בית

>

קבלני שיפוצים

>

מאמרים

>

שיפוץ מקלטים: כך תהיו בטוחים

שיפוץ מקלטים: כך תהיו בטוחים

מי אחראי על שיפוץ המקלט, מה חשוב לתחזק ולשפץ ומי מבצע את העבודות - כל הפרטים על שיפוץ מקלטים

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-21/09/2011 4 דק' קריאה

כדי להבטיח שהמקלטים במדינת ישראל יהיו שמישים במקרה של מצב חירום, מחייב החוק בארץ החזקת מקלט תקין וקובע לכך קריטריונים ברורים. בשל כך, דיירי בניין משותף הכולל מקלט או בית פרטי עם מקלט צריכים לפקוד את המקלט מדי זמן מה ולבדוק את מצבו. במקרים בהם ישנו צורך בתחזוקה או בשיפוץ - חשוב לבצע אותם בהקדם כדי שהמרחב המוגן יהיה שמיש במקרה הצורך. מאז תחילת שנות התשעים כל המבנים בישראל מחויבים לכלול ממ"דים - מרחבים מוגנים דירתיים או ממ"קים - מרחבים מוגנים קומתיים. בבניינים משותפים או פרטיים שנבנו לפני כן עדיין קיימים מקלטים. אם אתם מתגוררים בבניין משותף כזה, הכולל מקלט, חשוב לדעת כי באחריות ועד הבית לתחזק אותו, כאשר הזנחה מהווה עבירה פלילית.

מה ההבדל בין מקלט לממ"ד?

ממ"ד הוא מרחב מוגן דירתי והוא בנוי בתוך הדירה. החל משנת 92' החלו להיבנות ממ"דים בכל המבנים החדשים. הממ"ד בנוי מבטון וכולל דלת וחלון הדף הכוללים חלק חיצוני מפלדה נגד הדף וחלק פנימי אטום מגז.

לעומת הממ"דים הנמצאים בתוך דירות, את המקלטים ניתן לראות בעיקר בבתים משותפים או בבתים פרטיים ישנים, בקומת קרקע או במרתף. המקלט בנוי גם הוא מבטון וכולל דלת הדף ויציאת חירום מפלדה, הכוללות גומיות איטום.  

שחר רוטרמן

ציון 9.75 50 חוות דעת

רן מזרחי

ציון 10 4 חוות דעת

ג'מאל אבו נאב

ציון 9.6 5 חוות דעת

יעקב גולן

ציון 9.29 47 חוות דעת

מקלט ציבורי

שיפוץ מקלטים: מה קובע החוק?

"חוק ההתגוננות האזרחית, התשי"א – 1951" מסדיר את כל החובות הקשורות באחזקתם התקינה של המקלטים במדינה וקובע מיהם האחראים לתקינותם של המקלטים. המחוקק מתייחס לשני סוגי מקלטים, מקלטים ציבוריים ומקלטים פרטיים.

מקלטים ציבוריים

האחריות עליהם מוטלת על הרשויות המקומיות בהם מצויים המקלטים. תקנה 3ג משנת תשט"ז – 1955 קובעת:  "היו בתחום רשות מקומית מקלט ציבורי או מחסה ציבורי... יחולו לגביהם על הרשות המקומית החובות המנויות בתקנה 3 א." בנוסף, קובע החוק שעל הרשות המקומיות או איגוד הערים "לשמור על שלמות הציוד או המתקן ולהחזיקם במצב תקין ובאופן שיש בו כדי למנוע נזק לאדם או לרכוש" ו"לתקן על חשבונם כל קלקול או נזק בציוד או במתקן." האחראי הישיר להפעלתם של המקלטים הציבוריים הוא פיקוד העורף.

מקלטים בבעלות הדיירים

האחריות על המקלטים בבעלות הפרטית מוטלת על הדיירים שבבעלותם נמצא המקלט. לפי סעיף 14א (א) לחוק ההתגוננות האזרחית התשי"א – 1951 "דיירי בית ובעל מפעל חייבים לפנות, כל אחד מתוך המקלט של הבית... את כל המיטלטלין שבו...  לשמור על הניקיון בו, ולהחזיקו במצב המאפשר את השימוש בו בכל עת כמחסה מפני התקפה." חובת האכיפה של החוק מוטלת על הרשות המקומית והיא זו המוסמכת לפנות את המטלטלין המיותרים מהמקלט ולהטיל קנסות על המסרבים לכך.

על פי חוק המקרקעין ועד הבית בנין הוא המחויב לתחזק את המקלט. כאשר ישנו דייר בבניין המסרב להשתתף בהוצאות התחזוק, ניתן לנקוט נגדו בהליכים משפטיים. ישנם מקרים בהם למקלט משותף יש שימוש נוסף (לחוגים, תנועות נוער וכו') במקרים כאלה, על הציוד והרהיטים לתפוס לא יותר מ-20 אחוז מהשטח. כאשר הוכרז מצב "הכן", יש לפנות את הציוד תוך 4 שעות. החל משנת 2010 מחויבים הממ"דים במערכת סינון.

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או
דלת למקלט

איך לשפץ מקלט?

פיקוד העורף מוציא רשימה מנחה לתחזוקת מקלטים, המציין כי את המקלטים יש לבדוק מדי שנה ולשפץ אותם במידת הצורך. השיפוצים יכללו כמה אלמנטים עיקריים:

גישה נוחה מן החוץ וכן פינוי מעברים ודאגה לנגישות עבור נכים.

בדיקת תקינות שלד הבטון ובדיקת הקירות, התקרה והרצפה לסדקים. כאשר יש כשלים או סדקים יש לתקנם, ולקבל אישור מהנדס על תקינותם ועל עמידת המבנה בתקן.

צביעה מחודשת של המקלט, כולל סימונים זוהרים להכוונה.

בדיקת החלון והדלת, החלפת גומיות במידת הצורך וכן בדיקת תקינות צינורות האוורור ומערכת סינון האוויר.

בדיקת מערכות החשמל והאינסטלציה - אם יש צורך לתקן את תקלות במערכת הקיימת והחלפת מנורות. יש לבדוק את תקינות גנרטור החירום ואת אספקת החשמל. יש לבדוק שישנם מים מתאימים לשתייה ושמערכת הביוב עובדת בצורה תקנית. אם ישנן בעיות יש לתקן או להחליף את מערכות האינסטלציה הרלוונטיות.

תיקון בעיות רטיבות ועובש - אחת הבעיות הנפוצות במקלטים היא רטיבות הנוצרת בשל העובדה שהמקלט נמצא מתחת לאדמה, ולעיתים נפגם האיטום החיצוני שלו. לרוב במקרים כאלה הפתרון הוא איטום שלילי - איטום מחלקו הפנימי של המקלט.

ריצוף - אם ישנם אריחים סדוקים או אריחים שהתנתקו יש להחליף את הריצוף או להחליף נקודתית את האריחים הבעייתיים בחדשים.  

מי מבצע שיפוץ מקלט

כאשר מדובר בשיפוצים הכוללים החלפת ריצוף, צבע, עבודות איטום, אינסטלציה וחשמל - כל קבלן שיפוצים יכול לצבע אותן. החלפת גומיות וטיפול במערכות האוורור נעשות על ידי חברות מיוחדות המתמחות בכך. בנוסף, ישנן חברות שיפוצים המתמחות בנושא תחזוקת מקלטים.

עלויות שיפוץ מקלט

עלות השיפוץ משתנה בהתאם לעבודות הנדרשות למקלט. מקלטים מוזנחים הדורשים עבודה רבה יעלו יותר מכאלה הכוללים עבודות צבע ותיקונים נקודתיים. בגדול ניתן לומר שעלות העבודה נעה בין 4,000 ל-6,000 ש"ח, אך חשוב להבין כי עלות השיפוץ משתנה גם לפי התנאים שבשטח. כדי לקבל מושג על סדר גודל של העלויות מומלץ לקבל כמה שיותר הצעות מחיר מקבלני שיפוצים המגיעים עם המלצות.

לסיכום, המצב הביטחוני בישראל מחייב, למרבה הצער, הכנה מיטבית של העורף למקרים של מלחמה וחירום. כדי שתחושו בטוחים כדאי לוודא שהמקלט אליו אתם אמורים להתפנות בחירום הוא תקני, ואם לא, לפעול בהתאם כדי להבטיח שיהיה מוכן ברגע שבו באמת יהיה בכך צורך.  

מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה