סוף שיפוץ במחשבה תחילה: מה היינו עושים אחרת?
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
אם אתם לא קבלני שיפוצים, אדריכלים או מעצבי פנים, סביר שתעברו את חווית השיפוץ הכללי של הבית רק פעם אחת בחיים. אוקיי, מקסימום פעמיים. אנחנו רוצים שהכל יהיה מושלם, זכותנו. אבל מצד שני, זו הפעם הראשונה שלנו. והרי רק אימון מביא לשלמות, ואין לנו את הזמן או הכסף להתאמן עד שנגיע לשיפוץ האידאלי עבורנו. מה עושים כשהדרך הכי טובה ללמוד היא מטעויות נפוצות בשיפוץ?
התשובה פשוטה: לומדים מחוויות של אחרים! ובשביל זה אנחנו כאן. אנו נספר לכם על חוויות שיפוץ של אחרים: ההצלחות, הכשלונות, התובנות והחרטות כדי שתוכלו ליישם אותם (או לא..) אצלכם.
אלה ורן שיפצו ברחובות דירת 4 חדרים אשר בבעלותם. הדירה נמצאת בבניין ישן, משנת 73. הדירה היתה מושכרת במשך 20 שנה לפני שנרכשה על ידי בני הזוג ולא שופצה כ-30 שנה. העבודות ארכו ארבעה חודשים, אבל בשל הפסקה בין עבודות הקבלן עד להתקנת המטבח, השיפוץ בדירה נמשך מאוקטובר ועד מרץ. מה שמוביל אותנו למסקנה הראשונה מהשיפוצים:
טעויות נפוצות בשיפוץ - תכנון לוח זמנים לשיפוץ
"הסיבה שהשיפוצים לקחו הרבה זמן היתה שלא סינכרנו טוב את הזמנת המטבח", מסבירה אלה, "התלבטנו מלא זמן לגבי שיפוץ המטבח. יצא שעד שכבר הזמנו את המטבח השיפוצניק כמעט סיים, אז היינו צריכים לחכות עד שהנגר יהיה מוכן. נוצר מצב שבמשך חודש לא הייתה עבודה בדירה. כל הנגרות והפינישים לקחו משהו כמו חודש וחצי, בסה"כ זה לקח ארבעה חודשים, אבל היה פרק זמן שבו לא קרה כלום".
סנכרון כלל הגורמים בשיפוץ
"חלק ממה שיצר עיכובים הוא (חוסר) הידע לגבי מה מגיע אחרי מה. אחרי שהקבלן סיים את העבודה הכל חיכה למטבח. היה גם פרקט שהיינו צריכים לעשות שחיכה למטבח. בגלל שהפרקט רגיש, לא מתקינים מטבח אחרי פרקט כדי שמקדחות לא יפלו וישרטו את החומר. רק אחרי הפרקט הגיע איש הדלתות. הנגר מצידו אמר שצריך לחכות עד שיתקינו את הדלתות כדי שהוא יוכל לראות כמה המשקוף בולט כדי להתקין ארונות. המסקנה היא שסדר הדברים הוא מאוד חשוב".
מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?
לוח גאנט מאפשר לכם לתכנן את לוחות הזמנים של השיפוץ ולסנכרן בין הגורמים בצורה יעילה
טעויות נפוצות בשיפוץ - בחירת אנשי המקצוע
"לגבי אדריכלית - מישהי שאנחנו מכירים שעשתה לנו מחיר טוב והיא מוכשרת. לי היה ברור מה אני רוצה בשיפוץ. לרן אולי לא היה כמוני ויז'ן של איך הוא רוצה שזה יהיה אבל הוא ידע לומר מה הוא אוהב ומה לא. לדעתי, לזוגות שיש להם פחות תמונה ברורה של מה שהם רוצים מההתחלה אז חשוב להתחבר לאדריכל שהטעם שלו נראה לזוג וללכת איתו. אצלנו זה היה פחות משמעותי כי היה לנו מאוד ברור. לגבי הקבלנים, קיבלנו הצעות מחיר משלושה קבלני שיפוצים ואספנו המלצות מאנשים ששיפצו. זו נראית לי דרך טובה לעשות את זה".
חריגות בתקציב השיפוץ
"מצד אחד נערכנו בצורה יסודית, אבל הבנו שתוך כדי התהליך שהסכומים הם לא מה שחשבנו. כדי להבין סדרי גודל של מחירים פשפשתי באינטרנט, הסתכלתי וקראתי כתבות עיצוב. איכשהו זה נתן לי תמונה כללית. נכנסתי לפורומים ושאלתי שאלות. בין הדברים שלא הייתי מודעת אליהם למשל היה שיש אריחים מסויימים שהפחת שלהם הוא גבוה.
כלומר, שצריך לחתוך אותם כדי לפרוש את הריצוף כמו שצריך ואז לא ניתן להשתמש בריצוף שנחתך. בגלל שבחרנו באחד מחדרי האמבטיה אריחים בצורת משושה, על חדר של 3 מ"ר לא מספיק לקנות 4 וקצת מ"ר. מסתבר שצריך לקנות 6 מ"ר. אלה אקסטרות שלא חושבים עליהן. מהר מאוד הבנו שנגיע לסכום גבוה ממה שהערכנו בהתחלה. בהתחלה האדריכלית הציעה כל מיני חלופות ועלה פתאום רעיון שדרש ליצור שלוחת ביוב חדשה. זה משהו שמערב את העירייה והבנו שרק הדבר הזה בפני עצמו הוא תוספת של 20 אלף ש"ח. אז אמרנו: בשביל מה? בואו נחסוך. בהתחלה הרגשנו שאנחנו מצליחים לשים את הדברים בפרופורציה ושאנחנו בשליטה, אבל בהמשך בכל זאת נוצרו חריגות.
מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?
מצד אחד נערכנו בצורה יסודית, אבל הבנו שתוך כדי התהליך שהסכומים הם לא מה שחשבנו
"היו דברים שפספסנו כשחשבנו על התקציב. ידענו כמה יעלה הקבלן, ואז קיבלנו הערכות על מטבח, נגרות ואלומיניום (החלפנו את כל האלומיניום בדירה). אבל למשל אחד הדברים שלא החשבנו היה שיש, והמטבח שלנו ענק. רק השיש הסתכם ב-11 אלף ש"ח. או שהחלטנו, למשל, להחליף את מעקה המרפסת. הוא נראה רע, חלוד ולא בטיחותי. זה היה תוספת של 12 אלף ש"ח. או למשל גננות. ידענו שנרצה להשקיע בגינון במרפסת אבל לא ידענו שהמחיר של זה יהיה כל כך גבוה, ועוד עשינו דרך חבר. בסופו של דבר המחיר היה מוזל אבל ההצעות בהתחלה היו בסביבות 14 אלף ש"ח".
החלטות במטבח
עשינו חקר על סוגי המגירות והפירזולים במטבח, והבנתי שחלק גדול מזה זה סתם משאבת כסף מאנשים. יש לי כמה חברות שבשנה האחרונה שיפצו את המטבח ושאלתי אותן ממה הן הכי מרוצות. בין הטיפים הטובים שקיבלתי היה למשל טיפ של חברה, שאמרה לי שיש לה ארון עם ציר של 180 מעלות וזה נוח. הוא נפתח ממש לעומק וגם נוח להוציא את המגירות, כי הדלת לא מפריעה. עוד טיפ הוא לשים מיבש כלים פנימי מנירוסטה בארון העליון, זה נוח מאוד.
עוד משהו שהשקענו בו הרבה מחשבה היה אם לעשות משהו עם הפינות או לא. פעם היה מקובל לשים קרוסלות בפינות וכך לעשות בהן שימוש. היום לא ממליצים על זה. המטבח שלנו ארוך וצר ומה שעשינו בפינות היה להשאיר את הפינה בחלק הצר, ועשינו מדפים שאנחנו דוחפים אליהם לשם דברים שאנו פחות משתמשים בהם. את הפינה השניה ביטלנו".
הטיפ הבא של יעד פרזול היה יכול לפתור לאלה ורן את ההתלבטות ולתת מענה ל"פינות מתות" בארונות המטבח:
מה היינו עושים אחרת
הריסת קירות
"הרסנו הרבה קירות ושמנו קירות חדשים. היה קיר אחד שלא תכננו להרוס, אבל ראינו שזה קיר רעוע וחלש והיה צריך להחליט מה לעשות איתו. מה שהוחלט בסוף זה לעבות אותו עם קיר גבס מאחד הצדדים. בזמנו זה נראה לנו כמו פיתרון טוב, וזה כנראה קצת חסך בכסף. בדיעבד, זה היה מהלך טפשי כי זה קיר חלש מאוד וכבר עכשיו אני רואה תזוזות ובעיות. קיר הגבס גם לקח קצת משטח של חדר צמוד, שאיבד כחמישה ס"מ מהרוחב שלו. בדיעבד, אנחנו חושבים שהכי טוב היה לבנות קיר חדש של בלוקים ולא לחסוך על זה".
שיפוץ אמבטיה
"נורא ניסיתי לקדם דברים לאורך התהליך. בזמן שחיכו למטבח, לפרקט ולדלתות אני אמרתי: חדר האמבטיה מוכן. למה שאני לא אזמין מקלחון? הזמנתי את המקלחון, אבל לא אמרתי להם שאמור להיכנס ארון באותו חדר. הם שמו את המקלחון ועשו עבודה יפה. אחרי חודש הגיע הנגר עם הארון והיה בעייתי להרכיב אותו עם המקלחון. הכל היה לחוץ בשלב הזה והקבלן אמר: 'אני אוריד את דלת המקלחון אחבר את הארון ואז נרכיב את דלת המקלחון יותר בצד.
אחרי שדלת המקלחון פורקה היתה נקודה שרציתי לברר עם החברה של המקלחון והתקשרתי אליהם כדי להבין משהו לגבי החיבור המחודש. הם אמרו לי שאם פירקתי את דלת המקלחון האחריות על המוצר מבוטלת, וזו היתה אחריות של 10 שנים. בדיעבד הייתי צריכה לומר לאנשי המקלחון שאמור להיכנס שם ארון, כדי למנוע טעויות נפוצות בשיפוץ".
התמודדויות בלתי צפויות
"יש לנו עמוד באמצע החלל שבסלון שתכננו להוריד אותו אבל עקב בדקת עומסים גילינו שזה בלתי אפשרי. ניסינו לחשוב מה לעשות איתו. חשבנו על כל מיני אפשרויות אבל אני הרגשתי שככל שאקשט אותו רק אבליט אותו יותר. בסוף האדריכלית הציעה שנשתמש בו כעמוד תאורה. שמנו עליו 2 נקודות של גופי תאורה שיוצאות קצת החוצה מהקיר ומאירות מלמעלה. אני מקווה שזה מרגיש כמו עמוד תאורה. כדאי לדעת שלפעמים יש דברים לא צפויים בדרך, וצריך לדעת איך להתמודד איתם ולשלב אותם בתכנית של השיפוץ בצורה הכי טובה שאפשר".
עמוד תומך לעתים מוסתר בתוך הקיר וכדאי לבדוק ולהתחשב בכך לפני השיפוץ