בית

>

קבלני גבס

>

מאמרים

>

תקרות גבס: מידע שימושי

תקרות גבס: מידע שימושי

מתי כדאי לבחור לבנות תקרות מגבס, כיצד עושים זאת ומה חשוב לדעת על התהליך - כל מה שרציתם לדעת על בניית תקרות מגבס

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-04/04/2011 7 דק' קריאה

גבס הוא חומר נפוץ מאוד לשימוש עבור בניית מחיצות פנים במסגרת בנייה ושיפוץ. הסיבות הבולטות לפופולריות שלו הן תהליך בניה פשוט, מהיר ונקי לעומת תהליך הבניה של מחיצות מבלוקים. לצד בניית המחיצות, הגבס הוא חומר שנותן מענה גם לבניית אלמנטים דקורטיביים ופתרון לבעיות אקוסטיות ואסתטיות. עוד שימוש נפוץ ופופולרי לגבס הוא בנייה של תקרות, דבר אשר יכול לתת מענה למגוון של צרכים במסגרת שיפוץ.

למה לבנות תקרות גבס?

הסיבה לבחירה בגבס כפתרון לתקרה משתנה, כאשר עשויות לנבוע מסוגיות שונות:

תיקון פגמים - כאשר ישנה תקרה פגומה, עקומה, תקרות "נטיפים" מיושנות או כל סיבה אחרת שבגללה נרצה להסתיר את התקרה, חיפוי גבס יכול להוות פתרון מצוין, למראה של תקרה חלקה ומרשימה. חשוב לקחת בחשבון שהנמכת תקרה מגבס, כשמה כן היא - תגנוב מעט מגודלו של החלל, לכן תתאים פחות לחדר בעל תקרה נמוכה. 

הסתרת מערכות שונות המותקנות מתחת לתקרה - קורה רבות במקרים של מיזוג מרכזי, כאשר הנמכות תקרה מגבס מסתירות את מערכת המיזוג ומותירות פתח ליציאת אוויר בלבד. מקרים נוספים הם כאלה בהם תקרות והנמכות גבס כוללות גופי תאורה שקועים, לרוב כהחלטה עיצובית ואז מערכות התאורה יוסתרו בתקרה ורק גופי התאורה השקועים ייראו לעין. במבני משרדים בדרך כלל ישנן מערכות המתחבאות בתקרות הגבס הפריקות בתקרת המבנה.

שיפור התנאים האקוסטיים והתרמיים בחלל המבנה - כאשר ישנה בעיה של רעש המגיע מקומה עליונה, הבעיה יכולה להיפתר על ידי יישום של חומר מבודד בתקרה והוספה של לוח גבס. פתרון כזה יכול להיות יעיל גם במקרים של בעיות של בידוד תרמי. בעיות של אקוסטיקה והדהוד של קול בתוך מבנה יכולות להיפתר על ידי יישום של תקרה אקוסטית מחוררת מגבס.

בניית תקרות גבס כחלק מעיצוב החלל - כחלק משיפוץ כללי, ישנם מקרים בהם יבחרו הלקוחות בתקרת גבס כחלק מהשפה העיצובית. גבס יוצר מראה נקי ואלגנטי, המתאים מאוד לסגנון עיצוב מודרני, למשל. את תקרת הגבס ניתן לשלב עם אלמנטים עיצוביים שונים כמו קרניזים, תאורה נסתרת או שקועה או תקרה צפה.

רפאל צרויה

ציון 9.75 10 חוות דעת

בנצי מסיקה

ציון 9.43 18 חוות דעת

שמעון דהן

ציון 9.58 9 חוות דעת

עבדאללה ותד

ציון 9.77 24 חוות דעת

מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?

או
תקרה צפה עם תאורה נסתרת

תקרה צפה עם תאורה נסתרת

סוגי תקרות גבס

ניתן לחלק את תקרות הגבס לתקרות אקוסטיות ולא אקוסטיות כאשר בתוך קטגוריית התקרות האקוסטיות קיימים שני סוגים נפרדים: תקרות פריקות (הבנויות מאריחים) ותקרות לא פריקות (הבנויות מלוחות אקוסטיים) ויישומן דומה ליישום תקרות מלוחות רגילים.

התקרות האקוסטיות למיניהן מתאימות לרוב יותר למשרדים, מבני ציבור, כיתות וכו' בהם ישנה חשיבות לנושא האקוסטיקה, כאשר ברוב המקרים ניתן לראות במקומות הללו תקרות פריקות. היתרון של האריחים הפריקים הוא שניתן פשוט להוציא נקודתית אריח כדי לבצע תיקונים במערכות הנמצאות בתקרה. עבור לקוחות פרטיים המשפצים דירות או בתים פרטיים, רלוונטי לרוב בעיקר נושא תקרות הגבס שאינן אקוסטיות, הבנויות מלוחות גבס הבנויים על גבס קונסטרוקציה ייעודית.

לרוב, כאשר בונים תקרות גבס, סוג לוח הגבס עמו מבצעים את העבודה הוא גבס לבן סטנדרטי. כדאי לדעת כי ישנן גם לוחות מסוימים המתאימים לתנאים ייחודיים: לוח גבס ורוד חסין לאש המשמש במקומות בהם יש צורך בהגנה מוגברת מאש, ולוח גבס ירוק חסין למים, המיועד לחדרים רטובים. 

תקן בניית תקרת גבס

כאשר נעשות בביתכם עבודות גבס, בין אם במסגרת של שיפוץ כללי ובין אם עבודות גבס בלבד, חשוב להקפיד על עבודה על פי התקן. ישנם שני סוגי של תקן לתקרות גבס: הראשון הוא התקן לחומר עצמו. לוחות הגבס וכל האביזרים הנלווים חייבים להיות בעלי תו תקן ישראלי, כדי להבטיח שהמוצר הוא טוב ואיכותי. בישראל ישנן שתי חברות גבס עיקריות, טמבור ואורבונד, ושימשו במוצריהן מבטיח מוצר בעל תקן ישראלי. בכל מקרה, חשוב לסגור עם קבלן השיפוצים או קבלן הגבס שהוא משתמש בחומרים הנושאים בתו תקן ולעגן זאת בחוזה.

סוג התקן השני הוא התקן ליישום החומר - כלומר, האופן בו מתקינים את תקרות הגבס. התקן עצמו כתוב בצורה טכנית המיועדת לבעלי מקצוע. בנוסף, מכון התקנים גובה תשלום על רכישת התקן. כדי לוודא שהעבודות נעשות באמת בצורה תקנית ניתן להתייעץ עם חברות הגבס העיקריות, לחייב בחוזה את קבלן השיפוצים או איש הגבס ולבחור כמובן אנשי מקצוע אמינים ובעלי ניסיון עשיר. מומלץ גם להכיר את העקרונות הבסיסיים בבניית תקרות גבס. כדי להכיר כמה כאלה פנינו לקבלן השיפוצים יניב פחימה שתרם כמה עקרונות הנוגעים לתקרות גבס:

בניית תקרת גבס

לוח גבס - לוח הגבס בו נעשה שימוש לתקרות הוא בעובי 12.7 בדומה ללוח המשמש לבניית קירות גבס.

ישנן כמה שיטות שונות ליישום תקרות גבס, כאשר הבחירה ביניהן תלויה בגובה התקרה הקיימת ובנתונים נוספים בשטח:

  • שיטה אחת ליישום כוללת קונסטרוקציה הבנויה מפרופילים הנקראים אומגות הצמודים לתקרה, כאשר יחד עם לוח הגבס שעוביו 12.7 ס"מ מנמיכה את התקרה ב-3.5 ס"מ.
  • שיטה נוספת כוללת שימוש בפרופיל רגיל של 5 ס"מ יהיוצר יחד עם הגבס הנמכה של כ-6 וחצי ס"מ, יחד עם צבע ושפכטל.
  • השיטה השלישית כוללת פרופיל של 7 ס"מ בו נעשה שימוש כאשר אין הגבלה ומעוניינים, למשל, להכניס תאורה שקועה בגבס. זהו גם פרופיל חזק יותר.

השימוש בשיטת ההצמדה לתקרה הכרחי כאשר אין אפשרות לאבד יותר מדי מקום והתאורה היא חיצונית על הלוח ולא פנימית. עובי של 5 ס"מ הוא מעין פשרה כשיש תאורה פנימית כמו ספוטים כשרוצים לאבד מינימום של מקום ו-7 ס"מ כאשר יש צורך לפתרון עבור גופי תאורה גדולים יותר.

קירות ותקרות גבס בבנייה

קירות ותקרות גבס בבניה

ברגים - חדירת הברגים ללוח הגבס צריכה להיות בין 2 ל-3 מ"מ, במרחק של בין 25 ל-30 ס"מ בין בורג לבורג.

מרחק בין פרופילים - מרחק בין הפרופילים בקונסטרוקציה צריך להיות של 40 ס"מ בין פרופיל לפרופיל, לעומת 60 ס"מ בקיר (ו-40 ס"מ בקירות בחדרים רטובים).  

חיזוקים - יש צורך להוסיף חיזוקים של הפרופיל אל תקרת הבטון בכל מטר-מטר וחצי של התקרה. אותם חיזוקים נקראים "רגליים", פרופילים בצורת ר' הנתפסים מצד אחד לקונסטרוקציה של התקרה ומן הצד השני לתקרת הבטון.

שתי וערב - את הלוחות יש להתקין את הלוחות בצורת בניה של "שתי וערב" כדי לצמצם נקודות תורפה שעלולות להפוך לסדקים בהמשך.

המשך העבודה על התקרה דומה לעבודה על קיר גבס: איטום חריצים על ידי סרט או שפכטל וצביעה.

עיצוב גבס - תקרה

כאשר מדובר בעיצוב תקרות בגבס ישנם שני אלמנטים עיצוביים עיקריים: תקרות גבס המשלבים תאורה שקועה, ותקרות גבס עם תאורה נסתרת. מעבר לכך, הגבס מאפשר יצירת אלמנטים נוספים כמו מעין "גלים" על גבי התקרה, או קרניזים היורדים מן התקרה אל הקיר.

תקרת גבס בשילוב עם תאורה

כאשר נבנות הנמכות גבס עם תאורה שקועה, עבודות בניית תקרת הגבס נעשות על ידי איש גבס וחשמלאי במקביל. לאחר בניית הקונסטרוקציה נכנסת עבודת החשמל. לאחר שהחשמלאי מסיים מחופה התקרה בלוחות גבס ולאחר מכן מותקנים גופי התאורה עצמם.

תקרה צפה

האפקט שמייצרת התקרה הצפה הוא של לוח התלוי על התקרה, הפתוח מכל צדדיו. כדי לייצר את האפקט נבנית התקרה משתי שכבות של קונסטרוקציה, כאשר האחת צמודה לתקרה והיא מהווה עוגן לתקרה הצפה, ומחליפה את המעטפת של הקירות מסביב. כך נוצרת למעשה תקרה בשתי שכבות. חשוב לקחת בחשבון שתקרה צפה מעבה את התקרה, בשל העובדה שמדובר למעשה בחיפוי כפול.

תקרה צפה

תקרה צפה עם תאורה נסתרת וגופי תאורה שקועים

תקרות אקוסטיות פריקות

אריחים אקוסטיים מתוקנים על ידי פרופיל היקפי בצורת Z או שנתפסים על ידי אלמנט הנקרא באנד מפלדה, בעובי של 8 מ"מ, בין הקונסטרוקציה לתקרה הקיימת בכל מטר. האריחים עצמם מתחברים עם קליפס כאשר הם מגיעים עם חירוץ מוכן.

תקרות גבס - בעלי מקצוע

סוג בעל המקצוע לבניית תקרות גבס משתנה כתלות בהיקף העבודה. בדרך כלל, אם בניית תקרת הגבס נעשית במסגרת של שיפוץ כללי, היא תיבנה על ידי אנשי הגבס שעובדים תחת קבלן השיפוצים, כאשר האחריות על טיב העבודה היא של הקבלן. אם מדובר בעבודות גבס בלבד, ישנם קבלני גבס ושיפוצניקים המתמחים בעבודות גבס בלבד, ואז הלקוח הוא ששוכר את בעל המקצוע, וקבלן הגבס הוא האחראי על טיב העבודה.

עלויות בניית תקרות גבס

המחיר הסטנדרטי של בניית תקרות גבס מתחיל ב-200 ש"ח למ"ר. המחיר יכול לטפס מעלה כאשר ישנן תוספות דקורטיביות, גופי תאורה או כאשר מדובר בתקרה אקוסטית ייחודית ולא סטנדרטית. התקרות הפריקות והאקוסטיות יעלו כ-250 ש"ח למ"ר. 

תקרות גבס הן פתרון מצוין למגוון של בעיות אסתטיות ואקוסטיות, והן תורמות רבות למראה האסתטי ולקו העיצובי של הבית. עם זאת, חשוב לשים לב שעבודת ההתקנה נעשית כראוי, על פי התקן. לכן חשוב לוודא עם קבלן השיפוצים או קבלן הגבס שהוא משתמש בחומרים בעלי תו תקן, ושהוא מבצע על פי הוראות היצרן את הבניה. כדאי לבדוק היטב מה הניסיון של בעל המקצוע המרכיב את התקרה, ולחתום איתו על חוזה בו הוא מצהיר על ניסיונו ומתחייב לבנות על פי התקן. אם יש לכם ספקות, כדאי לדעת שיש אפשרות לשאול שאלות בנושא הגבס אצלנו בפורום, וכן לפנות לחברות אורבונד או טמבור, ולשוחח עם יועץ מטעמם.

מחפשים קבלן גבס ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה