תופעות בלאי בריצוף - ופתרונות
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
חשבתם רבות על הריצוף אותו תרצו בביתכם, בדקתם והשוותם מחירים וסוגי מרצפות עד שמצאתם את האריחים החביבים עליכם ביותר. השקעתם לא מעט תשומת לב בבחירת איש המקצוע שיבצע את העבודה. בזבזתם כסף וזמן כדי לקבל את התוצאה הרצויה. אבל לאחר תקופה מסוימת פתאום קורות תופעות משונות - אבקה לבנה מופיעה על הרובה או על האבן או שאריח כלשהו לפתע משנה גוון.. למה זה קורה? ומה נוכל לעשות כדי לפתור בעיות מרגיזות שכאלה?
אבקה לבנה על רובה - הרובה, כידוע, הוא החומר המיושם ברווחים שבין המרצפות ובמקרים מסוימים יכולה פתאום לצוץ תופעה של אבקה לבנה שתופיע עליו. הדבר קורה באריחים על בסיס כמו גרניט פורצלן וקרמיקה והדבר נובע מלחות מתחת לאריח המכילה מלחים, וכאשר היא מתייבשת המלחים עולים על פני הרובה. הדבר מתרחש בעיקר בריצוף שנעשה מאפס ולא בהדבקה ונגרם מיישום רובה על תשתית לא יבשה לגמרי.
מחפשים רצף ולא מצאתם ?
פתרון:
אם עברו שבועיים מאז יישום הרובה כדאי לנקות אותה בחומר ניקוי חומצי מרוכז המדולל במים ולאחר מכן לשטוף במים בלבד. לאחר ייבוש מלא יש למרוח פריימר כדי למנוע הישנות של התופעה.
אבקה לבנה על האריח - תופעת האבקה הלבנה על האריחים נגרמת מסיבות דומות להיווצרות האבקה על הרובה. גם היא נגרמת ממלחים שצפים ועולים בשל לחות שהתייבשה, אך במקרה של אריחים טבעיים המלח יכול "לטפס" דרך הנקבוביות שלהם ולהופיע על פני השטח. התופעה עלולה ממש לפגום באריח והיא מתרחשת כאשר לחות נלכדת מתחת לריצוף (מה שיכול להתרחש אחרי ליטוש למשל אם מיישמים סילר על האריחים מוקדם מדי או מניחים עליהם שטיח לפני ייבוש מלא).
כדי למנוע את התופעה כדאי ליישם פריימר על אריחי טרה-קוטה או אבן טבעית, שנועד למניעת הופעת אבקה לבנה עליהם. מובן שכדאי גם לוודא שעבר מספיק זמן כדי שהאבן תתייבש לחלוטין לפני יישום סילר או הנחת שטיח.
פתרון:
יש לבדוק אם מדובר באריח עמיד לחומצות במידה ולא יש לנקות אותו בחומר ניקוי ניטרלי ולשטוף עם מכונת קרצוף. לאחר שהאריחים יבשים לחלוטין יש למרוח פריימר שימנע את הישנות התופעה. א האריח יכול לשאת חומרים חומציים כדאי לנקות בחומר ניקוי חומצי מדולל במים ולשטוף אחריו את האריחים במים נקיים.
אריחים ששינו צבע - לא מדובר באריח אפור שהחליט פתאום להפוך לאדום אלא באריח שספג רטיבות מוגברת מסיבה כלשהי, ולכן שינה את הגוון והפך כהה יותר. כמעט כל האריחים סופגים מים ברמה כזו או אחרת ואם ישנה בעיה באיטום הקירות, נזילה בצנרת, תקלה בניקוז או סדקים ברובה תוכל לצוץ התופעה.
פתרון:
כפי שניתן להבין מדובר בבעיה שלרוב אינה קשורה לאריחים ישירות ושינוי בצע האריח מהווה סימפטום למה שנראה בעיית רטיבות גדולה יותר. מה שיש לעשות במקרה זה הוא להזמין את הקבלן שביצע את השיפוץ במידה והיה לא מזמן, או להזמין אינסטלטור שיבדוק את מקור הבעיה. אחרי שהבעיה תתוקן והאריח יפסיק לספוג מים הוא יתייבש וישוב למצבו הטבעי.
מחפשים רצף ולא מצאתם ?
שכבה שומנית על האריחים - זוהי תופעה המופיעה רק באריחי גרניט פורצלן הנפוצים. בדרך כלל היא תופיע על אריחי מאט, והדרך להבחין בהם היא לזהות שאריחי המאט מתחילים להבריק בחלקים מסוימים ומופיעים עליהם כתמים בהירים. התופעה נגרמת משימוש בחומרי ניקוי שאינם מתאימים למרצפות מאט, כאלה המותירים שכבה שומנית. חלק מהתופעות הנלוות לכך היא כתמים שאינם יורדים מכיוון שהם נלכדים על שכבות השומן.
פתרון:
לרוב במקרים כאלה יש לפנות לחברת ניקוי שתסיר את שכבת השומן והכתמים עבורכם, מדובר בתהליך לא מסובך שיחזיר לכם את מראה המאט האהוב.
כתמים על הריצוף ותופעות משונות אחרות נראות מלחיצות בהתחלה אבל לכל בעיה כזו יש פתרון. כפי שניתן להבין, גם לתהליך הריצוף ולתחזוקה השוטפת יש מקום במניעה של תופעות כאלה. לכן, כדאי להכיר קצת את דרך העבודה התקנית של יישום ריצוף ואת הדגשים החשובים לתחזוקה. היכרות עם הריצוף שלכם וידיעה של מה נכון לו ומה לא תסייע לשמור על מראה אופטימלי של המרצפות, לאורך זמן.