עבודות גבס - המדריך השלם
מאמר מאת אורבונד
סוגי עבודות גבס
קירות
אחת מעבודות הגבס העיקריות היא לצורך בניית קירות בפנים הבית. הקירות נבנים באמצעות חיבור לוחות גבס, לרוב בעובי של 12.7 מ"מ, לקונסטרוקציה הבנויה ממסלולים וניצבים המחוברים באמצעות ברגים. בין הלוחות מיושם בדרך כלל חומר בידוד מצמר סלעים או צמר זכוכית (כאשר רמת הדחיסות המומלצת על ידי חברות הגבס היא 24 קילו למטר קוב). המרחק בין הניצבים בחדרים רגילים לא יעלה על 60 ס"מ ובחדרים רטובים לא יעלה על 40 ס"מ. ישנם סוגים שונים של לוחות, כאשר מלבד הסוג הרגיל ניתן למצוא בשימוש ביתי גם לוח ירוק חסין למים ולוח ורוד חסין לאש. ישנם לוחות בעלי תכונות בידוד וחוזק משופרות כמו סילברבורד של טמבור ולוח דיימונד של אורבונד לעבודות גבס. מחיר הקיר במקרים כאלה יהיה גבוה יותר מקיר רגיל.
מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?
תקרות
ישנם סוגים שונים של תקרות הנבנות במסגרת עבודות גבס במהלך שיפוצים, כאשר בנייתן נובעת מצרכים שונים בבית: בניית תקרה לצורך הסתרה של התקרה הקיימת ושיפור המראה הכללי, בניית תקרה לצורך שיפור האקוסטיקה (כאשר אז, ברוב המקרים תיבנה תקרה אקוסטית), הסתרת מערכות שונות הנמצאות על התקרה כמו מערכות מיזוג וכדומה או סיבות עיצוביות: הנמכת תקרה מגבס כדי ליצור אפקט עיצובי של תקרה צפה או תאורה שקועה שתגרום למראה שונה לגמרי לחלל. עובי הלוח המשמש לבניית תקרה הוא אותו העובי לקירות: 12.7 מ"מ, המיושם על גבי קונסטרוקציה ייעודית הבנויה בצורה של שתי וערב. כאשר מדובר בתקרות אקוסטיות הן מתחלקות לשני סוגים: תקרות פריקות המורכבות מלוחות קטנים מחוררים ותקרות שאינן פריקות הבנויות מלוח מחורר אחד. השימוש בתקרות אקוסטיות הוא לרוב במבני ציבור ומשרדים בהם יש צורך בספיגה של רעש בחלל. במקרים בהם יש בעיה של רעש מקומות עליונות, ייושם חומר בידוד בין התקרה המקורית לבין הלוחות במסגרת עבודות הגבס. מחירון העבודות יושפע מסוג התקרה הנבחרת. למידע מלא על תקרות גבס
מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?
אלמנטים מעוצבים
ישנם סוגים רבים של אלמנטים מעוצבים שניתן לעשות במסגרת העבודות: קרניזים (מעין "מדרגה" מעוצבת הממוקמת בין הקיר לתקרה בצורות שונות), נישות, מדפים, כוורות, קיר לטלוויזיה, הנמכת תקרה המשלבת תאורה, תקרה צפה, קיר עגול או גלי, קירות אקוסטיים עם הדפסים, תחריטים מיוחדים ועוד. הלוחות המשמשים לעיצובים הם לרוב דקים יותר מהלוח הרגיל. בחלק מהמקרים ייבנה האלמנט המעוצב בשטח, ובחלק מהמקרים יעדיפו הלקוחות להזמין מאחת מחברות הגבס את האלמנט מוכן, כך שיהיה צורך רק להרכיבו בשטח. להרחבה בנושא עיצובים בגבס קראו כאן!
שילוב קרניזים ותאורה שקועה; עיצוב תאורה: נועה חיים. עיצוב פנים: אנני זגורי. צילום: נדב פקט
פתרון לבעיות אקוסטיות
כפי שכבר הוזכר בקטגוריית התקרות, אחת האפשרויות שמאפשר החומר הוא פתרון לבעיות אקוסטיות. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונים שיענו על צרכים שונים. אם, למשל, יש בעיה של רעש בין חדרים או רעש המגיע מדירת השכנים, ניתן ליישם חומר בידוד ולחפות קיר בלוח גבס. אם ישנה בעיה של הדהוד היא יכולה להיפתר באמצעות יישום לוחות אקוסטיים בתקרה. בעיה של רעש מקומות עליונות או מהגג יכולה להיפתר באמצעות הנמכת תקרה ויישום חומר בידוד.
חיפוי קירות
ישנן מקרים בהם תתבצע שיטת "הטיח היבש", שהיא למעשה חיפוי הקיר בלוח גבס. הדבר ייעשה כאשר ישנה בעיה אסתטית בקיר הקיים או כאשר יש בעיה אקוסטית, כפי שציינו בסעיף הקודם. כדי לעשות זאת תיבנה קונסטרוקציה על גבי הקיר הקיים, ואם יש צורך ייושם חומר בידוד בין הקונסטרוקציה לקיר. על גבי הקונסטרוקציה יורכבו לוחות בעובי של 12.7 מ"מ.
לוחות חיצוניים בבניה קלה
ישנם לוחות גבס ייעודיים לצורך בניה קלה, המשמשים גם לחלקו החיצוני של הבית. השיטה לבניית הקירות הללו דומה לשיטת בניית הקירות הפנימיים: נבנית קונסטרוקציה מפלדה כאשר בחלקו החיצוני של הבית מיושם לוח ייעודי לבניה קלה כאשר בחלק מהמקרים עשוי בבסיסו מגבס. לוחות כאלה הם למשל דנסגלאס של ג'ורג'יה פסיספיק או לוח סופרבורד של טמבור. בחלקו הפנימי של הבית מיושם לוח רגיל לקירות פנים.
עבודות גבס בסלון
הסלון הוא אחד החדרים המרכזיים בבית בו ניתן לתת דרור ליצירתיות ולבצע סוגים רבים של עבודות. מקובל מאוד לראות סלונים עם תקרת גבס הכוללת תאורה שקועה, למשל. שילוב תאורה וגבס בסלון מאפשרים מצבי תאורה שנים כמו שטיפה מלאה או תאורה מעומעמת יותר. גם נישות ומדפים מגבס הם שכיחים בסלונים רבים וכמובן - קיר ייעודי לטלוויזיה במסגרת ביצוע עבודות גבס. תמונות של אלמנט זה ניתן לראות כאן ובהמשך המאמר. למידע מלא על עבודות גבס בסלון
עבודות גבס במטבח
ברובם המכריע של הדירות בימינו הסלון והמטבח נמצאים בחלל אחד, כאשר ביניהם ניתן לראות לעיתים הפרדה קלילה סמלית כמו למשל באמצעות קיר חלקי לטלוויזיה או ללא הפרדה כלל. בשל העובדה שברוב המקרים התקרה ממשיכה מהמטבח לסלון ללא הפרדה של קירות, אלמנטים מעוצבים ישתלבו גם במטבח ומטבחים רבים כיום מתהדרים גם כן בהנמכת תקרה עם תאורה נסתרת וכדומה.
עבודות גבס: מילון מונחים
סינר גבס
סינר גבס הוא מונח המשמש לתיאור שרוול גבס אשר מקיף את החדר, בשלב אחד או שניים. סינרים משמשים לצורך דקורטיבי ואינם מתאימים למעבר של צינורות מיזוג אוויר או חשמל.
קרניזים
בדומה לסינרי הגבס, גם קרניזים מקיפים את החדר או חלק ממנו, אך בשונה מסינרים הם מיועדים כך שיובילו מיזוג אוויר או חוטי חשמל ומתאימים במיוחד עבור תאורה דקורטיבית.
מחיצות ונישות
מחיצות גבס עשויות מלוחות גבס בגדלים שונים ומשמשות לשם חלוקת חלל בחדרים גדולים כגון open space במשרדים. נישות גבס נוצרות על ידי בניית קיר גבס, קונסטרוקציה או אלמנט דקורטיבי תוך השארת חללים בצורת מדפים או צורה אחרת. נישה יכולה לשמש כמדף דקורטיבי, כמקום לטלוויזיה או מערכת קולנוע כדומה. ניתן להוסיף תאורה לנישות וכל להאיר פריטים המונחים בתוכן.
תקרות גבס
תקרות גבס הן למעשה לוחות גבס הנתלים מתקרת הבטון כשבין השניים נוצר חלל. בחלל שבין תקרת הגבס לתקרת החדר ניתן להתקין גופי תאורה, מערכות מיזוג אוויר, מערכות אודיו-וידאו וכדומה. ישנן תקרות גבס העמידות בפני רעש.
קירות עגולים
מכיוון שהגבס הוא חומר נוח מאוד לעודה, ניתן ליצור באמצעותו קירות עגולים או להניחו על פינת חדר כך שתיווצר האשליה של קיר עגול.
רדיוסים
בהתייחס לעבודות גבס, רדיוסים הוא מונח המתאר עבודות דקורטיביות מעוגלות, בשונה מקירות עגולים כאן מדובר על קרניזים או שרוולים מעוגלים למשל.
מזנונים מגבס
לוחות גבס משמשים כיום לא רק לשם יצירת מחיצות בין חדרים, נישות בקיר או הנמכת תקרה. עיצובים שונים של מזנונים מגבס מחליפים את הרהיטים המסורתיים בהצלחה רבה. מכיוון שהגבס נוח מאוד לשימוש, עמיד ולא יקר ניתן ליצור באמצעותו מזנונים מהודרים ופרקטיים כאחד. במזנונים ניתן לשלב תאורה ואת מערכות האודיו וידאו באופן נסתר או גלוי.
שילוב תאורה בעבודות גבס
כאשר מתכננים מזנונים מגבס, קרניזים, נישות וכדומה ניתן ואף מומלץ מאוד לשלב בתוכן גופי תאורה. שילוב תאורה בעבודות גבס הוא אלמנט עיצובי מרשים ומשמש רבות לעיצוב אווירה בחלל.
קונסטרוקציה ודקורציות
קונסטרוקציית גבס היא למעשה כל עבודה מגבס שנעשית על מנת לשנות את אופי החלל או לחלקו. למשל, הנמכת תקרה או יצירת חדרון בתוך חלל גדול תחשב כקונסטרוקציה. דקורציות מגבס לעומת זאת, אינן פונקציונאליות דווקא אלא משמשות לקישוט. דקורציות גבס נעשות לרוב על ידי יציקת גבס אומנותית.
איך בונים קיר גבס או תקרת גבס?
לוחות הגבס המיועדות לקירות או לתקרות מוקמות תמיד בעזרת קונסטרוקציות ייעודיות, העשויות פח מגולוון. קונסטרוקציה לקיר גבס מורכבת ממסילה עליונה המחוברת לרצפה, מסילה תחתונה המחוברת לתקרה, ומניצבים המאונכים למסילות. המסילות והניצבים מגיעים בעוביים שונים, בהתאם לשימוש (קירות פנימיים/חיצוניים/תקרה).
כיצד מרכיבים קונסטרוקציה לקיר גבס?
את קירות הגבס ניתן להתקין על כל תשתית קשיחה ומפולסת: ניתן להרכיב את הקוסטרוקציה על אריחים מסוגים שונים, על בטון, אריחי ריצוף, פרקט וגם על שטיח מקיר לקיר. בכל מקרה עם הרכבת הקונסטרוקציה, יש להתקין פס הפרדה ואיטום גמיש בין שלד הפח של המחיצה ובין התשתית אליו היא מתחברת. כאשר מרכיבים את הקונסטרוקציה עצמה, ראשית תורכב המסילה התחתונה, אחריה הזקיף הראשון, בהמשך המסילה העליונה ואחריהם יפוזרו זקיפים נוספים.
את המסילה התחתונה מבריגים לרצפה, ואת החלקים המאונכים של הקונסטרוקציה יש לחתוך בגובה המתאים, כס"מ פחות מגובה הקומה. העמדת הניצבים בקיר הנעוצים במסילות מתחברים במרחק של עד 60 ס"מ זה מזה. בחדרים רטובים המרחקים בין מרכזי הניצבים לא יעלו על 40 ס"מ.
בניית קונסטרוקציה - לפני |
הוספת גבס - אחרי |
קונסטרוקציית קיר גבס עגול |
איך מתחברים הלוחות אל הקונסטרוקציה?
הברגים בהם משתמשים להתקנת קיר גבס הם ברגים מיוחדים אשר צריכים לעמוד בתו התקן המתאים לעבודות בגבס. הם מגיעים בקטרים ובאורכים שונים. יש להבריגם ממרכז הלוח כלפי מעלה ומטה במרחקים של כ-25 ס"מ לאורך שולי הלוח וכ-30 ס"מ במרכז.
על פי התקן הישראלי, הברגים בהם משתמשים לקונסטרוקציות על מנת לבנות קיר גבס חייבים להיות מהסוגים הללו:
- בעלי "חוד חודר" - חוד המאפשר הברגה לשתי שכבות פלדה רכה, כל אחת בעובי עד 0.75 מ"מ.
- בעלי "חוד קודח" - חוד המאפשר קדיחה והברגה בפלדה רכה שעוביה עד 2.25 מ"מ.
ראשי הבורג חייבים להיות מאחד הסוגים הבאים:
- בעלי "ראש חצוצרה" - ראש שקצהו המכיל את החריצים למברג יהיה שטוח, וצידו השני דמוי חצוצרה.
- בעלי "ראש שטוח" - ראש שקצהו המכיל את החריצים למברג יהיה קימור וצידו השני שטוח.
- בעלי "ראש עדשה" - ראש קמור משני צידיו.
קונסטרוקציה לתקרת גבס
כיצד בונים קונסטרוקציה לחיפוי והנמכת תקרה?
כאשר מדובר בבניית קונסטרוקציה לתקרת גבס, העניין מורכב מעט יותר. במקרה הזה חשוב להקפיד על הנחיות היצרן לבניה, כדי למנוע מצב שבו התקרה לא תהיה חזקה מספיק. הפרופילים הנמצאים בשימוש לתקרה חייבים להיות בעובי של לפחות 0.6 מ"מ. כמו כן, אסור שהניצבים והמסילות יורכבו בשני מישורים ולניצבים אסור להיות באורך העולה על מטר ו-20 ס"מ. חיבור הקונסטרוקציה לתקרת הגבס יהיה מנקודת החיבור של הניצבים והמסילות ויעשה רק בעזרת אביזרים יעודיים לכך.
בחיבור הקונסטרוקציה לתקרה יש להקפיד על שימוש בדיבלים וברגים אשר מסוגלים להחזיק משקל של לפחות 80 ק"ג. עיקרון הבניה של תקרת גבס דומה להרכבת קיר גבס: חיבור קונסטרוקציה הבנויה מפרופילים בשתי וערב, כאשר על גביהם יחובר לוח הגבס באמצעות ברגים ייעודיים.
עבודות גבס - מחירים
סוג עבודה | מחיר |
---|---|
בניית קיר בגובה סטנדרטי (כ-2.60 מ'), כולל קונסטרוקציה ובידוד של צמר זכוכית בדחיסות של 12 ק"ג למטר קוב, ללא הצבע והשפכטל | כ-250-350 ש"ח למ"ר. |
קיר עם בידוד משופר. | מתווספת עלות חומר הבידוד. למשל, צמר זכוכית ברמת דחיסות של 24 ק"ג למטר קוב יוסיף כ-20-30 ש"ח למ"ר. |
קיר כפול עם שתי פלטות מכל צד. | כ-450 ש"ח למ"ר. |
בניית תקרה יתחיל מ-200 ש"ח למ"ר. | כ-200 ש"ח למ"ר. |
בניית תקרה אקוסטית. | כ-250 ש"ח למ"ר. |
חיפוי קיר. | כ-200 ש"ח למ"ר (ללא חומר בידוד). |
בניית קרניזים. | בין 250 ל-350 ש"ח למטר רץ. |
ספוטים השקועים בתקרת גבס. | 70 ש"ח למטר. |
מדף. | כ-200 ש"ח למ"ר. |
נישה. | כ-3,000 ש"ח. |
יתרונות וחסרונות של עבודה בגבס
יתרונות | חסרונות |
---|---|
פשטות העבודה - אחד היתרונות הבולטים של שימוש בגבס הוא הפשטות והקלות של הבניה. החומר מגיע בלוחות מוכנים, קלים ופשוטים מאוד להקמה. | פחות מתאים לחללים רטובים - החומר מאפשר עבודות מהירות, נוחות ואסתטיות אך הוא אינו עמיד למים. עם זאת, יש לכך פתרון ייעודי - הלוחות הירוקים. הלוחות הירוקים עוברים תהליך של אימפרגנציה - החדרת חומרים שהופכים את הלוחות הללו לבלתי חדירים לרטיבות. עם זאת, הגבס עדיין נחשב כמתמודד פחות טוב עם רטיבות ויש שיחששו להשתמש בו בשל כך. |
מהירות - הקמת מחיצה בגבס תהירה מהירה הרבה יותר מהקמת קיר בלוקים וטיח, ותיקח מחצית מהזמן. מהירות העבודה הופכת את החומר לבחירה הראשונה עבור מי שמחפש פתרון מיידי, למשל, לבעיה אסתטית על הקיר אותה יכול לפתור חיפוי גבס. | פחות חזק - זהו חומר הנתפס חזק פחות על ידי לקוחות, וישנם אפילו קבלני שיפוצים המעדיפים קירות בלוקים בפנים הבית. גם עם הוספת חומר בידוד בתוך קיר הגבס, עדיין הוא יראה וירגיש קל יותר. |
מחיר - העבודה תהיה לרוב זולה יותר מעבודה עם בלוקים וטיח. הסיבה לכך היא פשטות ומהירות העבודה אותם הזכרנו, ההופכת את מחיר העבודה לנמוך יחסית. החומרים עצמם דווקא אינם זולים יותר, אלא העבודה עצמה. | פחות מתאים לתלייה - בשל העובדה שהלוחות הם פחות מאסיביים מקירות העשויים בלוקים, בעייתי יותר לתלות עליהם אלמנטים שונים. נסייג ונאמר שתלייה על לוחות גבס היא כן אפשרית ואפילו ניתן לתלות על הקיר אלמנטים כבדים, אך יש צורך בהכנה מוקדמת ותשומת לב מיוחדת. החברות המובילות מוכרות מוצרי תליה ייעודים המתאימים לתלייה של אביזרים כבדים כמו טלוויזיות, כיורים וכו'. את התלייה יש לבצע על החלק של קיר הגבס בו נמצאים הניצבים של הקונסטרוקציה אותם ניתן לאתר עם מגנט, ולבצע את התליה עם דיבלים מיוחדים. |
ניתן לשינוי - נולד לכם תינוק ואתם רוצים לחלק חדר גדול לשניים? אין בעיה! הילד הגדול יצא מהבית ואתם רוצים להגדיל את החלל ולהפוך שני חדרים לחדר אחד? קלי קלות! גם אם יש בעיה בצנרת בקיר אפשר לפתוח ולסגור את הקיר בלי כאב ראש, זאת הודות לקלות בה ניתן לבצע שינויים בחומר. | |
רמת גמר - עבודה בגבס מאפשרת רמת גמר מושלמת, אותה קשה מאוד להשיג בבניית קיר רגיל. לכן הוא משמש פעמים רבות להסתרת פגמים, ושימושו לחיפוי קירות או תקרות נועד הרבה פעמים כדי ליצור מראה חלק ככל האפשר. | |
ידידותי לסביבה - זהו חומר ירוק וידידותי לסביבה. אם נושא הקיימות חשוב לכם, עם שימוש בגבס תוכלו לדעת שאינכם פוגעים בסביבה בעקבות הבניה או השיפוץ שלכם, לפחות באספקט הספציפי הזה. |
עבודות גבס לא מומלץ לבצע לבד ללא ידע וניסיון קודם ועל כך אנחנו ממליצים לכם לבחור אצלנו באתר קבלן גבס מקצועי. לרשימת הקבלנים שלנו לחצו כאן!
גולשים שואלים
שאלות | תשובות |
---|---|
באיזה שלב להקים את הקיר? | תשובת המומחים מתוך הפורום |
האם כדאי להשתמש בגבס ירוק בקיר בחדר האמבטיה? | תשובת המומחים מתוך הפורום |
איזה קיר מומלץ ליצירת בידוד טוב? | תשובת המומחים מתוך הפורום |
סרטונים רלוונטיים
טיח יבש: חיפוי קירות בגבס לצורך יישור ותיקון
אם הקיר שלנו לא מישורי או לא חלק כפי שאנחנו רוצים ונדרש חיפוי מסוים לא חייבים להסתפק בטיח יבש כמו תמיד. חיפוי קירות בגבס הפך להיות פיתרון מעולה שמחליף את מקום הטיח היבש ומאפשר טכניקה פשוטה, קלה, נקייה וחזקה שגם לא תופסת מקום רב ומאפשרת מעבר לקיר חזק ואיתן שמחפה כראוי גם בידוד תרמי ואקוסטי נכבד.
בסרטון הוידאו הבא תוכלו לקבל מנציג "אורבונד" פרטים מלאים על התקנת חיפוי קירות גבס באמצעות פרופיל F47 - צעד אחר צעד. בהצלחה!
גבס ירוק: לאילו צרכים הוא מתאים והאם הוא באמת נוגד רטיבות?
הגבס הפך להיות כלי שימושי מאוד בעולם השיפוצים והחליטו לחזק את התכונות שלו בכדי להתאים אותו גם לחדרים רטובים ולחים כמו חדר האמבטיה והמטבח. לוחות גבס ירוקים נותנים מענה זה כיוון והם עמידים במים ודוחים רטיבות.
כנסו לסרטון הוידאו הבא בכדי לקבל את ההסבר המלא על לוחות גבס ירוקים, על עובי, שימושים ותכונותיהם.
לוחות גבס מסוגים שונים - על תכונותיהם ושימושים
גבס הפך להיות אחד המוצרים המבוקשים והמקובלים ביותר בעולם השיפוצים. ככל שהדרישה לו גדלה כך גם לוחות הגבס התפתחו והחלו לענות על צרכים שונים: עמידות בפני אש (לוחות גבס אדומים), עמידות בפני רטיבות (לוחות גבס ירוקים), לוחות גבס בעלי כושר נגיפה גבוה יותר ועוד. בסרטון הוידאו הבא בשיתוף פעולה של אתרנו "שיפוצים פלוס" ו"אורבונד" תוכלו לקבל מידע על לוחות הגבס השונים, יתרונותיהם ותכונותיהם.
תליה על גבס - המתקן הנדרש
אחד הדברים החשובים שיש לקחת בחשבון בהקמת קיר גבס הוא תכנון תליה על הקיר מראש. קיר גבס לא יכול לשאת כל משקל ועל כן יש להיעזר בהתקנת מתקנים מתאימים בקונסטרוקציה עצמה של קיר הגבס באמצעות פרופילים וברגים ומתקן התליה עצמו. נוכל לתלות כל דבר מקיר גבס באמצעות המתקן המתאים - אסלות תלויות, כיורים, ארונות מטבח ועוד. למדו עוד על כך בסרטון הוידאו הבא.
פספרטו - עיצוב פרופילים בגבס
יצירת קיר גבס היא פעולה שכמעט כל בית בישראל בוחר לעשות אודות ליתרונות הרבים של הגבס. הבעיה היחידה היא העיצוב הלקוי בחסר של קיר גבס לבן וריק. אך גם לזה יש פתרונות! מעבר לצביעה רגילה ודקורטיבית מרהיבה שניתן ליישם על קיר גבס ניתן גם לעצב פרופיל גבס מיוחד בהתאמה אישית. אותם פרופילי גבס ניתן לשלב עם תאורה ולהפוך את הקיר ליצירת אומנות ולהגשים את החלום העיצובי שדמיינתם תמיד לביתכם. בסרטון הוידאו הבא תוכלו לקבל מידע יותר מפורט ודוגמאות.
סוגי תקרות גבס
גבס הפך להיות לחומר גלם שימושי במיוחד בשיפוצים בבית ובמשרד והוא מיושם גם על תקרות. נוכל לחלק את תקרות הגבס לשתי סוגים עיקריים: תקרות מתפרקות שמאפשרות לחשוף בהרמת אריח את התשתיות השונות: מיזוג אוויר, חשמל וכו'. הסוג השני הוא תקרות גבוהות כאשר ההעדפה בימינו היא בחירה בתקרות אקוסטיות שגם אלו מתחלקות לסוגים שונים. רוצים ללמוד עוד על הנושא? על כך בסרטון הוידאו הבא