תכנון בית - בניית בית עצמאית
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
השאיפה לגור בבית על הקרקע עם גינה (וכלב) לא נמוגה בשנים האחרונות ונראה כי היא רק הולכת ומתחזקת. במקביל, ישראלים רבים מבקשים להגשים חלום זה באמצעות תכנון בית עצמאית. בין אם השיקולים אשר עומדים מאחורי מהלך זה הינם כלכליים (הוזלת עלויות ובחירת אנשי מקצוע באופן פרטי), ובין אם הסיבות הינן אחרות, אין ספק כי בנייה עצמית הינה משימה מורכבת הדורשת תשומת לב ושימת דגש על פרויקט הבנייה כמכלול.
תכנון בית ובנייה עצמאית יכולה להיות על ידי רכישת שטח ותכנון בית באמצעות קבלן פרטי ואדריכל, או על ידי קניית נכס ושיפוצו מן המסד ועד הטפחות. כך או כך, הצלחתו של הפרויקט תלויה, בין השאר, בבחירתם של אנשי מקצוע מתאימים. ניתן לומר כי מדובר במקרה קלאסי בו השלם יכול להיות גדול מסך חלקיו.
תכנון בית: איך לבחור אדריכל?
בחירת האדריכל הינה העניין המרכזי בתכנון בית ובנייה עצמאית. מדובר למעשה במעין "מפקד" בשטח אשר אמור לנהל את תכנון הבית ולהתאים אותו לצרכים והדרישות העומדים על הפרק. בבואכם לבחור אדריכל, מומלץ לערוך סקר שוק ולעמוד על הפערים מבחינת המחירים והניסיון בקרב בעלי המקצוע השונים. כמו כן, כדאי להתייעץ עם אדריכלים, קבלנים ושיפוצניקים למיניהם.
בעת בחירת האדריכל, בקשו לראות עבודות קודמות גמורות (ואל תסתפקו ב"תוכניות על הנייר"). מיותר לציין כי אין כמו עבודות אשר הושלמו על ידי האדריכל בכדי להעיד על מקצועיותו, יצירתיותו וכדומה. זאת ועוד, כאשר תיחשפו לעבודות אשר בוצעו על ידי האדריכל בעבר, תוכלו להתרשם מהתנהלותו של האחרון גם על ידי שיחה עם בעלי הנכס באופן בלתי אמצעי. חשוב בהחלט למצוא גם אדריכל אשר יש לכם עימו כימיה טובה ובריאה. במהלך תכנון בית ובנייה עצמאית עולות שאלות ותהיות רבות. אי לכך, התקשורת עם האדריכל הינה עניין בעל משמעות רבה מבחינת הצלחתו של הפרויקט.
חשיבה קדימה תוביל להצלחה
בתהליך תכנון ובניית בית עצמאית איננה יכולה להתרכז רק בהווה הנתון. בעת תכנון בית באופן עצמאי, חשוב להתייחס גם לנסיבות עתידיות. הדוגמא ה"קלאסית" לכך הינה אפשרות להרחבת המשפחה. תכנון בית נכון מבחינה זו ייעשה תוך כדי שימת דגש על מיקומם של חדרי השינה של הילדים (גם כאשר אלה טרם נולדו). במילים אחרות, עליכם לעמוד על כך שהבית יתאים עבורכם גם בשנים הבאות ולא רק בנסיבות הספציפיות כיום. לדוגמא, האם תהיו זקוקים לחדר משחקים או משרד? האם בכוונתכם ליצור "פינת טלוויזיה"? מה גודל חדר הארונות הדרוש? האם כדאי לתכנן יחידת דיור בקומה הראשונה על מנת לאפשר "מגורים פרטיים" לבן הבכור בתקופת הצבא?
מומחים העוסקים בתחום זה עומדים לא אחת על כך כי תכנון לעתיד יחסוך באופן משמעותי שיפוצים ותיקונים בהמשך. דהיינו, בדומה לסיטואציות נוספות בעולם האדריכלות, גם בעת תכנון בית עצמאית, סוף מעשה במחשבה תחילה. בעת תכנון בית באופן עצמאי, חשוב לשים דגש גם על נושא התשתיות. למשל, איך למקם את השקעים בנכס, כיצד לחלק את החללים השונים, האם כדאי לבחור במערכות בית חכם, האם בכוונתכם להתקין במקום מערכת מצלמות או אזעקה וכדומה.
תקציב והוצאות בלתי צפויות
אין ספק כי בניית בית עצמאית עלולה להיות "מוקש" לא פשוט מבחינה כלכלית. זאת משום שלא מדובר ב"עסקת חבילה" אשר במסגרתה הרוכש מקבל תכנון מוגמר ומוסיף לו שינויים קלים מבחינת צרכים ספציפיים. במילים אחרות, תקציב הרכישה מתחלק בין אנשי המקצוע השונים מבחינת הדרישות והרצונות של בעל הנכס (ובני משפחתו). אי לכך, מומלץ שלא להתחיל בתכנון בית ובנייה עצמאית ללא תקציב סגור וידוע מראש, או לכל הפחות, מתווה כלכלי גמיש אך ברור.
עליכם ליידע את האדריכל והקבלן בנוגע לגובה התקציב אותו אתם מתכוונים להעמיד לשם בניית הבית. כמו כן, חשוב להתייחס גם ל"הוצאות בלתי צפויות" (אגרות, מיסוי מקרקעין, שכר טרחת עורכי דין, עיכובים אפשריים בבנייה וכדומה). מומחים בתחום מעריכים כי הוצאות בלתי צפויות יכולות להגיע עד כדי 20% מתקציב תכנון בית ובנייה עצמאית. לא מדובר אפוא בעניין של מה בכך.
מבחינה תקציבית, חשוב לשים דגש על כך שהתוכניות הסופיות לאישורים תימסרנה רק לאחר שאתם "סגורים" עליהן במאת האחוזים. בטרם קיבלתם את האישורים המתאימים, מערכת היחסים בנוגע לבית הינה ביניכם לבין האדריכל בלבד. לאחר קבלת האישורים, כל שינוי בנכס עלול לדרוש עמידה נוספת ב"תלאות הבירוקרטיות". מקל וחומר כאשר עסקינן בבניית בית עצמאית וזאת היות ובעלי הנכס אינם ברי ניסיון בהתנהלות מול הרשויות. מיותר לציין כי כל עיכוב מסוג זה יכול לגרור דחייה משמעותית בהשלמת הפרויקט ובמעבר לבית החדש (כמו גם לגרום לעוגמת נפש לבעל הנכס ומשפחתו). במילים פשוטות, בטרם אתם מעבירים את התוכניות לקבלת האישורים המתאימים, בדקו אותן היטב ועמדו על כך שאתם שבעי רצון ממודל הבנייה הסופי.
לוחות זמנים
לוחות זמנים במסגרת תכנון בית ובנייה עצמאית, בדומה לכל רכישת דירה מקבלן (או שיפוץ מן היסוד), יכולים בהחלט להיות בעלי השפעה משמעותית על תזרים המזומנים, התקציב והציפייה לקראת הבית החדש. לצערנו, פעמים רבות לוחות זמנים הופכים לגורם מעכב בעת רכישת בית חדש, וזאת משום שענף הבנייה דורש שיתוף פעולה בין גורמים שונים ותלוי בשורה ארוכה של מכשולים חיצוניים (רשויות התכנון והבנייה, בעלי מקצוע רבים, תיקונים לאחר בדיקות תקופתיות, ענייני בטיחות, פיקוח בנייה וכדומה). אי לכך, מומלץ לקבוע לוחות זמנים מראש ככל הניתן, ולבדוק כי אתם מסוגלים לעמוד בזמנים אלה ובחריגה מהם.
זאת ועוד, מומחים בתחום סבורים כי יש לקחת טווחי זמנים רחבים וזאת "לכל מקרה שלא יקרה". אין ספק כי כאשר עסקינן בבניית בית עצמאית, יש לכך משקל רב מבחינת תקציבים כלכליים. לדוגמא, במידה והכניסה לבית תתעכב מבלי שהתכוננתם לכך מראש, אתם עלולים להיאלץ לעבור לדירה חלופית עד למועד השלמת הבנייה בבית החדש. ברור אפוא כי עסקינן בסכנה של ממש לעלייה דרסטית בהוצאות.
מפקח בנייה, האם צריך?
בעת תכנון בית ובנייה עצמאית עצמאית, מומלץ לשקול ברצינות גם את העסקתו של מפקח בנייה. חרף התחושה כי בידיו של בעל הנכס נתונה כל השליטה במצב, מפקח בנייה שהינו בעל מקצוע יכול בהחלט לסייע בשורה ארוכה של מצבים. מפקחי בנייה בעלי ניסיון יעמדו על קיום לוחות הזמנים ועל התנהלות נכונה של ספקי השירות השונים. דהיינו, שכירת מפקח בנייה יכולה בהחלט לשפר באופן ניכר את הליך בניית הנכס ולהקל על ההתמודדות עם 'בלת"מים' למיניהם.
מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?