בית

>

בניה ירוקה

בנייה ירוקה – כל מה שאתם צריכים לדעת

שוקלים לבנות בית תוך שמירה על עקרונות של בניה ירוקה? כאן תוכלו להבין מה בדיוק המשמעות של בניה ירוקה, איך ניתן ליישם זאת אצלכם ומה העלויות.

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-22/09/2011 7 דק' קריאה

בנייה ירוקה - עקרונות

בנייה ירוקה היא שיטת בנייה מערכתית שמטרתה לסייע לסביבה באמצעות מבנים ותשתית שתחסוך במים, אנרגיה וחומרי גלם שונים. הבנייה הירוקה מיושמת בכל החלקים של בניית הבית – מתכנון הבית הראשוני בשרטוטים, בתהליך הבנייה עצמו ועד הנגיעות האחרונות של ריהוט ומכשור חשמלי. הבנייה הירוקה שואפת ליצור מבני מגורים נוחים, נעימים ובריאים שמסייעים למנוע את הפגיעה בסביבה ולשמור על איכותה. שיטת הבנייה הירוקה מסייעת לצמצם את הצריכה המאסיבית של משאבים שנעשית בעת שיפוץ מבנה וכן לשפר את אורח חייהם של הדיירים בתום השיפוצים.בנייה ירוקה יכולה להקיף מגוון רחב של נושאים: מבחירה של מוצרי בנייה ירוקים, דרך שימוש נרחב באור טבעי על פני אור מלאכותי ובשיטות איוורור טבעיות, עד שימוש במוצרי חשמל חסכוניים.

ישנם כמה עקרונות פשוטים לבניה ירוקה או שיפוץ ירוק. חלקם דורשים מעורבות של אדריכל ושל קבלן הבניה או קבלן השיפוצים שלכם ועל חלקם תוכלו לשמור בעצמכם. כדאי להיות מודעים לעקרונות הללו כך שגם אם תהליך הבניה שלכם אינו ירוק בכל המובנים, עדיין תוכלו לבצע התאמה אחת או שתיים כדי לשמור על הסביבה ועל בריאותכם:

  • הקפדה על פגיעה מזערית בסביבה - מן הסתם, בניה אינה יכולה להיחשב ירוקה אם היא פוגעת בסביבה. בתהליך של בניה ירוקה נעשה ניסיון לשמר כמה שיותר מהסביבה הטבעית המקורית ולהימנע מפגיעה בה.
  • חיסכון במים, שימור מי גשם ואגירת מי גשמים ומי מזגנים - בחלק מהבתים הנבנים בבניה ירוקה ישנן מנגנונים המאפשרים שימוש חוזר במים למטרות שונות, באופן חסכוני ומקיים. לא בכל הבתים הנבנים על פי עקרונות הבניה הירוקה הדבר אפשרי.
  • שימוש במשאבי הטבע לצרכי הבית: אור שמש טבעי, רוחות ומים - אחד האמצעים המאפשרים שמירה על הסביבה לאורך זמן הוא תכנון המאפשר שימוש רב ככל האפשר בתאורה טבעית על פני תאורה מלאכותית. השימוש בתאורה הטבעית מתאפשר באמצעות תכנון נכון של החלונות: מיקומם צריך להיות בהתחשבות וביחס לזווית השמש.
  • הקפדה על בידוד תרמי - מובן שבידוד תרמי איכותי ימנע מדיירי הבית בית לחוש בעוצמה קור או חום מן החוץ, וכך יהיה פחות צורך בהפעלת מוצרים חשמליים לקירור או חימום. אם אתם מתכננים רק שיפוץ בחלק הפנימי של הבית כדאי לבדוק גם את תנאי הבידוד החיצוניים, ולשקול אולי לשפרם באמצעות קיר גבס וחומר בידוד.

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

רן מזרחי

ציון 10 4 חוות דעת

ג'מאל אבו נאב

ציון 9.6 5 חוות דעת

יעקב גולן

ציון 9.29 47 חוות דעת

קיר ירוק

  • שימוש במסה התרמית הטבעית של הבית - כאן אנו מגיעים לתחום מעט מסובך הדורש תכנון מראש. על קצה המזלג: ישנם חומרים מסויימים אוגרים חום באיטיות ומשחררים אותו באיטיות, כאשר כמעט כל אלמנט בבית יכול להיות מורכב מהם (רצפה, מחיצות או ריהוט). ניתן להשתמש במסה התרמית של חומר כדי לאזן את טמפרטורת הבית, וכך להימנע משימוש במכשירי חשמל. הדבר שימושי בעיקר באזורים בהם יש הפרשים גדולים בין היום ללילה. המסה התרמית של חומרי בנייה שונים יעילה יותר ככל שהם בעלי דחיסות גבוהה יותר.
  • מיחזור - אחת הדרכים להקפיד על קיימות היא שימוש בחומרי בניה ממוחזרים - חומרים שהיו בשימוש או נועדו לשימוש בבניה לצורך או במקום אחר ומקבלים שימוש מחודש בבניה. אם אפשרי, שימוש בחומרים ממוחזרים לבניה הוא דרך טובה לשמור על הסביבה. חומרים כאלה יכולים להיות בטון, מלט, בלוקים ועוד.
  • חיסכון בחומרי בנייה ובנייה בטכניקות חדשות - ישנן כיום טכניקות חדשות של בניה היוצרות מעט מאוד פסולת ולכן נחשבות ירוקות יותר. טכניקה כזו היא הבניה הקלה. בצורת בניה זו המבנה מורכב מקונסטרוקציית פלדה ועליה לוחות ייעודיים, כאשר ביניהם חומר בידוד. בשיטה זו רבים מהרכיבים מיוצרים כבר במפעל ולכן בשטח נשמר הניקיון והחיסכון בחומרי בניה, מה שחשוב מאוד לשמירה על בניה ירוקה.  
  • הימנעות מחומרים רעילים - עיקרון זה לא רק מיטיב לא רק עם הסביבה אלא גם מסייע לשמור על בריאות בעלי המקצוע המשפצים ודיירי הבית. כיצד ניתן לדעת אם חומר מסוים רעיל או לא? כאשר ישנו סימון R על מוצר בתוספת מספר כלשהו, זוהי האינדיקציה כי מדובר במוצר בו נמצאים חומרים רעילים שכדאי להימנע משימוש בהם.
  • בחירת עזרים ומוצרים מתאימים לבית - מעבר לתכנון ולסוגי החומרים הנמצאים בשימוש בבניה ושיפוץ, ישנם עזרים שניתן לרכוש המסייעים לשמירה על הסביבה. כך למשל ניתן להקפיד על תאורה חסכונית, להשתמש בדוד שמש, להתקין מד חשמל ומערכת לשליטה מרכזית שמאפשרים שליטה בהוצאת האנרגיה. ישנן דרכים לחיסכון במים כמו התקנת "חסכמים" בברזים, ראשי מקלחת חסכוניים או וסת מים ראשי שמסייע להפחית את לחץ המים.

מחפשים קיימות בניה ירוקה ולא מצאתם ?

או
חיסכון במים

  • גינון ופיתוח חוץ - תכנון גינה אקולוגית מאפשר להגיע לאותה התוצאה של גינה ירוקה ומטופחת מבלי לבזבז כמויות אדירות של מים ולשאת בעלויות תחזוקה נוספות. ניתן לעשות זאת בין היתר באמצעות שימוש בצמחיה מקומית שמותאמת לאקלים באופן טבעי, התקנת מערכת השקיה חכמה שתחסוך במים, השקיה במים אפורים (ממוחזרים), שימוש באלמנטים מן הטבע בגינה (למשל: חיפוי בגזעי עץ במקום בבטון), דישון טבעי באמצעות קומפוסט ללא כימיקלים - ועוד.

שלבים בבניה ירוקה

ישנו טווח רחב של אפשרויות שבאמצעותן ניתן להפוך את בניית הבית לירוקה יותר, כפי שציינו לעיל. החל משימוש בחומרים קלים ועד תכנון הבית באופן שיצמצם צריכה של חשמל ואפילו שימוש בחשמל סולארי. כאשר מדובר בפרויקטים גדולים או ציבוריים של בניה, רלוונטי התקן הירוק (עליו נפרט בהמשך) המגדיר בדיוק את הקריטריונים לבניה ירוקה. זהו תקן וולונטרי, אך ישנן רשויות מקומיות רבות ותכניות בניין עיר הדורשות מקבלני הבניה והיזמים לעמוד בתקן. כאשר הבניה היא פרטית, מובן שאין שום התחייבות, וגם אימוץ חלק מהעקרונות של בניה ירוקה הוא מבורך. מובן שבשלב הראשוני יש לבחור אדריכל שמומחה בתחום הבניה הירוקה, שיגבש יחד עם הדיירים את התכנית, ובאיזה אופן יאומצו עקרונות הבניה הירוקה. השלב הבא הוא מציאת קבלן שיפוצים או קבלן בניה שיכול לעמוד בעקרונות הללו. פעמים רבות המשמעות של בניה ירוקה תהיה בחירה בבניה קלה, וישנן יותר ויותר בעלי מקצוע המתמחים בבניה ויכולים לבצע עבודות בתחום. ניתן להיעזר במועצה לבניה ירוקה לקבלת מידע והמלצות על בעלי מקצוע בתחום.

גגות סולאריים

כאשר מדובר בבניה של פרויקטים גדולים או ציבוריים הסיפור הוא אחר: כדי שמכון התקנים יאשר את תו התקן למבקשים יש לעבור הן את שלב התכנון והן את שלב הביצוע ברמה מספקת שתעמוד בסעיפים הנדרשים. מגיש הבקשה צריך להגיש למכון התקנים מסמכים המפרטים ניתוח אקלימי של הלוקיישן ושיטת עבודה כיצד לעמוד ב"סעיפים הירוקים". פרויקטים של בנייה ירוקה עובדים על שיטת הניקוד - כל סעיף שמבוצע צריך לקבל הערכה עד כמה טוב הוא העניק את המטרה הנדרשת. הנקודות נמדדות מ 55 ועד 95 כאשר כל טווח מספרים הוא מספר כוכבים המוענק המעיד על הצטיינות הביצוע.

במהלך הביצוע של הפרויקט יש להציג למכון התקנים התנהלות שוטפת שעומדת תחת כל אחד מתשעת הפרקים המדוברים. יש להיעזר בהצהרות של מומחים בתחום כמו אחראי מיזוג אוויר ומומחי אנרגיה שיתנו ביקורת אובייקטיבית על התנהלות הבנייה בהתאם לגישה הירוקה. מעבר לכך יגיע בודק מטעם מכון התקנים שיבדוק כי כל הנרשם ונאמר אכן מתבצע בפועל. בתום הליכי הביצוע יבוצע שקלול נקודות לגבי הצלחת הפרויקט והוא ידורג בציון המתאים לו.

בית עם חלון

מחירים

כפי שפירטנו, המשמעות של בניה ירוקה יכולה לכלול מרכיבים שונים, והמחיר תלוי בבחירות של האלמנטים המרכיבים את הבניה הירוקה בפרויקט המדובר. אם מדובר בבניה קלה, העלות תהיה בדרך כלל דומה לעלות למ"ר של בניה רגילה, ותעמוד על כ-7,000 ש"ח (כולל חומרי גמר).  

יתרונות של בניייה ירוקה

הבנייה הירוקה מציגה מגוון רחב של יתרונות כגון: עלויות נמוכות, יכולת למכור את הבית בעלות גבוהה יותר ביד שנייה, איכות חיים גבוהה ונקייה בפנים וחוץ הבית. כמו כן, הבנייה הירוקה לא דורשת הוצאות כלכליות נוספות כנגד הבנייה הרגילה. בבנייה הירוקה נהוג להשתמש בחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה.

תו תקן לבניה ירוקה

תו התקן לבניה ירוקה מתייחס לסוג בנייה זה בייעודים שונים - בתי ספר, בתי חולים, משרדים וכמובן - מגורים פרטיים. נושא המגורים מחולק לתשעה פרקים בעלי משקל חשיבות שונה אחד מהאחר אך יש למלא את כולם: חיסכון באנרגיה, שימוש נכון בקרקע, חיסכון במים, בניה ממוחזרים ידידותיים לסביבה, שמירה על בריאות הדיירים, ניהול פסולת, תחבורה, ניהול הליך הבניה ושילוב אמצעים חדשניים במבנה. כל פרק בתו התקן לבנייה ירוקה עבור מבני מגורים מורכב מסעיפים המפרטים את הנדרש מהקבלנים ובעלי הדירה המעוניינים בשיפוץ ירוק. כדי להתחיל בנייה ירוקה יש קודם כל לעבור תנאי סף מסוימים כגון סקר אקולוגי של האתר. יש לציין כי מבנים ישנים שרוצים שיפוץ ירוק יוכלו לקבל הקלות מסוימות בתהליך, שכן מדובר באינטרס משותף לבעלי הבית ולמוסדות הממשל והמדינה כאחד - שמירה על איכות חיינו ועל הסביבה.

מחפשים קיימות בניה ירוקה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה

מאמרים בנושא קיימות ובניה ירוקה

נמצאו 3 מאמרים