מפקח בניה - כל מה שחשוב לדעת על פיקוח בבניה או שיפוץ
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
תהליך של בניה או שיפוץ של בית הוא תהליך חד פעמי, מורכב ומפחיד. רובנו נעבור אותו לא יותר מפעם-פעמיים בחיים, ללא ניסיון עבר שיעזור לנו להבין איפה ניתן לטעות ולמה חשוב לשים לב. בגלל שמדובר גם בפרויקטים שכרוכים בהוצאה גדולה מאוד, דורשים הרבה מאוד השקעה ומעורבות של בעלי מקצוע שונים העוסקים בתחומים שרובנו לא מכירים והם די מורכבים - רוב המשפצים יחפשו דמות מקצועית שתלווה ותסייע להם בתהליך. מישהו מהצד של הלקוחות שיידע לתווך להם את עבודת בעלי המקצוע ולוודא שכל מה שנעשה במסגרת הפרויקט נעשה בצורה התקנית והטובה ביותר.
אחת הדמויות המקצועיות הללו בשיפוץ גדול או בבניה הוא האדריכל שמבצע את התכנית ולרוב גם מסייע בבחירת בעלי מקצוע נוספים. במקרים רבים הפיקוח של האדריכל מסתכם בבדיקה שהעבודות מתבצעות בהתאם לתוכנית האדריכלית. כדי לוודא שהעבודות הבניה נעשות באופן המקצועי ביותר מומלץ לשכור גם מפקח הבניה שתפקידו לבדוק את טיב עבודות הבניה: הוא בודק אם הן נעשו על פי התקן, אם הן נעשות על הצד הטוב ביותר, ואם לא נעשות טעויות בשטח. בחלק גדול מהמקרים המפקח גם יתאם בין בעלי המקצוע שבשטח.
מתי נזמין מפקח בניה
בדרך כלל מקובל לקחת מפקח בניה בפרויקטים של בניה שמתבצעים על ידי קבלני בניה או בפרויקטים גדולים מאוד של שיפוצים כלליים אותם מבצעים קבלני שיפוצים, הכוללים גם תוספות בניה. לרוב, כאשר הפרויקטים הם בסדר גודל של 500 אלף ש"ח ומעלה רצוי לקחת מפקח בניה. המפקח מייצג את הלקוח בשטח ואמור להוות סמכות בשטח, ולפקח על כך שהבניה אכן מתבצעת על הצד המקצועי והנכון ביותר. כדי לוודא שהמפקח שלכם יידע יותר מהקבלן ויוכל גם לתק אותו במקרה הצורך, חשוב לוודא שהוא בעל ידע נרחב בבניה ושיפוצים, ובעל הרבה ניסיון בשטח.
מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?
מה בודק מפקח בניה
מפקח הבניה יושב כבר עם האדריכל המתכנן של הפרויקט ומקבל את כל המידע הדרוש לגבי התהליך עצמו. בשטח הוא מהווה גם נציג של הלקוחות שלו, אך גם סמכות מקצועית, המוודאת שהעבודה מתבצעת על פי התקנים הנדרשים. מפקח בניה מגיע לשטח פעמיים-שלוש בשבוע (בהתאם למה שסוכם מול הלקוח), וישנם שני סוגים עיקריים של תקנים בכל תחום עליהם יש להקפיד: האחד הוא התקן של המוצר עצמו כמו למשל חומר איטום שנושא עליו חותמת של תו תקן. השני הוא התקן ליישום כלומר האופן הנכון שיש ליישם את אותו החומר כדי שהבניה תהיה תקנית. ניתן למשל ליישם חומר איטום תקני באופן לא תקני, או ליישם באופן תקני חומר שאינו עומד בתקן ואז סביר להניח שיתעוררו כשלים בבניה בהמשך שיכולים לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, חלקן עשויות אפילו להיות מסוכנות.
מה החלקים הקריטיים בפיקוח בניה:
בין האלמנטים הקריטיים בבניית בית בהם רצוי שיהיה מפקח בניה:
- יסודות, יציקות ובניית שלד - בבניית בית חשוב מאוד לוודא שהעבודות מבוצעות על פי תכנון המהנדס של הפרויקט. המפקח נמצא בכל השלבים הקריטיים של בניית בסיס הבניין כדי לוודא שנעשים כל החיזוקים האפשריים למבנה, ושאין סטיות מתכנית הקונסטרוקטור בבניה. הבניה מתחילה בקדיחה ויציקת הכלונסאות למבנה, שם מושחל כלוב ברזל מחוזק בבטון. לאחר מכן נבנות קורות קשר ואז יוצקים את התקרה והרצפה. המפקח חייב לדאוג שכמות הברזל תואמת את תכנית המהנדס ושהבטון עובר אשפרה לצורך חיזוקו. שלב יציקת השלד הוא שלב קריטי בבניה והמפקח חייב להיות נוכח כדי למנוע סטיות בגבהים ממה שתכנן המהנדס, שימוש בחומרים לא תקניים או באיכות נמוכה ועוד.
- כאשר נבנים הקירות מפקח הבניה צריך לשים לב שחתך הקיר נבנה על פי תכניות האדריכל, ושלא נוצרות נקודות תורפה מבחינת בידוד בעמודי הבטון ובחגורות הבטון של המבנה בשלב היציקות.
- בהמשך חייב המפקח לשים לב לדגשים החשובים בהנחת תשתיות האיטום, האינסטלציה והחשמל. עליו לוודא שהאזורים הקריטיים לאיטום: הגגות, החדרים הרטובים והמרתף (אם יש) נאטמים בצורה תקנית ושנעשה שימוש בחומרים הנכונים באופן הנכון. פעמים רבות מסיבות של חיסכון בבניה ובימי עבודה ישנם בעלי מקצוע שעשויים לדלג על שלבים חשובים בתהליך האיטום. כמו לדוגמה יישום שכבת איטום אחת ולא שתיים בחדר האמבטיה, אי יישום של חומרי איטום מתאימים במרפסת או ויתור על "סכר" בין המרפסת לבית. כל אלה ועיגולי פינות נוספים עלולים לגרום לכשלים חמורים בהמשך, ולנזקי רטיבות שיהיה מורכב מאוד לתקנם.
- תשתיות חשמל ואינסטלציה - בבניית בית ישנן תכניות חשמל ואינסטלציה שתוכננו או עברו בדיקה של יועצים מקצועיים בתחומים הללו. המפקח בשטח צריך לבדוק שהתשתיות מבוצעות על פי התכניות ושוב - שהחומרים מגיעים מיצרן איכותי בעל תו תקן ואופן הביצוע תואם את הנחיות היצרן והתקן ליישום.
- עבודות חיפוי חיצוני - המפקח צריך לוודא שהעבודות מתבצעות במזג האוויר המתאים, ולקבוע אם רמת הסמיכות של הטיח היא הרמה הרצויה, והחומר מיושם בצורה תקנית ונכונה. על המפקח לוודא שהקבלן שמבצע את עבודות השליכט מערבב את החומר ומורח את שכבת החומר בעובי הנכון ושלא עובר זמן רב מדי ממריחת החומר ועד לשפשוף. אם מדובר בחיפוי אבן חשוב שהמפקח יבין איזה תהליך עברה כדי לבודד בצורה המיטבית ואם יש צורך בכך שהקבלן ימרח סילר על האבנים לשיפור הבידוד. כמובן שעליו לפקח על הדבקת האבנים לקיר כדי לוודא שהן מחוברות היטב.
מחפשים קבלן בניה ולא מצאתם ?
מה ההכשרה של מפקח בניה
כפי שניתן להבין, מפקח בניה חייב להיות בקיא בכל תקני הבניה ולהכיר אותם על בוריים. בנוסף, עליו להכיר את חוקי הבניה ואת נהלי הבטיחות. כדי לעמוד בכל הדרישות, מפקחי בניה צריכים לעבור קורס הכשרה של משרד הכלכלה. משתתפים בקורס מקבלים תעודת גמר ובחלק מהמקרים תעודת מפקח מטעם ארגון הקבלנים. העומדים בתנאים מסוימים מקבלים תעודה מפקחי בניה מטעם משרד הפנים. מי שיכול לעבור קורס כזה הם בעלי מקצוע מהתחום: מהנדסים והנדסאי בניין, קבלני בניה, מנהלי פרויקטים, מעצבי פנים ואדריכלים.
עלויות מפקח בניה
בפרויקט בניה טווח המחירים ינוע בין 28 ל-50 אלף ש"ח.
בפרויקט שיפוץ כללי עלות מפקח בניה תעמוד על כ-15 אלף שח.
התמחור יכול להיקבע לפי אחוז מסוים מעלות הפרויקט כולו, ולעתים הוא מקבל שכר פר ביקור בשטח או בכשר חודשי שנע בטווח גודל מאוד, בין 5,000 ל-20,000 ש"ח, תלוי בסוג הפרויקט וברמת הפיקוח הנדרשת.
איך בוחרים מפקח בניה?
בחלק מהמקרים, ניתן להגיע לבעל מקצוע מומלץ דרך קבלן הבניה או השיפוצים המבצע, או דרך האדריכל המתכנן של הפרויקט. עם זאת, כבר היו מקרים בהם קבלן או אדריכל עבדו עם מפקח קבוע וחיפו זה על טעויותיו של זה, כאשר מי שבסופו של דבר היה מופסד מהסידור היה הלקוח. לכן, כדאי לחפש עצמאית מפקח בניה, לבדוק היטב מהו ניסיונו המקצועי, באילו סדרי גודל של פרויקטים עבד בעבר ולהסתמך על המלצות של לקוחות. חשוב כמובן להתאים את המפקח לפרויקט. אם למשל מדובר בפרויקט של בניה קלה, חשוב שיהיה מפקח המכיר היטב את התחום ויודע להצביע על כשלים בביצוע, ולבדוק את עבודת קבלן הבניה הקלה. אם מדובר בפרויקט בהיקף רחב, חשוב לוודא שבעל המקצוע פיקח על כאלה בעבר, ויודע להתמודד כל מה שכרוך בפיקוח על פרויקט כזה. חשוב לבדוק עם הלקוחות הקודמים כמה פעמים בשבוע הגיע המפקח לשטח ואיך התרשמו מרמת המקצועיות שלו.
לסיכום, נוכחותו של מפקח בניה יכולה להיות הכרחית ובעלת ערך רב מאוד ללקוח אך חשוב לבחור את המפקח בקפידה כדי שלא נמצא עצמנו במצב בו נצטרך לפקח על המפקח.