גבס - עמידה בתקנים
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
מה חשוב לי לדעת כצרכן?
ככלל, כאשר אנו בונים או משפצים חשוב לנו לדעת שהחומרים בהם משתמש קבלן השיפוצים שלנו עומדים בתקן הנדרש, וכי הוא מיישם אותם באופן התקני. כלומר, ישנם שני סוגים של תקנים נפרדים שיש לשים לב אליהם: תקנים של החומרים עצמם ותקני יישום של החומרים. למה זה חשוב? כאשר החומר עומד בתו תקן אתם יכולים לדעת בוודאות שמדובר בחומר איכותי שיחזיק מעמד ולא יתבלה במהרה, וכן שהוא עומד בתקנים הנוגעים לבטיחות. בתחום הגבס כדאי להיזהר מחומרים זולים המיובאים מסין שאינם נושאים בתו תקן. אמנם מדובר בחיסכון של כסף, אך דבר אינו מצדיק את סיכון הבטיחות שלכם. בנוסף, חומרים זולים יעלו בדרך כלל יותר - בתיקונים.
הסוג השני של התקן הוא התקן ליישום. כלומר, האופן הנכון והתקני שבו יש לבנות את האלמנטים השונים. במקרה של גבס - יהיו אלה תקנים לבניית קירות, תקרות ואלמנטים דקורטיביים כמו קרניזים או נישות. גם כאן הדבר חשוב למדי מכיוון שאי עמידה בתקנים עלולה להוביל לבעיות בטיחות של ממש - קירות ותקרות שאינם נבנים על פי התקן עלולים להוות סכנה בטיחותית בתוך הבית.
כצרכנים, חשוב מאוד לוודא שהחומרים וכן היישום נעשים בדיוק על פי התקן. כאשר מדובר בגבס, ישנם תקנים ברורים שפרסם מכון התקנים הישראלי בנוגע לחומרים ולאופן היישום שלהם. כל מוצר העומד בתקן זוכה לסימון של מכון התקנים. כאן נציין בפניכם מהם התקנים בהם צריכים חומרי הגבס לעמוד, ומהם תקני היישום בהם צריך לעמוד קבלן השפוצים שלכם, כאשר הוא עושה שימוש בחומרים הללו.
תקני ייצור של גבס
תקן 1490 של מכון התקנים הוא התקן הרלוונטי המבטיח את איכותם של מוצרי הגבס. תוכלו לזהות את התקן לפי הסימן של מכון התקנים הישראלי שיופיע על המוצר. התקן חל על לוחות הגבס עצמם וכן על המוצרים הנלווים לעבודה וליישום הגבס: הוא מותאם ללוחות גבס, שעוביים אינו גדול מ-25 מ"מ, המשמשים למחיצות ולחיפוי פנימי של קירות ותקרות. הוא חל על רכיבי קונסטרוקציית הפלדה של השלד וכן על בורגי פלדה, המיועדים לחיבור הלוחות לקונסטרוקציה. בנוסף, התקן חל גם על חומרי שפכטל ועל סרט חיזוק המשמשים לאיחוי ולהחלקה של לוחות גבס. כדאי לבדוק עם איזה יצרן עובד קבלן השיפוצים שלכם. שתי החברות המרכזיות המייצרות ומשווקות מוצרי גבס בישראל הן אורבונד וטמבור. כל חומריהן הם בעלי תו תקן.
מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?
עבודות בגבס. בוצע על ידי הקבלן אבשלום
כללים לבניית מחיצת גבס תקנית
כפי שציינו, מלבד התקן למוצר עצמו, מכון התקנים קובע תקן מיוחד גם לאופן יישום המוצר, כאשר התקן הרלוונטי ליישום מחיצות גבס הוא תקן 1924 למחיצות לא פריקות. מכון התקנים אינו מפרסם את תקניו, ויש לרכוש כל תקן בנפרד כדי לקרוא את כל פרטיו. תקני המכון אף כתובים בצורה טכנית למביני דבר, העשויה לבלבל מי שאינו מתמצא כבר בתחום. לכן, כדי להבין מהם העקרונות החשובים לבניית מחיצות גבס תקניות נעזרנו בזאב לב-רן, יועץ טכני של חברת אורבונד, בעל ניסיון של למעלה מארבעים שנה בביצוע מחיצות גבס, שאף היה שותף בכתיבת כמה מהתקנים בתחום. זאב מונה מספר עקרונות חשובים בהם יש לדבוק בהקמת מחיצות גבס:
- בניית הקירות תיעשה על הרצפה המוגמרת. כלומר, כבר אחרי שלב הריצוף. הסיבה: אם בונים את הקיר ישירות על בטון (במקרה של ריצוף חדש) או על ריצוף קיים עליו צפויה להיות שכבת ריצוף חדשה (במקרה של ריצוף בהדבקה) הריצוף החדש יכסה במעט את הקונסטרוקציה. זה מצב שלא נרצה להגיע אליו. לכן במידה ומסיבה זו או אחרת יהיה צורך לבנות את הקירות לפני הריצוף יהיה צורך לבנות את הקיר על חגורת הגבהה, כדי שיגיע למפלס הריצוף. בחדרים רטובים, החגורה חייבת להיות עשויה מבטון. בנוסף, בשל העובדה שהגבס הוא חומר השואב מים, על לוחות הגבס להיות מוגבהים מהרצפה המוגמרת בכ 10-15 מ"מ. התקן לא מחייב למלא את הרווח אם כי בדרך כלל ממלאים אותו במסטיק אקרילי.
- בהיקף שלד המחיצה, בכל מקום מפגש של שלד המחיצה עם אלמנט קשיח של המבנה יונח פס איטום והפרדה – פלציב.
- המסלולים וניצבי הקצה יחוברו לתקרה, לרצפה ולקירות ההיקף בחיבור מכני - כלומר, באמצעות ברגים ודיבלים ולא באמצעות דבק. לפעמים ישנם דיירים הדורשים מהקבלנים להדביק מסיבה כזו או אחרת, וחשוב לדעת כי אסור להם להיעתר, אחרת הקיר יהיה לא תקני. מרחקי החיבורים של הברגים יהיו במרחקים שלא יעלו על 60 ס"מ.
- המרחק בין הניצבים לא יעלה על 60 ס"מ מרכז זה מזה. בחדרים רטובים המרחק לא יעלה על 40 ס"מ.
- לוחות הגבס יורכבו צמודים לתקרה.
- בכל לוחות הגבס יש מגרעת בשני הצדדים. לוחות הגבס יחוברו מגרעת למגרעת (פאזה לפאזה) ללא רווח ביניהם. במקרים מיוחדים ניתן לבצע חיבור של לוח חתוך ללוח חתוך. אורך של מחיצה יעלה בדרך כלל על מטר ו-20 ס"מ ולכן ישנן לפחות 2 לוחות המרכיבים צד של כל מחיצה. עם זאת, לפעמים אין ברירה אז התקן מאפשר לבצע חיתוך, אך אין לבצע חיבור בין לוחות גבס עם מגרעת ללוח גבס חתוך.
- אין לבצע חיבור של שני לוחות גבס על גבי ניצב משותף משני צידי המחיצה, יש לבצע הסטה כך שחיבור הלוחות מכל צד יבוצע על גבי ניצבים שונים. כלומר, ניצב אחד לא יחזיק לוחות משני הצדדים.
- אין לבצע חיבור של 4 לוחות גבס בנקודה אחת.
- בחיבור לוחות הגבס הברגים יוחדרו כ 1.0 מ"מ מתחת לפני הלוח בלבד, כך שראש הבורג לא יקרע את הנייר.
- מרחק בין בורגי הגבס במרכז הלוחות לא יעלה על 30 ס"מ, לאורך שולי הלוחות המרחק לא יעלה על 25 ס"מ.
- בין המחיצות יש להוסיף חומר בידוד. זאב ממליץ על צמר בידוד מינראלי לצורך כך. לדבריו, מבחינת שיקולי עלות-תועלת, הוא חומר הבידוד המיטבי.
כיצד ניתן לוודא שהקבלן עובד לפי התקן?
באופן עקרוני, "חוק המכר" בישראל הנוגע לרכישות דירה מחייב את הקבלנים לבנות על פי התקנים, אך אין אכיפה או בדיקה של העניין. במקרה של מוסדות ציבור, הקבלן מחויב לעבוד על פי "הספר הכחול", ספר ובו תקנות בעניין בנייה של מוסדות אלה. עבור לקוח פרטי, חשוב בעיקר לבדוק שהמוצרים בהם משתמש הקבלן נושאים בתו תקן וכאמור, לוחות הגבס שנמכרים בחברות הישראליות הגדולות הינם כאלה. בעניין היישום, ניתן להיעזר במידע שפירטנו כאן ולראות אם הקבלן או השיפוצניק אכן מקפיד על הכללים הבסיסיים ביישום הלוחות. ניתן גם לבקש בחוזה העבודה של הקבלן התחייבות לעבוד על פי התקן. ישנה גם אפשרות להתקשר לחברות הגבס ולקבל מהן ייעוץ מקצועי, במידה ואינכם בטוחים שהעבודה נעשית כראוי.
מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?