"מ – 32 מ"מ בכפוף להל"ת (ההוראות למתקני תברואה). הצינור המרכזי בתוך הבית יהיה בקוטר 20 מ"מ וצינור בקוטר 16מ"מ יזין נקודה אחת בלבד, זו בעצם נקודת המים הסופית למשל הברז במטבח או ברז האמבטיה. בצורה הזאת לא תהיה לכם בעיה של זרם חלש.
בבניינים: ועדי בתים שצריכים להחליף את הצנרת הראשית צריכים לבחור קוטר צינור גדול ולהשתמש בצנרת חיצונית מתאימה. ב sp למשל: הצנרת הכחולה למים קרים, האדומה למים החמים והשחורה היא צנרת חיצונית.ועדי בתים שצריכים להחליף את הצנרת הראשית צריכים לבחור קטרים (קוטר צינור) גדולים. אנחנו ממליצים להתייעץ עם החברות מצפלס או גולם יעזרו לכם לתכנן בחינם את הצנרת וכדאי לבדוק טוב שהאיסטלטור מוסמך.
מחפשים אינסטלטור ולא מצאתם ?
למה כדאי לשים לב עם התקנת הצנרת?
לפני העבודות: כדאי לוודא שכלי העבודה לחיבור הצנרת מגיעים מאותה חברה ממנה הגיעה הצנרת, לציין זאת בהסכם מול הקבלן ולוודא זאת בזמן העבודה (באמצעות האדריכל/ מפקח אם יש, או בעצמכם). אם הקבלן לא עובד עם הכלים הנכונים, אתם מסתכנים בנזילות במערכת. כדאי גם להבטיח שהקבלן שבחרתם הוא בעל הכשרה מתאימה ויודע לעבוד עם המערכת שאתם מעדיפים. בנוסף, חשוב להבטיח שלא מדובר בחיקויים אלא במוצרים מקוריים של החברה שנבחרה.
כאשר מחליפים צנרת בחדר אמבטיה מומלץ להחליף את הכל, כולל צנרת הביוב. יש לא מעט פעמים בהן מוחלפת רק צנרת המים, אך אם צנרת הביוב היא ישנה כדאי להחליפה כדי למנוע סיבוכים ותקלות.
מערכת מקבילית: אם בוחרים במערכת מקבילית חשוב לשים לב שהמרכזיה נמצאת במקום נגיש ונוח. הגישה לתיקונים במקרה של מערכת כזו היא דרך המרכזיה ולכן חשוב שיהיה קל לגשת לשם.
מערכת טורית: אם בחרנו במערכת טורית, חשוב לשים לב שהצינורות עוברים בקווים ישרים ולא באלכסון. הסיבה: במידה וישנה נזילה יש צורך לפתוח את הריצוף, והאלכסון יגרום לכך שיהיה צורך בפירוק יותר נרחב.
בשיטה הטורית יש שימוש באביזרי פיצול כדי ליצור חיבורים בצורה T. כדי שלא לפגוע באיטום בחדרים הרטובים ההתפצלויות חייבות להיות בהם או על הקיר או על הריצוף מחוץ לחדר האמבטיה. הסיבה היא שבמקרה של תקלה וחפירה לצורך חשיפת הצינור, לא תיפגע מערכת האיטום.
עוד עיקרון הוא שצינור מהמערכת הטורית לא יכול לעבור מתחת לנקודות קבועות כמו אמבטיה או ארון קיר, או כל מה שבעייתי לפרק במקרה של תקלה, וחשוב להקפיד על כך.
אחרי ההתקנה: כאשר המערכת מותקנת וכל הצינורות חשופים כדאי לצלם את מערכת האינסטלציה - בעיקר במקרה של התקנה טורית. כך, אם ישנה נזילה ניתן יהיה לראות היכן נקודות הפיצול והחיבורים והיכן הנקודות הרלוונטיות.
לאחר התקנת הצנרת כדאי קודם כל לוודא שהצינורות והאביזרים לא ניזוקו בזמן העבודות. לאחר מכן לבצע בדיקת אספקה ולוודא כי מים חמים וקרים מגיעים בלחץ הנדרש לנקודות האספקה. השלב הבא הוא ביצוע בדיקת לחץ על ידי משאבת לחץ, בלחץ של 15 בר למשך לפחות שעה. אם הנחת הצנרת הייתה חלקית וישנם חלקי מערכת ישנים שלחץ גבוה עשוי לפגוע בהם, יש לבודד את הצנרת החדשה ולבדוק בנפרד.
אחרי ביצוע הבדיקה יש לחבר את הצנרת לרשת העירונית כדי שתהיה תמיד תחת לחץ וכך ניתן יהיה לגלות דליפות. יש לסגור היטב את התושבות להתקנת הברזים והסוללות בפקקים עד להרכבת הכלים הסניטריים.
אחריות
בעיקרון, חשוב לדעת ששתי החברות המרכזיות בתחום, מצרפלס (SP) וגולן מוצרי פלסטיק (פקסגול ומולטיגול) מאפשרות להזמין נציג מטעמן שיגיע לאתר, יבדוק את הצנרת וייתן אחריות לעשר שנים מטעם החברה. עם זאת, חשוב לשים לב למספר דגשים בעניין:
השלב בו יש להזמין את החברות הוא כשהצנרת הונחה ובוטנה חלקית.
אם נעשה שיפוץ נקודתי של מוצרי החברה (למשל, רק בחדר האמבטיה) האחריות שתינתן היא חלקית רק לחלקים החדשים שהוחלפו.
במקרה של מצרפלס (צנרת SP) האחריות תינתן לעבודה של אינסטלטור שקיבל הכשרה של החברה להנחת צנרת SP ונציג החברה ביקר באתר בעת ההתקנה.
סקירה השוואתית של סוגי הצנרות השונים
אחת ההתלבטויות של לקוחות בתהליך של שיפוץ היא בחירת סוג הצנרת. נפרוש בפניכם חלק מהמאפיינים של כל סוג כדי להקל על הבחירה:
צנרת פקסגול
יתרונות:
מדובר בטכנולוגיה ישנה יותר מהSP והמולטיגול, ולכן יש הסוברים שפחות איכותית. עם זאת, ישנם קבלנים רבים שעדיין מעדיפים שימוש בצנרת הזו, הסיבות הבאות:
שליפת הצינור במקרה של תקלה דרך המרכזיה אמורה להיות פשוטה יותר מפתיחת ריצוף או קרמיקה. כאן יש מחלוקת קלה בין קבלנים הטוענים כי הדבר לא כל כך פשוט, לבין כאלה שנשבעים שכן. התשובה טמונה כנראה באיכות ההתקנה, וכאן אנו חוזרים על ההמלצה לקחת קבלן בעל ניסיון רב בהתקנת הצנרת מהסוג שבחרתם.
מחיר הצנרת הוא זול יותר מצנרת SP או מולטיגול.
ישנם בתים בהם יהיה נוח יותר להתקין מרכזייה, למשל אם ישנו ריצוף יוקרתי של שיש שיהיה קשה ומסובך לפתוח אותו במקרה של בעיות בצנרת (במקרה כזה, אם עדיין מעוניינים בצנרת תלת שכבתית, ניתן לקחת SP או מוטלטיגול ולהתקין בשיטה המקבילית).
שימו לב: קיימות בשוק צנרות פקסגול מסוג A, B ו-C. הצנרות מסוג ה-A ו-C הן הצנרות האיכותיות. צנרת מסוג פקסגול B היא איכותית פחות, ומומלץ שלא לבחור אותה. בגולן מוצרי פלסטיק משווקים רק פקסגול מסוגי A ו-C
חסרונות:
לא מתחברת לצינורות קיימים ומחייבת חיבור למרכזיה.
יש בעלי מקצוע הטוענים שעמיד פחות לבלאי מהצנרת המתקדמת יותר (אם כי שתי הצנרות, במידה ומותקנות כשורה, אמורה להחזיק מעמד עשרות שנים).
צנרת מולטיגול
יתרונות:
צנרת המולטיגול דומה לצנרת SP, ומיוצרת על ידי יצרן אחר, כדי לתת מענה דומה לצנרת מתקדמת. בגולן מוצרי פלסטיק מסבירים ששלושת השכבות של המולטיגול מרותכות יחדיו בשונה מיצרנים אחרים, מה שמייצר צינור חזק יותר.
היתרונות דומים ליתרונות ה-SP מכיוון שגם כאן מדובר בצינור תלת שכבתי:
העובדה שמדובר בצינורות המתחברים זה לזה מאפשרת חיבור לצינורות קיימים.
צינור הנתפס ומוצג כחזק ועמיד יותר.
מאפשרת התקנה גם בשיטה טורית וגם בשיטה מקבילית.
התקנה מהירה בזכות הצינורות הקצרים יותר.
התקנה ללא צינור מתעל. כך ניתן להשתמש בצינורות בקטרים גדולים גם במקומות צרים, כדוגמת קירות גבס, קירות דקים, רצפות עם שכבת מילוי דקה וכד'.
ניתנת לשינויים ותוספות תוך כדי הביצוע, כך שניתן בכל עת להתאים את מערכת המים לשינויים בתכנון הדירה.
חסרונות:
מחייבת מיומנות רבה יותר בהתקנה מצנרת הפקסגול.
במקרה של תקלה מחייבת פתיחה של הריצוף או הקיר לצורך תיקון.
צנרת יקרה יותר מצנרת פקסגול.
צנרת sp
יתרונות:
זוהי צנרת פופולרית למדי, מהסיבות הבאות:
העובדה שמדובר בצינורות המתחברים זה לזה מאפשרת חיבור לצינורות קיימים.
היצרנים מבטיחים שמבנה הצנרת מאפשר עמידות גבוהה יותר ללחצים (אם כי יצרני הפקסגול מבטיחים כי סוגי הצינורות עומדים באותה טמפרטורה ובאותם לחצים).
צנרת עמידה לחמצן ובלאי ומאפשרת כיפוף (החמצן חדיר לפלסטיק בניגוד לאלומיניום ולכן ישנו חשש לבלאי).
מאפשרת התקנה גם בשיטה טורית וגם בשיטה מקבילית.
התקנה מהירה בזכות הצינורות הקצרים יותר.
התקנה ללא צינור מתעל. כך ניתן להשתמש בצינורות בקטרים גדולים גם במקומות צרים, כדוגמת קירות גבס, קירות דקים, רצפות עם שכבת מילוי דקה וכד'.
ניתנת לשינויים ותוספות תוך כדי הביצוע, כך שניתן בכל עת להתאים את מערכת המים לשינויים בתכנון הדירה.
חסרונות:
מחייבת מיומנות רבה יותר בהתקנה מצנרת הפקסגול.
במקרה של תקלה מחייבת פתיחה של הריצוף או הקיר לצורך תיקון.
צנרת יקרה יותר מצנרת פקסגול.
איך בוחרים צנרת? החברות המובילות המשווקות את הצנרות הביתיות ממליצות להתייעץ עם האדריכל ועם החברות עצמן כדי להבין מה מתאים יותר למבנה הדירה. כדאי שלא להיות נעולים על סוג צנרת מסוים, מכיוון שמה שיקבע יותר מכל את הבחירה הוא הנתונים בשטח כמו החלפת צנרת מלאה או חלקית (וסוג הצנרת הקיים במידה וההחלפה היא חלקית), סוג הבית (דירה, שני מפלסים, צמוד קרקע וכו') ועוד.
מחירים
בדרך כלל קבלני שיפוצים יגבו סדר גודל של 1,300-1,800 ש"ח לנקודת מים הכוללת מים חמים/קרים וניקוז.
עלות נקודת מים קרים בלבד תעלה כ-700-800 ש"ח.
התקנת כלים סניטריים:
התקנת אינטרפוץ 3 דרך תעלה כ-650 ש"ח. אינטרפוץ 4 דרך יעלה 850 ש"ח (האינטרפוץ הוא למעשה הידית לפתיחה או סגירה של המים. ישנה אפשרות לידית אחת שפותחת את זרם המים הראשי וכפתור נוסף עבור מזלף צד, כלומר כדי שהמים ייצאו ממקור שני. זהו מה שמכונה אינטרפוץ 4 דרך. ניתן לבחור במקום כפתור ב-2 ידיות נפרדות, מה שמכונה אינטרפוץ 3 דרך).
התקנת אסלה רגילה תעלה כ-250 ש"ח.
במידה ויש אסלה עם מיכל הדחה סמוי המחיר יהיה כ-1,200 ש"ח, כולל ביטון והתחברות לצינור שופכין 4 צול.
התקנת אמבטיה תעלה 900-1,200 ש"ח.
חיבור כיור יעלה 120-180 ש"ח.
השוני במחירי הצינורות לא תמיד יבוא לידי ביטוי בעבודת הקבלן. צינור הפקס יהיה זול ב-30 אחוז מהצינורות האחרים, אך ביחס לכלל מחירי העבודות הסכום אינו משמעותי ולכן יש קבלנים שלא יתמחרו אחרת כל סוג של צינור.
לשימושכם: צ'ק ליסט מתומצת של כל מה שחשוב לשים לב אליו בעבודות אינסטלציה במסגרת שיפוץ כללי
איזה סוגי צינורות יש?
עד תחילת שנות התשעים הצנרת היתה מפלדה (מה שרואים היום בבניינים ישנים) והיו הרבה בעיות של חלודה, פיצוצים ונזילות. משנות התשעים הצנרות הן מפלסטיק בלבד. שני סוגים עיקריים: צנרת רב שכבתית וצנרת גמישה (מושחלת) עליהם נרחיב בהמשך. ישנם הרבה יצרנים אך בחרנו להתמקד בשלושה סוגי הצנרות הרווחות בעלי תו תקן ישראלי: "מולטיגול" ו"פקסגול" של חברת "גולן" ו-"SP" של חברת "מרצפלס":
שם החברה | המוצר | סוג ושיטה | יתרונות | אילוצים לעומת מוצרים אחרים |
גולן מוצרי פלסטיק | פקסגול שמתחלק לשתי תתי מערכות: פקסגול IS ופקס גול push SIT | צינורות המתחברים לאביזר: – IS בהידוק תבריגי – push SIT בנעיצה |
|
|
גולן מוצרי פלסטיק | מולטיגול (יש תקן למוצר) | צינורות רב שכבתיים המתחברים באמצעות מכשיר לחיצה מיוחד. יש 2 אפשרויות – חיבור בלחיצה או בנעיצה. (הלחיצה ותיקה יותר, ויש איתה ניסיון של 20 שנה) |
|
|
מרצפלס | צנרת פלסטיק ומחברים מצרפלס SP (יש תקן למוצר) | צינורות המתחברים בלחיצה ע"י מכשיר לחיצה מיוחד או בהברגה. |
| צנרת יקרה יותר. אחריות? סוגי מוצרים? התאמה לשיפוץ קיים? יתרונות חסרונות? |
מוצר חדש מבית מרצפלס נקרא "פוש-פיט" לצנרת SP המיועדים לשוק האינסטלציה הכללי ומתאימים במיוחד לשיפוצים, תיקונים ותוספות בניה.
אביזרי הפוש-פיט מסופקים לכל קוטרי הצנרת, 16 עד 32מ"מ, וכוללים מגוון מלא להתקנת צנרת אינסטלציה, מערכות סולריות, מערכות חימום תת רצפתי ורדיאטורים.
התקנת האביזרים אינה דורשת מכשירי לחיצה ויתרונם החשוב הינו האפשרות לפרוק ושימוש חוזר באביזר – יתרון זה מקל ומוזיל את התקנת צנרת SP בהתקנה של תוספות, שינויי צנרת ומקומות בהם אין גישה להתקנה ע"י מכשיר לחיצה.
צינורות בעלי תו תקן
חשוב לוודא שהקבלן או האינסטלטור עובד עם צינורות בעלי תו תקן ושזה יעוגן בינכם בחוזה השיפוץ
הצנרת היא תשתית חשובה שצריכה לעמוד שנים ארוכות בלחץ מים בטמפרטורות מים משתנות וטמפרטורות סביבתיות משתנות. צינורות ללא תקן עלולים להחליד, להשחק, להתפוצץ או להקרע – מה שמוביל לנזילות ונקים כבדים. גולן מוצרי פלסטיק ומרצפלס, מייצרות צינורות שעומידים בעומסים, ובטמפרטורות שונות. פקסגול הוא צינור פלסטיק מלא. מולטיגול ו-SP הם צינורות הבנויים בשלוש שכבות. חשוב שהחיבורים בין הצינורות יהיו הרמטיים. החברות בודקות את הצינורות כהלכה במכון התקנים, במתקני בדיקה במפעל בבדיקת לחץ ועמידות לאורך זמן.
שימו לב שעל הצנרת ושאר האביזרים נושאים תו תקן!
אין לערבב צינורות ואביזרים מספקים שונים!
אחריות על הצנרת
"גולן מוצרי פלסטיק" נותנים 10 שנות אחריות על צנרת פקסגול ומולטיגל לאחר בדיקה בשטח לאיכות התקנה, עמידה בתקן ישראלי 1205, התאמה של האביזרים לתקן הישראלי, התאמת הביצוע לתכנית מתכנן האינסטלציה. הבדיקה מלווה בדו"ח המופק בשטח ע"י נציג מטעם החברה והנפקת תעודת אחריות. חשוב להזמין את נציג השטח לפני "כיסוי" הצנרת.
"מרצפלס" נותנים אף הם 10 שנות אחריות לאחר שמגיע נציג מטעמם לשטח (בחינם) ומוציא דו"ח "נקי". בנוסף, על האינסטלטור לעבור השתלמות של החברה ולקבל תעודה של אינסטלטור מורשה.
איתן - מנהל מקצועי מטעם מרצפלס - "גם אם לאינסטלטור אין תעודה שלנו, אתם יכולים להזמין אותנו לשטח לאחר התקנת המערכת, אנחנו נבדוק את תקינות המערכת ואת מקצועיות האינסטלטור וכבר במקום הוא יוכל לקבל מאתנו תעודת מורשה והלקוח, תעודת אחריות ל - 10 שנים".
אם אין תעודת אחריות מטעם מרצפלס או גולן, חשוב שבעל המקצוע, האינסטלטור או קבלן השיפוצים האחראי על העבודה יתנו מטעמם אחריות על הצנרת לפחות ל - 3 שנים.
שמירה על מערכת האינסטלציה
קיימות פעולות בסיסיות ביום יום שאנו יכולים לעשות בשביל לשמור על תקינות מערכת האינסטלציה שלנו. הפעולות הללו אינן דורשות מאמץ רב אלא חשיבה קדימה בלבד והקפדה. כך למשל השלכה לאסלה של ניירות לחים ותחבושות עשויה לגרום נזק, והיא הגורם הגדול ביותר לסתימות. פשוט מאוד להימנע מכך. המסננת הקטנה שקיימת בכל כיור וכל אמבטיה היא חשובה, שימוש בה יסייע לסנן לכלוכים כמו שערות ושאריות אוכל שגם הם מגבירים את ההסתברות לסתימות. טיפ פשוט וקל לשמירה על מערכת האינסטלציה הינו שפיכת מים חמים לכיורי הבית - אלו מסייעים לנקות את הצנרת ולהפחית את הסיכויים לסתימה. ואם אתם מתכוונים להיעדר מהבית לאורך זמן רצוי לסגור את הברז הראשי ובכך למנוע פיצוץ של צינור המים ונזילות.
לטיפול מונע נגד סתימות ניתן להתקין מסנן מים בכיורים ואמבטיות המסייעות במניעת אבנית ומפחיתות את הסיכויים לסתימות. המצאותה של פומפה פרימיטיבית בבית יכולה לעשות את ההבדל בין סתימה קשה מאוד לסתימה פתירה. כמו כן קיימים חומרים מסוימים שנועדו לפתיחת סתימות אך יש להשתמש בהם בשיקול דעת וזהירות תוך קריאת כל ההוראות מא’ ועד ת’.
איך להתמודד עם בעיות אינסטלציה בבית? מערכות האינסטלציה הן שבריריות, לא משנה עד כמה נשמור עליהם. אם שמרתם על מערכת האינסטלציה שלכם ועדיין נתקלתם בבעיות כדאי הקפיד על התנהלות נכונה כדי לא לגרום נזקים נוספים. קומות עליונות בבניינים לא סובלות מסתימות קשות, ואם זה אכן המקרה, כנראה שקיימת בעיה בצנרת שנובעת מקומות נמוכות יותר - דבר שחשוב ליידע את ועד את הבית ולתקן במהרה. אם הבחנתם בתקלה כלשהי במערכת האינסטלציה רצוי לסגור את ברז המים הראשי ובכך למנוע התפוצצות של צינור או נזילה. אם נתקלתם בנזילה וברצונכם לנסות לפתור אותה לבד או להפחית את הנזק עד להגעת האינסטלטור ניתן לפתוח את נקודת החיבור לקיר, להשתמש בסיליקון ולסגור את הנזילה.
בדיקת לחץ לאחר התקנה
- בדיקה ויזואלית של הצנרת שהכל נראה שלם ותקין ושחלקים לא ניזוקו במהלך השיפוץ
- אספקת המים - לחץ מים מספק בכל הברזים בבית.
- בדיקת לחץ ע"י משאבה מיוחדת - לא להסתמך על לחץ המים הקיים של העירייה כי הוא נמוך מאד ולא בהכרח "יגלה" לכם אם יש בעיה. בדיקת הלחץ היא ל - 15 בר למשך שעה לפחות ומטרת הבדיקה היא לוודא שאין נזילות
לסיכום:
מערכת אספקת המים בדירה הינה סמויה מהעין אולם התקנה לא מקצועית ובחירת סוג צנרת שאינו מתאים עלולים לגרום לתפקוד לקוי ולנזקים כבדים אותם לא רק נראה בעין אלא גם נחוש היטב בכיסנו – לכן יש להקפיד על כל הסעיפים שפורטו לעיל ולא להתפתות לפתרונות זולים שעלותם הסופית יקרה ביותר.
לביצוע עבודת אינסטלציה או תיקון נדרש אינסטלטור מוסמך בלבד! לרשימת האינסטלטורים שלנו לחצו כאן!