בית

>

בניה ירוקה

>

טיהור מים אפורים - על המערכת ודוגמאות מהשטח

תוכן עניינים

טיהור מים אפורים - על המערכת ודוגמאות מהשטח

יוסי בומץ, מחברת גינון על רמה, הדריך אותנו על הטכנולוגיות החדשות של מחזור מים אפורים בשיטת האגנים הירוקים. מה היתרונות והחסרונות של השיטה? כיצד מתמודדים עם האתגרים של מערכת זו? על כך במאמר הבא

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-12/07/2012 6 דק' קריאה

התלווינו אל יוסי בומץ מחברת גינון על רמה על מנת לסקור את מערכות מחזור המים האפורים בשיטת אגנים ירוקים שבנה במספר יישובים בגליל. יוסי, חבר כפר חרוב שבגולן, עובד בתחום הגינון מזה שנים רבות, במהלך חלקן אף תחזק את הנוי במלון מצפה הימים, הגיע אל הגינון האורגני לאחר שנים של עיסוק בתחום, ולאחר שהבין את הבעייתיות של הנושא.

דוגמא א' - בניית מערכת לטיהור מים אפורים בבית פרטי בדגניה ב'

ביקורנו הראשון נערך בבית בהרחבה החדשה של דגניה ב'. בקיבוצים רבים בונים בשנים האחרונות הרחבות קהילתיות, המאפשרות התיישבות "מחוץ למשק", כאשר השירותים הסביבתיים ניתנים למתיישבים על ידי הקיבוץ.
השכונה ממוקמת במרכז העמק, על פתחו של נחל יבנאל, המאפשר זרימת אוויר מתוך הערוץ, גם בימי הקיץ החמים, כך שייתכן הבדל של לפחות 5 מעלות בקיץ החם, בהשוואה לקיבוץ עצמו. ההרחבה מצויה בתחומי הקיבוץ אך בקצהו.
בבית בו ביקרנו בנה יוסי בעצמו את המערכת לטיהור מים אפורים, והוא גם המפקח עליה. מדובר במערכת טיהור מים אפורים קטנה אשר נועדה לתת מענה לצרכי הבית בו מתגוררת משפחה עם ילדים צעירים. המערכת לטיהור מים אפורים מצויה בצד הכניסה לבית – הצד בו מצויות המקלחות. מי כיור המטבח והשירותים, אסלה, אינם מים אפורים, הם מים שחורים. גודל המגרש של הבית הוא חצי דונם, והמערכת לטיהור מים אפורים משקה את כל שטח הגינה. בגינה ישנה גם חלקת דשא בה הוטמנה מערכת טפטוף להשקיה במים אפורים. הגינה מקבלת את כל צורכי המים שלה מבני הבית המתקלחים מכבסים ושוטפים ידיים.

דוגמא ב' - ייעוץ בטיהור מים אפורים ביישוב לבנים

הבית השני בו ביקרנו מצוי ביישוב לבנים שבגליל התחתון, המערכת לטיהור מים אפורים הזו נבנתה על ידי בעלי הבית באופן עצמאי, בהתאם לייעוץ של יוסי. פה נבנתה מערכת טיהור מים אפורים כפולה: אחת לבית בנפח של 1/3 קוב, ואחת לצימרים בנפח של 3/4 קוב. המערכת הכפולה הזו משקה במים אפורים מטוהרים שטח שגודלו כשני דונמים מגוננים. מערכת המים האפורים מנקזת גם את המים היוצאים מכיור המטבח. לשם כך נבנה מפריד שומנים – מיכל נוסף שתפקידו לטהר את המים מחלקיקי השומן לפני שהם נכנסים למערכת טיהור המים האפורים.

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

רן מזרחי

ציון 10 4 חוות דעת

ג'מאל אבו נאב

ציון 9.6 5 חוות דעת

יעקב גולן

ציון 9.29 47 חוות דעת

דוגמה למערכת טיהור מים אפורים

דוגמא ג' - מערכת מים אפורים בישוב חד-נס

בבית השלישי – בית ביישוב חד- נס שבדרום רמת הגולן, מצויה מערכת טיהור למים אפורים גדולה גם כן. כאן בנה יוסי את המערכת והוא גם מפקח עליה. נכון לעכשיו היא מנקזת את המים האפורים מהצימרים הבנויים בחצר, אך נועדה להתחבר גם לבית. שטח ההשקיה במים אפורים: כ- 2 דונם. כרגע המים זורמים בשני קווים למדשאות המושקות בטפטוף טמון במים אפורים מטוהרים. קו נוסף לצמחייה אחרת. מאוחר יותר עתידים המים לזרום גם אל בריכת הדגים.

כיצד בנויה המערכת לטיהור מים אפורים של "גינון על רמה"?

עקרונית, המערכת בנויה ממספר אגנים הנשפכים זה לתוך זה:

האגן הראשון - אגן שיקוע 

אגן השיקוע נועד להפריד את המוצקים מהמים. לבצע סינון ראשוני לפני כניסת המים האפורים לאגן הירוק לצורך.
המים האפורים מהבית נכנסים למיכל בשטף ונבלמים על ידי מחיצה, הם נאלצים לעבור מתחתיה, ותוך כדי התהליך שוקעות השערות ושאר הפסולת לקרקעית המיכל. המים חוזרים ועולים מצידה השני של המחיצה, ומשם זורמים לאגן הירוק. מן הפסולת ששקעה נפטרים על ידי הכנסת חיידק שמטפל בה.

במקרה של הפרדת שומנים, הרי שבעברה של המחיצה אליו נכנסים המים, ממלאים בקש מסוגים שונים. המים זורמים דרך הקש לתחתית המיכל, ועוברים לצד השני כשהם מותירים מאחור את פרודות השומן הנתפסות בקש. את הקש יש להחליף מדי מספר שבועות – תלוי בכמות השימוש.

האגן השני - אגן ירוק

מאגן השיקוע עוברים המים לאגן הירוק הראשון – אגן ירוק. זהו אגן גדול בעומק של 90- 80 ס"מ, מלא אגריגטים עד לשני שלישים מגובהו (לפחות 60 ס"מ), והוא שתול צמחים שונים – בעיקר צמחי גדה וביצה – Bog Plangs – כאלו המצויים בשולי נחלים. אלו נועדו לסנתז ולסנן את המים, דהיינו: לנקות אותם. האגן ממוקם כשפתחו בגובה פני הקרקע באחת המערכות שראינו, מחוברים בצמוד שני אגנים ירוקים – הן מכיוון שכמות המים האפורים העוברת במערכת טיהור המים האפורים היא גדולה יותר – בשל הצימרים, והן על מנת לשפר את איכות המים.
הטוף המשמש כמצע צמיחה מכיל אגרגטים בגדלים שונים – החל מגודל של כדור טניס בתחתית המכל ועד לגודל שומשום בחלקו העליון.

האגן השלישי - אגן איסוף המים המטוהרים

האגן הבא אליו עוברים המים הנקיים הוא אגן איסוף המים המטוהרים. 
אגן זה אוסף את המים האפורים המטוהרים. מכיל מצוף המחובר למשאבה – טבולה או חיצונית – שהיא בתורה מחוברת לתחתית האגן. באגן זה בנויה גם יציאה לביוב שנועדה לנקז עודפים.
חוט החשמל בו מחוברת המשאבה לאגן הוא הקובע את זמני האיסוף וכולל גם מיקרוסוויץ' המפעיל ריקון אוטומטי לביוב בעת הצורך. כאשר המשאבה איננה פועלת – המים האפורים העודפים יוצאים לביוב, כדי למנוע הצפות.

ראש מערכת ההשקיה - ראש המערכת מורכב כך שיוכל לתת גיבוי להפעלת המערכת גם בזמן שהדיירים נעדרים מן הבית לזמן רב. לשם כך מחוברת המערכת מצד אחד למשאבה ומצד שני לברז מים שפירים.

אחרי המסנן מחברים את הברזים החשמליים שמחוברים למחשב, ולאחריהם: מז"ח.

בסוף מותקן ברז נוסף שתפקידו לפתוח את המים השפירים.

הברז המרכזי מאפשר לסגור את מערכת טיהור המים האפורים בעת היעדרות.המערכת עוברת אוטומטית להשקיה במי ברז רגילים על פי פעולת מחשב ההשקיה, ובהתאם לנתונים שהזנו לתוכו.

ברז השטיפה בסוף הקו נועד לנקז מדי פעם את המערכת ולשטוף ממנה החוצה את הלכלוך.

דרישות – חשמל, מקור מים נקי, יציאות הביוב לשם הזרמת העודפים לתוכו.

מחפשים קיימות בניה ירוקה ולא מצאתם ?

או
דוגמה למתקן לטיהור מים

מה האתגרים העומדים בפני מערכת זו?

אחת הבעיות במערכת כזו, המכילה מאגרי מים שחלקם פתוחים, היא התפתחות מרבצי יתושים וחרקים דומים במים, וצחנת ביוב. ישנם לכך שני פתרונות קלים ונוחים ליישום:

  • הראשון הוא לוודא שקיימת תחלופה שוטפת של מים. יש להחליף את המים במערכת טיהור המים האפורים בכל 24 שעות. כלומר: להפנות את המים האפורים המטוהרים להשקיה או ניקוז.
  • פתרון אחר הוא הכלרה ראשונית קלה של המים: הכנסה של כדור כלור לרשת פותרת את הבעיה ומונעת ריחות. יש לציין שבשום בית מהבתים בם ביקרנו לא נתקלנו בצחנת ביוב.

טיפול במערכת לטיהור מים אפורים של "גינון על רמה"

ככלל, המערכת זקוקה לטיפול מינימאלי ביותר. בכדי לשמור עליה ולתחזק אותה יש לנקוט בפעולות הבאות:

  • על פי חוק של משרד הבריאות, אין לחשוף מים אפורים. חל איסור להשתמש בממטירים או מתזים ויש להשקות במים אפורים מטוהרים בטפטוף בלבד – כולל מדשאות. ההוראה נקבעה מכיוון שאין אפשרות לנהל בקרה על איכות המים האפורים המטוהרים בכל בית פרטי בו נבנית מערכת כזו. לדשא קיים ניתן להחדיר צנרת טפטוף. לאחר רישות הדשא הוא נסגר בתוך שבועיים שלושה. בדרך כלל יש צורך ביותר טפטפות מאשר מתזים בדשא.
  • יש לנקות את הטפטפות של המים האפורים מדי פעם. פעם במספר חודשים שוטפים את המערכת בטרפליין.
  • פעם במספר חודשים הוספת בקטריות  שינקו את מערכת המים האפורים וימנעו ריחות

יתרונות מערכת טיהור מים אפורים של "גינון על רמה"

  • חסכוני במים – טפטפות, גם בדשא.
  • המים האפורים ממתקן הטיהור עשירים עד מאד בחומר אורגני והעלווה בריאה ושופעת.
  • אין תלות במחירי המים העולים. אין ייסורי מצפון על כנרת מתייבשת.

בניית מערכת כזו, או ייעוץ להקמתה אפשר לפנות ליוסי בומץ מכפר חרוב. יוסי, שמסור לרעיון מחזור המים בכל מאודו, ישמח ביותר לסייע לפונים.

מחפשים קיימות בניה ירוקה ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה