מחסן עץ לגינה - כל המידע
מאמר מאת עמוס ראובן
אחת הבעיות הנפוצות שרובנו נתקלים בהן ברמה היומיומית היא עודף חפצים מצד אחד, וחוסר באזורי איחסון מן הצד השני. אחד הפתרונות הנפוצים והפופולריים לבעיה זו היא בניית מחסן עץ. מחיר נוח ומהירות שבה ניתן להגיע לתוצאה הופכים את מחסן העץ לפתרון אולטימטיבי, באמצעותו אפשר לקבל מענה לצרכים שונים ומגוונים שקיימים בבית.
למה יכול לשמש מחסן עץ?
- פתרונות איחסון - מחסן בגינה יכול להיות המקום לאיחסון של חפצים שאין בהם שימוש כרגע, אך אולי תזדקקו להם בעתיד כמו מיטת התינוק, רדיאטור בקיץ ושאר ירקות.
- כלי עבודה לגינה - לחובבי הגננות מחסנים לגינה יכולים לשמש לאיחסון כלי העבודה לגינה: מכסחת דשא, מזמרה, מגרפה ושאר כלים שצריכים להיות בהישג יד לטיפוח הגינה.
- משרדים ביתיים - רבים בוחרים להקים מחסנים לגינה כדי שישמשו אותם כמשרד ביתי. במקרה כזה חשוב לדאוג לחיבור הולם לחשמל ולתקשורת, מה שעשוי לייקר את עלות הבניה. בנוסף, כדאי לבחור להקפיד על בידוד מתאים כדי שיהיה נעים לעבוד בו.
- סטודיו לאמנים - העוסקים באמנות, עיצוב או מלאכות כפיים שונות חייבים תמיד מרחב בו הם יכולים לעבוד ללא תשלום נוסף על שכר דירה. מחסנים לגינה יכולים לתת מענה מושלם.
- יחידת מגורים זמנית - מחסנים לגינה יכולים לשמש כיחידת מגורים קטנה, עבור בן משפחה שגדל וזקוק לפרטיות. במקרה כזה כמובן חשוב לדאוג לתשתיות מתאימות ולבידוד הולם.
מחפשים קבלן בניה קלה ולא מצאתם ?
מחסן גינה מעץ - ממה הוא בנוי?
סוג העץ המומלץ לבניית מחסנים לגינה הוא עץ אורן, ורוב מחסני העץ אכן נבנים ממנו (מדובר גם בסוג העץ הנפוץ לבניית דקים או פרגולות מעץ). הסיבה לכך היא שמדובר בעץ רך ונוח לעבודה, שמחירו אינו גבוה ביחס לסוגי עץ אחרים. מראה עץ האורן הוא בהיר אך ניתן לצבוע אותו בגוונים שונים. יש לדאוג לכך שמדובר בעץ מהוקצע ומחוטא. הסיבה לכך ברורה - אם העץ אינו מהוקצע קוצים ושבבים עלולים להיתקע באצבעות. חשוב כמובן גם להשתמש בעץ מחוטא כדי למנוע את כירסומו על ידי מזיקים שונים. חלק מחומרי החיטוי הם חומרים רעילים אך ישנם בשוק כיום חומרי חיטוי ירוקים, ומומלץ לבקש עץ שעבר חיטוי בחומר כזה.
גודל סטנדרטי של מחסן עץ הוא 2 מטרים על 3, וישנם כמו גדלים שונים של קורות עץ מהן בונים מחסני עץ, ההבדלים העיקריים הם בעלות ובנראות. שלושת הגדלים הנפוצים הם:
- עץ ציפוי בעובי ברוחב של 10 ס"מ
- עץ ציפוי ברוחב 15 ס"מ
- עץ חצי לוג ברוחב שבין 14 ל-15 ס"מ.
סוגי קירויים למחסני גינה מעץ
ישנם סוגים שונים של קירויים שניתן להוסיף למחסן עץ:
- רב רעף - רב רעף הוא רעף פלדה. מדובר ברעף שהתקנתו פשוטה יחסית למחסן עץ, הוא נותן בידוד אקוסטי טוב (חשוב אם המחסן משמש למשל כמשרד), והמוצר הוא מוצר ירוק.
- או. אס. בי ומעל שינגלס - או. אס. בי הוא מעין דיקט מפלסטיק שמתיישב על הגג. מעליו מיישמים נייר טול ומעל שינגלס - יריעות זפת הדומות לרעפים ומיושמות בשתי וערב.
- איסכורית - קירוי מפח. החיסרון הוא שכאשר יורד גשם יש רעש. מדובר בחומר המשמש גם לבניית מחיצות, גידור, התקנת רצפות והקשחת מבנים.
- סנטף - פלסטיק שקוף או חלבי לבן. היתרון של החומר הוא שהוא נותן הצללה, אך החיסרון הוא שהוא דורש החלפה כל שלוש-ארבע שנים.
- רעף רגיל מחרס - היתרון הוא מראה כפרי ונאה. החיסרון של הרעף הרגיל הוא שהחומר דורש יותר חיזוקים בגג.
- פנל מבודד - פנל מבודד הוא חומר מעולם הבניה הקלה, המתאים גם לבניית מחסן עץ לגינה. הפנל עשוי משתי שכבות של פח או אלומיניום שביניהן חומר בידוד כמו קלקר, פוליאוריטן או צמר סלעים.
ארגזי רוח - כאשר מדובר בגג רעפים יש להוסיף ארגזי רוח המייצב את הגג לקירות ומהווה מעין מצחיה המגנה על הקירות מגשם ומרוחות.
מחפשים קבלן בניה קלה ולא מצאתם ?
מחסן עץ - מחיר
העלות משתנה לפי עובי העץ ממנו רוצים לבנות את המחסן, וסוג הקירוי הנבחר: קירוי רעפים מפלדה או מחרס יעלה יותר מפתרונות זולים יותר כמו סנטף או איסכורית.
עלות ממוצעת תהיה בסביבות 6000-7000 ש"ח כולל עבודה, למחסן עץ. מחיר זה יכול לנוע בהתאם לסוג העץ וסוג הקירוי. מחסן לחצר הבנוי מעץ לוג עבה יותר כבר יעלה יותר משמעותית ומחירו יהיה בסביבות 15,000 ש"ח, כולל עבודה.
צביעת מחסן עץ
בסיום הבניה יש לצבוע את המחסן לחצר בצבע שמן בגוון טבעי. אם הלקוח מעוניין בצבע אחר הדבר יהיה כרוך בתשלום. צביעה בצבע שאינו שמן רגיל תדרוש שתי שכבות: העץ סופג את השכבה הראשונה והשכבה השניה נותנת את הגוון הרצוי. צביעה כזו תעלה כ-500 ש"ח כתוספת לתשלום על הבניה, כולל מחיר החומרים.
תהליך בניה של מחסן עץ לגינה
לא ניתן לבצע בניה מעץ של מחסן לחצר על האדמה ולכן רוב בעלי המקצוע שבונים מחסן מעץ ידרשו שתהיה כבר רצפת בטון מפולסת, עליה ניתן לבנות את המחסן. הבטון המפולס צריך להיות בעובי של 10 - 15 ס"מ.הבניה עצמה מתחילה בהקמת מסגרת עץ ועליה מעמיד איש המקצוע קונסטרוקציה מעץ ויוצר חיזוקים. אחרי שהקונסטרוקציה עומדת מצפים אותה בקורות עץ. השלב הבא הוא בניית הגג בחומר בו בחר הלקוח. בסיום מגיע שלב הצבע. העבודה כולה לוקחת בין יום וחצי ליומיים בלבד.
תחזוקת מחסן עץ לגינה
דבר החשוב לדעת לגבי בניה מעץ הוא שהעץ דורש תחזוקה וצביעה בתדירות של אחת לשנתיים. בשלב הראשון יש לנקות את מחסן העץ בחומר ייעודי מתאים. את חומר הניקוי יש ליישם עם כפפות ומשקפי הגנה ולשפשף עם כיוון הסיבים. לאחר מכן יש לשטוף את החומר במים ולהמתין לייבוש. אם ישנן סיבים עת העץ חשוב ללטש אותו וליישם שכבת פריימר לפני השמן.
התהליך מול בעל המקצוע בבניית מחסן מעץ
בשלב הראשון יגיע בעל המקצוע לשטח כדי לבצע מדידה ולבדוק עם הלקוח אילו חומרים הוא רוצה לבניית מחסן עץ. הצעת המחיר תתקבל לאחר שהנגר יקבל את עלויות החומרים הדרושים לבניה מהספק. לפי מחיר החומרים תגובש הצעת המחיר שתתבסס על סוג עובי העץ, סוג הקירוי וסוג הצביעה. אם מדובר באזור מרוחק הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי גם בתוספת מחיר. בדרך כלל מקובל לקבל מקדמה בתחילת העבודות, ואת שאר הסכום בסיום בניית המחסן בחצר.
מחסני גינה מפלסטיק וממתכת
במקום בניה של מחסן עץ ישנה אפשרות לבנות חסן גינה ממתכת או פלסטיק. החיסרון של מחסני המתכת והפלסטיק הוא בידוד בעייתי, מה שגורם להם להיות חמים במיוחד בקיץ וקרים בחורף. בנוסף, המראה שלהם בדרך כלל יהיה אסתטי פחות ממחסני העץ. למחסני מתכת ישנה גם בעיה של עמידות. החיסרון של מחסן גינה מעץ לעומת שני החומרים האחרים הוא התחזוקה הנדרשת והמחיר המעט יקר יותר.
היתר בניה למחסן גינה
האם מחסן גינה דורש היתר בניה? תיקון 101 לחוק התכנון והבניה קובע שיש פטור מהיתר בבניית מחסן או פרגולה. כדי לקבל את הפטור המחסן חייב להיות בנוי מחומרים קלים (עץ פלסטיק או מתכת) ולא מבלוקים. הפטור ניתן למחסני גינה בגובה של עד 2 מטר ו-2 ס"מ, בגודל של עד 6 מ'. המחסן חייב להיות מנותקת מתשתיות ועליו להיות מוקם באזורים המותרים. גם אם יש פטור מהיתר ישנה חובה להודיע לרשויות על הבניה תוך 45 יום מהבניה.
מחסן גינה מעץ הוא פתרון אסתטי, מהיר ולא יקר שיכול לתת מענה למגוון של צרכים. נציין כמובן שחשוב לבחור בעל מקצוע עם המלצות לביצוע העבודה. בנוסף, חשוב להבין בדיוק מה אתם רוצים וצריכים וליישר קו עם בעל המקצוע עוד לפני שלב הביצוע.