קידוח כלונסאות - מהו, ומתי צריך לבצע אותו?
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
אך פעולת הקידוח, על כל סוגיה השונים, נעשית כדי להחדיר כלונסאות לתוך האדמה וליצור את היסודות למבנה.
אז מהן בדיוק הכלונסאות הללו? אילו סוגי קידוחים קיימים וכמה זה עולה?
מהן כלונסאות?
כלונסאות הן עמודי בטון, או פלדה, או שילוב של שני החומרים יחד, המיוצרים במידות שונות, מייצבים את הקרקע, מקבעים את המבנה ותומכים בעומסים השונים שלו.
החדרת כלונסאות לקרקע מתבצעת באמצעות קידוחים מסוגים שונים, בכל מקרה שבו מכינים את הקרקע לקראת בניה של בנין קומות, או מבנה צר וגבוה, הזקוק לתמיכה מהקרקע.
נהוג להשתמש בכלונסאות גם בתהליכי בניה של בתים צמודי קרקע, כאשר הקרקע אינה יציבה מספיק.
בחירת סוגי קידוח כלונסאות
כאמור, בחירה של שיטת הקידוח מתבצעת לאחר ניתוח של סוג הקרקע, מצב הקרקע, רמת החול בקרקע, רמת הלחות, קרבה למי תהום, נוכחות מזהמים ועוד.
יועץ הקרקע, הבודק את הרכב הקרקע, הוא זה שממליץ על סוג הקידוח.
לאחר כל הבדיקות הללו, ניתן לנתח את מצב הקרקע ולבחור בסוג הקידוח המתאים ביותר לצורך החדרת כלונסאות.
קידוחי בנטונייט
לאחר ביצוע כל הבדיקות, אם מתגלה כי קיים אחוז גבוה של מזהמים בקרקע, או של חול, או של מים, פעולת הקידוח עשויה להסתיים בקריסה של דפנות הבור ולכן יש ליישם שיטת קידוח, המכונה קידוח בנטונייט.
בנטונייט הוא חומר מינרלי שהופך את הקרקע לצמיגית יותר למשך עבודות הקידוח. כך ניתן לקדוח לעומקים הדרושים, בלי חשש מפני קריסה של דפנות הבור ואף להחדיר את הכלונסאות ללא חשש, לאחר שקידוח הבור הסתיים בהצלחה.
קידוח מיקרופייל
קידוח מיקרופייל מתאים בשני מקרים: לצורך קידוח באדמה סלעית או לצורך חיזוק מבנים.
כאשר מדובר על קידוח באדמה סלעית, יש לבצע קידוחים צרים יותר מהרגיל, בהתאם לסוג הסלעים ורמת הצפיפות שלהם, לאור ההמלצה של יועץ קרקע בשטח.
לשם כך יש לעבוד עם ציוד הנדסי מתאים על פי הנחיות של המומחים בשטח.
לצורך חיזוק מבנים, כמו למשל בעת ביצוע פרויקט תמא 38, יש לבצע קידוחי קרקע כדי להכניס כלונסאות אשר יסייעו לחזק את הבניין בפני רעידות אדמה למשל וכן לאור התוספת של כמה קומות לבניין, המכבידות על היסודות הקיימים.
לצורך כך, משתמשים בקידוח מיקרופייל לקידוח של מספר בורות צרים מבסיס למבנה, בהתאם להנחיות של מהנדס הנמצא בשטח, אליהם מחדירים מוטות ברזל ארוכים ואז יוצקים לתוכם בטון, לחיזוק אופטימלי של היסודות הקיימים.
cfa קידוח
קידוח CFA, בדומה לקידוח בנטונייט, מתאים למקומות בהם קיימת אדמה לא יציבה, בגלל אחוז גבוה של חול, מים, או מזהמים שונים.
כדי למנוע מהבור לקרוס לתוך עצמו בתום עבודת הקידוח, יש לבצע מניפולציה, שתשאיר את האדמה במקומה.
לשם כך, קידוח CFA מתבצע באמצעות מקדח ספירלי, אשר בתוכו עובר צינור. המקדח הספירלי מבטיח קידוח של בור יציב יחסית, אשר בסופו, זורם דרך הצינור בטון לתוך הבור ומותיר את הקרקע מסביבו יציבה, ללא יכולת תזוזה משמעותית.
זוהי שיטת קידוח מתאימה לכל סוגי הקרקע, מאפשרת יצירה מהירה ובטוחה של בורות לכלונסאות, ללא חשש מקריסה.
קידוח כלונסאות ידני
קידוח ידני מאפשר גישה נוחה למבנים צרים במיוחד, או כל מקום אחר שבו אין גישה למשאית, או מכונת קידוח גדולה אחרת.
סוג זה של קידוח נעשה באמצעות מגדל קידוח בעל לוח בקרה מכאני, אשר אינו מאפשר תנועה מהירה מבור לבור ולכן משמש בעיקר ליצירת מספר בורות בודדים, או אפילו בור אחד בלבד.
נוסף על כך, קידוח ידני מתאים לקידוח בעומקים גדולים במיוחד, כמעט ללא הגבלה על עומק הבור, אם כי חשוב לדעת כי סוג זה של קידוח מתבצע לאט והוא אף נחשב מסורבל בהשוואה לשיטות אחרות, בגלל הצורך להזיז באופן ידני את מגדל הקידוח ממקום למקום.
כדי להשתמש בשיטה זו של קידוח, יש לבנות את מגדל הקידוח מעמודי פלדה ולחבר אליו את לוח הבקרה המכני והכבל שמתחבר אל המקדח.
הלוח המכני משמש אמצעי שליטה בעוצמת הסיבוב של המקדח כמו גם אלמנטים נוספים של הפעולה.
מה משפיע על מחיר קידוחי כלונסאות?
מחיר קידוחי כלונסאות נקבע בהתאם למספר גדול של פרמטרים:
מחיר קידוח כלונסאות לפי סוג הקרקע
לאחר עריכת סקר של קרקע המיועדת לבנייה, ניתן לקבוע את שיטת הקידוח המתאימה וכן את המחיר הראוי עבורה. חשוב להבין כי קידוח בקרקע חולית, או עם מאגר גדול של מי תהום, הוא מורכב יותר ולכן משתמשים בציוד מורכב וחומרי גלם יקרים.
משום כך, גם עבודת הקידוח תהיה יקרה יותר.
מחיר לפי שיטת קידוח
שיטות הקידוח תלויות אמנם בהרכב ומצב הקרקע, אך גם לסוגי קרקעות ספציפיים יש לעיתים מספר שיטות קידוח שונות, אשר להן מחירים מעט שונים.
מחיר לפי עומק הקידוח
עומק הקידוח הוא קריטי לטובת בניית יסודות חזקים ויציבים דיים כדי לתמוך בעומסים של המבנה. יחד עם זאת, ככל שהקידוח עמוק יותר, כך הוא גם יקר יותר, שכן מדובר על עבודה מורכבת יותר, זמן ארוך יותר וכן הלאה.
מחיר לפי סוג הכלונסאות
קיימים סוגים שונים ל כלונסאות, מחומרי גלם שונים, באורכים שונים וקוטרים שונים.
אלה דורשים שיטות קידוח שונות ועל כן משפיעים גם הם על גובה המחיר.
מחיר לפי קוטר הכלונס
אחת משיטות התמחור הנפוצות לקידוחי כלונסאות היא לפי קוטר הכלונס. ככל שהקוטר גדול יותר, כך נדרש קידוח זהיר יותר ושימוש במכשירים מתאימים ולכן גם המחיר עולה בהתאם.
מחיר לפי סוג הציוד
כפי שניתן לראות, קיימים סוגים שונים של קידוחי כלונסאות, המתבצעים באמצעות סוגים שונים של מכשירים, החל במקדח ידני וכלה במכונות קידוח משוכללות וגדולות לקידוחים מורכבים.
סוג הציוד המתאים לעבודת הקידוח אמנם נקבע לפי סוג הקרקע ולפי רמת הקושי בגישה לאתר הבנייה, אך הוא משפיע בהחלט על גובה המחיר.
מחיר לפי רמת הקושי בגישה לאתר
כמו בסוגים רבים אחרים של עבודות בתחום הבנייה, גם מחיר עבודות קידוח מושפע מרמת הקושי בגישה למקום.
קידוח כלונסאות מחיר
כפי שניתן להבין, טווח המחירים של קידוחי כלונסאות עשוי להיות רחב מאוד ולהשתנות בהתאם לפרמטרים המוזכרים למעלה.
כמו כן, בבואכם לבקש הצעות מחיר מחברות המתמחות בקידוח כלונסאות מקצועי, תגלו כי חלקם מתמחרים את העבודה לפי שעת עבודה, בעוד חלקם מתמחרים לפי מטר קידוח ואחרים מציעים מחיר לפי כלונס.
קידוח כלונסאות מיקרופייל – בין 100-120 ש"ח למטר
קידוח כלונסאות CFA – בין 70-90 ש"ח למטר
קידוח כלונסאות בנטונייט – בין 140-180 ש"ח למטר
לסיכום
בכל הנוגע לקידוחי כלונסאות, מדובר על תחום מורכב מאוד, המצריך עבודה מקצועית, ציוד איכותי וידע מתקדם, לצורך ביצוע איכותי של העבודה, כמו גם לצורך תוצאה מיטבית, בטיחותית ואיכותית, של היסודות למבנה, אשר להם תפקיד מכריע ברמת הבטיחות של המבנה כולו.
משום כך, חשוב לזכור כי המחיר הוא אולי פרמטר חשוב בבחירת שיטת העבודה והחברה המבצעת, אך הוא לא השיקול המכריע, שכן איכות העבודה במקרה זה היא השיקול החשוב ביותר.
מחפשים קבלן בטון ולא מצאתם ?