דלתות פנים - המדריך המלא לרוכש
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
איך לבחור דלת פנים
בחירת דלתות פנים מתחילה מהגדרה של מה אנחנו רוצים מהדלת, בהתאם לאזור בבית לו היא מיועדת. האם חשוב לנו בידוד מרעשים? האם הדלת מיועדת לאזור רטוב וצריכה להיות עמידה למים? הגדרת צרכים, כמו בשלבים אחרים בשיפוץ, היא השלב הראשון. כלל אצבע שכדאי להכיר אומר שאחוז המילוי של הדלת מעיד על טיבה. דלת טובה צריכה להיות במילוי של 70-80 אחוז - דלת כזו תהיה חזקה ועמידה יותר, תבודד טוב יותר מרעשים ובעלת חיי מדף ארוכים יותר.
תהליך שיפוץ כללי של דירה הוא גם תהליך של עיצוב והלבשתה מחדש, ובשנים האחרונות הדלתות הפכו לחלק בלתי נפרד מהעיצוב הכללי. אם אתם מתקשים בתהליך הבחירה, אתם תמיד יכולים להתייעץ עם האדריכל או עם קבלן השיפוצים שלכם. קבלנים בעלי ניסיון ראו במסגרת עבודתם סוגים רבים של דלתות וטיפים מהם עשויים לסייע לכם בבחירה הסופית.
מחפשים חברת דלתות ולא מצאתם ?
עוד שיקול חשוב שיש לקחת בבחירת דלתות פנים הוא גוון הדלת וכיצד הוא משפיע על עיצוב הבית. כשבוחרים דלתות פנים לבית חשוב לקחת בחשבון אלמנטים עיצוביים שונים שכבר קיימים בבית או עתידים להיות בבית כגון הריצוף, גוון הקירות, התקרות, הריהוט והסגנון הכללי של הבית - באווירה מודרנית, קלאסית, כפרית וכו'. צריך לזכור שדלתות פנים מהוות רהיט לכל דבר בבית אך שהתחלופה שלהם, בניגוד לרהיטים אחרים, מתבצעת לעיתים רחוקות ולכן כדאי להשקיע בבחירתן. בחירת הצבע צריכה להיעשות גם עם מבט קדימה - הרי צבע הקירות יכול להשתנות לעיתים תכופות יותר, אחת למספר שנים, ולכן לא נרצה לבחור צבע דלת התואם בדיוק לגוון הקיר, מתוך הנחה שהוא עשוי להשתנות.
מחפשים חברת דלתות ולא מצאתם ?
דלת של חברת רב בריח. צילום: אייל טואג
בחירת דלתות לבית צריכה להיעשות גם על פי צורת הפתיחה ותנאי החלל. אמנם ברוב החדרים נעשה בדרך כלל שימוש בדלתות כנף, אך גם קיימות שיטות נוספות כמו למשל דלתות הזזה לכיס שמהוות פתרון יעיל למדי לחללים קטנים. כדאי לקחת בחשבון את התנאים הקיימים בחדר הספציפי ולא לבחור אוטומטית בסוג הסטנדרטי. אז איך לבחור דלת פנים? כדאי קודם להכיר את הסוגים השונים הקיימים:
סוגי דלתות פנים
מידות דלת סטנדרטיות יהיו 60 - 90 ס"מ רוחב ועד ל-206 ס"מ גובה. חלק מהיצרנים מייצרים גם מידות אמצע של 65, 75, ו-85 ס"מ. יש להוסיף לחישוב עוד 10 ס"מ של המשקוף. חשוב לציין שישנה כמובן אפשרות להזמין דלתות בכל סוגי המידות, מעבר לסטנדרט, אך כל חריגה מהסטנדרט תקפיץ את המחיר.
בתוך עולם הדלתות, ישנם סוגי דלתות פנים הנחשבים יוקרתיים יותר:
- דלתות פנים מעץ מלא - בתחום הדלתות מעץ מלא ישנן דלתות העשויות מעץ אורן, הסוג הזול ביותר, אך גם מסוגים אחרים כמו אלון, מייפל, דובדבן, בוק, אגוז ועוד. דלת עץ יכולה להגיע במגוון גימורים ואפשרויות כמו עץ טבעי צבוע בלכה, צבע בתנור או צבע אפוקסי. בהתאם, גם טווח המחירים יכול להיות רחב. עם זאת, המחיר ההתחלתי תמיד יהיה גבוה יחסית - כמה אלפי שקלים לדלת.
- דלתות פנים מזכוכית - הבחירה בזכוכית לדלת פנים תהיה לרוב בחירה עיצובית, מכיוון שדלת זכוכית יש, מן הסתם, מראה שונה לחלוטין מדלת סטנדרטית. דלתות זכוכית לפנים הבית יהיו עשויות בדרך כלל מזכוכית מחוסמת או משוריינת, בעובי של 8 ס"מ, או טריפלקס (שתי שכבות זכוכית ומדבקה). המחיר יהיה דומה למחיר של דלת מעץ מלא - כמה אלפי שקלים לדלת אחת.
כאמור, שני הסוגים לעיל הם סוגי דלתות פנים בטווח היקר יותר. לרוב, דלתות פנים יהיו מורכבות מציפויים מסוגים שונים, עם מילויים שונים:
- דלתות בציפוי למינטו.
- דלתות בציפוי של פורמייקה.
- דלתות בציפוי למינציה - ציפוי של שכבות נייר דמוי טפט אשר הופך לחלק מגוף הדלת בהדבקה בתנור.
- דלתות בציפוי פורניר - משטח דק מעץ טבעי. פיניש של צבע/ לכה שנותן לראות את העץ שמתחתיו.
דלת עמידה במים של חברת רב בריח. צילום: אייל טואג
דלתות פנים לבית יגיעו בדרך כלל בשני סוגים עיקריים של מילויים:
- מילוי כוורת - מילוי המכונה "כוורת" הוא למעשה מילוי קרטון נמתח ודחוס, המזכיר במראהו כוורת.
- מילוי פלקסבורד - מילוי הנחשב איכותי יותר, העשוי משילוב של לוח שבבי עץ וסיבי פשתן. פלקסבורד נחשב לחומר חזק, עמיד בפני מזיקים ובעירה, וכן מבודד טוב אקוסטית.
חשוב לכם שהדלת תהיה מוגנת ממים? כדי שהדבר יתקיים היא צריכה להיות נטולת MDF ו-7 ס"מ בתחתית הדלת החומר יצטרך להיות משולב עם פולימר חומר חזק עמיד למים, לנגיפה ולמזיקים. הפרש המחירים בין דלתות מוגנות מים לבין אלה שאינן מוגנות אינו גבוה (כ-300 ש"ח), ולכן מומלץ לבחור בדלתות מוגנות.
ישנם גם סוגי סגירות שונות:
- דלתות פלץ - זהו סוג הדלתות הסטנדרטי בהן השוליים של הדלת יוצרים מעין מדרגה בהיקף של הדלת.
- דלתות שטוף קנט - דלתות בהן שולי הדלת הן בקו ישר עם המשקוף, והדלת מתיישרת עם קו הקיר.
- דלתות הזזה לכיס - דלתות המאפשרות לפתוח את הדלת בצורת הזזה אך במקום שהדלת תיצמד לקיר ותתפוס מקום היא נכנסת לכיס בקיר שנסתר מהעין.
וישנם גם סוגי צירים שונים:
- צירי ספר - ציר המזכיר במראהו פתיחה של ספר. נחשב לציר חזק מאוד, שניתן לכוון עמו את הדלת.
- ציר פייפ - ציר המזכיר בצורתו מקטרת, משמש בעיקר בדלתות מתועשות ומתברג למשקוף ולדלת.
- ציר סמוי - כשמו כן הוא, הציר הסמוי נכנס בתור הדלת והמשקוף ולא ניתן לראותו כאשר הדלת סגורה (המשמעות בבחירה זו היא תוספת תשלום על הדלת).
למידע נוסף בנושא 7 סוגי צירים שונים לדלתות פנים וההתאמה שלהם לדלתות השונות
תוספות לדלתות פנים
מלבד סוגי דלתות פנים, סוגי צירים וסוגי סגירת, ישנם גם אין ספור סוגי תוספות קטנות שתוכלו להוסיף לדלתות שלכם, מעבר לסטנדרט. כל תוספת כזו תהיה כרוכה בתוספת של כמה עשרות שקלים. ביניהן למשל:
- נעילה מגנטית - מנעול המבוסס על מנגנון מגנטי כאשר בצד הדלת הפונה לחדר ישנה לשונית פרפר שמיועדת לנעילה, ומהצד השני חריץ שקוע.
- טריקה שקטה - מנגנון הטריקה השקטה מאפשר סגירה של הדלת ללא רעש.
- צוהר קטן - דלתות עם צוהר קטן מעל מנגנון הנעילה. מתאים בעיקר לחדרי שירותים כדי לבדוק אם יש אור בפנים או לא.
- חלון - דלתות עם חלונות בחלקן העליון, בגדלים שונים.
לפרטים נוספים אודות אקססוריז ותוספות שונות לשדרוג דלתות הפנים.
מובן שכל דלת יכולה להגיע בצבעים שונים עם אפשרויות עיצוביות שונות. ישנן למשל חריטות שניתן לעשות על דלת, בצורות של גל או פסים. ישנם מגוון צוהרים שניתן לשלב בדלת כדי ליצור אווירה עיצובית, כמו למשל עיצוב דלת בסגנון יפני באמצעות צוהר אחד גדול עם פסים לרוחבו. ישנן דלתות עם חלון מרכזי, צוהר קטן בצד, צוהר צד מאורך, תוספות של פסי מתכת ואין ספור אפשרויות נוספות. כל עיצוב מעט מיוחד יותר מייקר את הדלת בכמה מאות שקלים.
דלתות פנים מחיר, אחריות וחברות עיקריות
החברות המוכרות ביותר בתחום הדלתות בישראל הן פנדור וחמדיה, כאשר ניתן כמובן למצוא דלתות גם באייס וביתילי, וישנן גם חברות רבות נוספות המוכרות דלתות כמו טלדור, אלון, איה דיזיין, דקור ועוד. בתחום הזה פחות חשובה החברה המשווקת, מכיוון שהחומרים של רובן דומים, ובמקרים רבים מדובר בחומרים המגיעים לרוב החברות מאותם מקורות. קניה אצל אחד המשווקים הגדולים תבטיח לכם לרוב אחריות לזמן רב יותר, אך גם תעלה יותר ותדרוש לקחת בחשבון הוצאה מעט גדולה יותר בשיפוץ על דלתות פנים. מחיר זול ניתן לרוב למצוא אצל המשווקים הקטנים יותר, כאשר לרוב המשמעות אינה בהכרח איכות נמוכה יותר של מוצרים, אך אחריות לזמן קצר יותר לדלתות פנים. מחיר נמוך לדלת הוא כ-1,000 ש"ח, כולל הרכבה. לעומת זאת, מחירי דלתות מעץ מלא בהזמנה אישית יכול להגיע גם ל-4,000 ש"ח לדלת אחת, סכום שיכול לעתים להספיק לרכישת כמה דלתות פנים. מחיר לא זול לכל הדעות. אנו ממליצים בכל מקרה לקבל כמה שיותר הצעות מחיר, ולבחור בזו הנראית הוגנת ביותר. כמובן שחשוב לוודא שהדלת שבחרתם נושאת תו תקן.
ונחזור לשאלה עמה פתחנו: איך לבחור דלת פנים? כדאי לשים דגש בבחירה על סוג חזק מספיק, כאשר לרוב לאו דווקא מדובר בהשקעה כספית מאסיבית כי אם פשוט בבחירה של דלת עמידה מספיק לחלל בו היא ממוקמת. כדאי כמובן לבחור בדלת חזקה שתבודד מספיק מרעשים ומקור/חום, ולצד זאת, לא להזניח גם את המימד העיצובי.