בית

>

חשמלאים

>

מאמרים

>

חיבור חשמל - איך מחברים ומגדילים, וכמה זה עולה?

חיבור חשמל - איך מחברים ומגדילים, וכמה זה עולה?

חיבור חשמל הוא הבסיס לפעילות תקינה של רשת החשמל הביתית ושל תקשורת תקינה עם חברת החשמל. לרוב חיבורים אלה מובנים ומותקנים כבר בבית, אבל לפעמים יש צורך להחליף, או להתקין אותם מסיבות שונות. אז אילו חיבורים יש וכמה הם עולים?

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-28/12/2020 5 דק' קריאה

הגדלת חיבור חשמל

מכשירי חשמל צריכים הספק מסוים של חשמל כדי לפעול.  מכשירים קטנים יחסית למשל, זקוקים להספק בגובה של כ - 2000 ואט ולעומתם, מכשירים גדולים, או "זוללי חשמל" צורכים הספק של 10,000 וואט ומעלה.

כדי שהמכשיר יוכל לקבל את ההספק שהוא זקוק לו, מוליכי הזרם צריכים להתאים לזרם החשמל הדרוש, אותו מודדים ביחידות של אמפר. המוליכים האחראים על צריכת החשמל בבית נקראים פאזות ונמצאים בלוח החשמל.

הגדלה של חיבור חשמל נדרשת כאשר יש צורך לספק זרם חשמל גדול יותר ממה שהמערכת הקיימת יכולה לספק, כאשר מפעילים מכשירים רבים עם צריכת חשמל גבוהה בו זמנית, למשל - תנור, מזגן, מדיח ומכונת כביסה, או כאשר רוצים לחבר לתשתית הקיימת מכשיר שזקוק לחיבור תלת פאזי, כמו מזגן מיני מרכזי, או כיריים אינדוקציה.

לצורך ביצוע הגדלת חיבור חשמל, תצטרכו להזמין חשמלאי מוסמך, כדי להכין את הבית לקראת פעולת הגדלת החיבור (כי אז מגיע בודק של חברת החשמל כדי לבצע בדיקה קפדנית):

  • בדיקת תקינות של תשתית החשמל הקיימת אצלכם בבית - בדיקה חיונית, שכן אם יתגלו ליקויים על ידי חברת החשמל, לא יאשרו לכם את ההגדלה
  • תיקון של ליקויים קיימים
  • עבודות תשתית לצורך הגדלת החיבור נדרשות לעיתים ועשויות לכלול התקנת שקעי כוח, או שקע תלת פאזי למשל
  • הכנה של לוח החשמל לקראת הגדלת חיבור, עשויה לכלול החלפה של מפסק ראשי ועוד כמה תיקונים, או החלפה של הפחת וחלוקה מחדש של לוח החשמל

בתום עבודתו של החשמלאי, יגיע בודק מטעם חברת החשמל, בליווי החשמלאי שלכם, אשר יגיש לו את תוכנית החשמל בבית, עם טופס אישור עבור עבודות ההכנה שביצע.

אם הבודק יגיע למסקנה כי הכל תקין, הוא יחליף את הנתיך והשעון בלוח החשמל שלכם לצורך השלמת הפעולה.

חשוב לציין כי האישור לא יינתן אם הבודק מחליט שיש בעיה בתשתית החשמל שלכם בבית ולכן חשוב להזמין חשמלאי מוסמך ומיומן לביצוע אופטימלי של כל ההכנות הנדרשות.

עלויות עבודת ההכנה של החשמלאי משתנות בהתאם לכמות ההכנות והתיקונים שצריך לבצע החשמלאי והן נעות בין 1,500-5,000 ש"ח. על מחיר זה יש להוסיף את עלות השירות של חברת החשמל, שיכולה לנוע בין 3,000-5,300 ש"ח.

חיבור מונה חשמל

קיימים סוגים שונים של מוני חשמל. העיקריים שבהם הם מונה דיגיטלי ומונה מכני.

מונה דיגיטלי

קיים בעיקר לשימוש פרטי ונהוג להתקין אותו ביחידות דיור לצורך מדידת צריכת החשמל באזור מסוים בבית באופן פשוט וברור, שכן קל ונוח לקרוא את המונה הזה.

מונה אלקטרוני

מונה שמודד את צריכת החשמל באמצעות רכיבים אלקטרוניים שונים הקיימים בתוכו ומעביר את הנתונים למעבד. המעבד מבצע חישוב של צריכת החשמל ומציג את הנתונים על המסך.

מונה אלקטרו מכני

המונה הנפוץ ביותר, עד סוף המאה הקודמת. מתאים לרשת חשמל חד פאזית ומבצע מדידה, אשר מצריכה הגעה פיזית של מודד מטעם חברת החשמל לקריאת התוצאות.

מונה בתשלום מראש

פחות נפוץ ממונים אחרים, משמש להגבלת צריכת החשמל לכמות מוגדרת באמצעות כרטיס מגנטי.

מונה חשמל חד פאזי

מונה בעל מוליך זרם חשמלי יחיד, של 25 אמפר, או של 40 אמפר.

מונה חשמל תלת פאזי

בעל שלושה מוליכים של 25 אמפר כל אחד, או של 40 אמפר כל אחד.

מונה חשמל הוא פריט שחייב להיות נוכח בכל בית בישראל, באמצעותו חברת החשמל מודדת את צריכת החשמל שלכם וכך היא יכולה לחייב אתכם בהתאם.

במרבית המקרים, מי שמתקינה את המונה היא חברת החשמל, אך במקרים בהם יש צורך בהתקנה של מונה חשמל ביחידת דיור למשל, מזמינים חשמלאי פרטי.

ההתקנה נמשכת זמן קצר יחסית וגם לא תצטרכו לקנות מונה, כי לרוב החשמלאי יכול להביא אותו בעצמו וכך החשמלאי יהיה מחויב לתת לכם אחריות גם על המונה עצמו ולא רק על ההתקנה.

עבור התקנה של מונה חשמל תתבקשו לשלם סכום של בין 350-700 ש"ח.

חיבור מונה חשמל דיגיטלי חד פאזי

מונה דיגיטלי הוא מונה המיועד בעיקר לצרכים פרטיים.

במילים אחרות - המונה של חברת החשמל אינו ידידותי למשתמש אשר אינו בקיא בקריאת סוג זה של מונה ואילו מונה דיגיטלי מאפשר לכם להבין בצורה פשוטה יותר את צריכת החשמל שלכם.

כך אתם יכולים לשלוט טוב יותר בשימוש שלכם בחשמל, לחשב עלויות אם יש לכם דיירים ביחידת דיור, או שאתם צורכים חשמל לצורך העסק ועוד.

בניגוד למונה של חברת החשמל, המותקן על ידי חשמלאי של חברת החשמל בלבד, התקנה של מונה דיגיטלי יכולה להתבצע על ידי חשמלאי מוסמך באופן פרטי.

עבור התקנה של מונה דיגיטלי חד פאזי על ידי חשמלאי מוסמך, כולל עלות המונה והעבודה, תתבקשו להיפרד מסכום של 400-500 ש"ח.

מחפשים חשמלאי ולא מצאתם ?

או

חיבור מונה חשמל דיגיטלי תלת פאזי

מונה חשמל דיגיטלי תלת פאזי הוא סוג המונה הקיים כיום במרבית הבתים בישראל, לפחות בבתים החדשים, שכן רוב הבתים שנבנו בישראל החל מתחילת המילניום הנוכחי, הותקנו בהם חיבורי חשמל תלת פאזיים, כדי לתת מענה לצריכת החשמל העולה בהתמדה ומכשירי חשמל חדשים, אשר צריכת החשמל שלהם גבוהה יחסית בפני עצמה, כמו כיריים אינדוקציה, הזקוקים לחיבור תלת פאזי.

אם עברתם לגור בבית חדש, סביר להניח כי בבית שלכם כבר מותקן חיבור תלת פאזי ובהתאמה - גם מונה תלת פאזי, אבל אם אתם גרים בבית ישן יחסית ורוצים לעבור לחיבור חשמל תלת פאזי, תצטרכו בין היתר להתקין גם מונה תלת פאזי, שישלים את התמונה ויאפשר לחברת החשמל מדידה תקינה של צריכת החשמל שלכם.

מחיר התקנת מונה חשמל תלת פאזי הוא 600-700 ₪. המחיר כולל את עלות המונה, העבודה ומע"מ.

חיבור פחת חד פאזי

פחת הוא פריט חיוני בכל מבנה המחובר לחשמל .הוא מגן מני התחשמלות על ידי ניתוק מיידי של זרם החשמל, כאשר הוא מזהה פעילות בלתי תקינה, שיכולה להעיד על זליגת חשמל לקויה למשל, כאשר יש תקלה במכשיר חשמלי בדרך כלל.

סוג זה של פחת מתאים לבתים ישנים המחוברים בחיבור חד פאזי, או בכל לוח חשמל ביתי או תעשייתי שהוא חד פאזי, כמו למשל במעליות. הוא ממוקם בתוך ארון החשמל הביתי ואם יש צורך להחליף אותו, או להתקין אותו, חשוב כמובן להזמין חשמלאי מוסמך.

מחיר חיבור חת חד פאזי על ידי חשמלאי מוסמך עומד על 350-450 ש"ח.

לסיכום

כפי שניתן לראות, תחום החשמל הוא תחום רחב ומורכב, הכולל מגוון סוגי עבודות ייחודיות, בסיסיות והכרחיות, אשר ניתן לבצע רק בעזרתו האדיבה של חשמלאי מוסמך ומנוסה ולעיתים קרובות - גם בפיקוח ואישור של חברת החשמל.

כל העבודות שהוזכרו כאן במאמר מתייחסות אל תפקודים בסיסיים וחיוניים של מערכת החשמל הביתית ואל תקשורת תקינה עם ספקית החשמל היחידה בישראל - חברת החשמל.

מחפשים חשמלאי ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה