שיפוץ פינת אוכל: דגשים לשיפוץ ועיצוב פינת אוכל
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
פינת האוכל היא חלל משמעותי בבית, בה סועדים, נערכים מפגשים משפחתיים של המשפחה המצומצמת או המורחבת, מפגשים חברתיים, לפעמים מכינים שם שיעורים, משחקים, משתמשים בה כפינת עבודה ועוד. מדובר באזור משמעותי למדי בבית, וככזה, נשקיע לא מעט בתכנון ובעיצוב שלו במסגרת שיפוץ. מה חשוב לדעת לפני שיפוץ פינת אוכל? מעצבת הפנים מריאנה רידל סיפקה עבורנו כמה דגשים חשובים לתהליך.
שיפוץ פינת אוכל - איך מתחילים?
ראשית, בשלב התכנון של שיפוץ הדירה, מול מעצב הפנים, האדריכל או לבד עם עצמכם יש לשבת להגדיר את הצרכים ולענות על מספר שאלות:
מה התדירות בה תשמש פינת האוכל לאירוח?
כמה אנשים נוהגים להתארח בכל פעם?
האם מדובר בפינת אוכל לבני הבית בלבד?
התשובות לשאלות הללו יכולות להכתיב את סוג הריהוט שנבחר וסגנון העיצוב. אם מדובר למשל בפינה שאינה משמשת לאירוח אפשר לוותר על היבטים פרקטיים וללכת על עיצוב יותר יצירתי. כאשר מדובר בפינה שצריכה לתפקד הרבה כפינת אוכל להרבה סועדים, החשיבות של הפרקטיות והנוחות עולה.
כאשר מדובר בשיפוץ כללי זהו השלב בו מתגבש גם סגנון עיצובי כולל ובמסגרתו יש להגדיר את הסגנון המבוקש (מודרני, כפרי, וינטג' וכו') וסוגי החומרים שאתם מתחברים אליהם. מובן שחובה להתייחס לעיצוב של כל החלל. עיצוב פינת האוכל חייב להתייחס לתמונה כללית ואינו יכול לעמוד בפני עצמו. כיום, המטבח, פינת האוכל והסלון אינם מופרדים ויש לתכנן את העיצוב הכולל בהתאם. רצוי כמובן להקצות לפינת האוכל מקום מרווח, של כ-2 מטרים על 2 מטרים, כדי שלא לתת תחושה עמוסה מדי. רצוי למקם את פינת האוכל בקרבת חלון, אם הדבר אפשרי.
מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?
פינת אוכל בסגנון וינטג' הכוללת רהיטים שחודשו. עיצוב: דקלה מנחם "חיית וינטג'". צילום: טלי דוברת
שיפוץ פינת אוכל - טיפים לעיצוב
הגדרת אזורים
מכיוון שהסלון, המטבח ופינת האוכל לרוב ממוקמים באותו חלל כדאי להגדיר אזורים ולתחום אותם. כדי לעשות זאת ניתן לדוגמה, לצבוע את הקירות של פינת האוכל בצבע שונה. עדיף שהצבע יהיה מאותה סקאלה של גוונים אבל אם יהיה בשני טונים כהה או בהיר יותר, הוא יתחום את הפינה ויגדיר אותה. יש אמצעים נוספים לעשות זאת, ניתן למשל להדביק טפט על הקיר מאחורי פינת האוכל, לתלות תמונה מתאימה. אם למשל, השולחן שנבחר לפינה הוא מלבני אז תתאים תמונה מלבנית מאורכת וצרה יחסית. גם מדפים עם פריטי אקססוריז יכולים לעשות את אותה פעולה. ישנם גם לקוחות שיבחרו בשטיח, כאשר הדבר מומלץ פחות כשיש ילדים קטנים וסכנה שיתלכלך ויתבלה במהרה. אם מדובר בשיפוץ כולל בסגנון כפרי או וינטג' ניתן להוסיף אריחים מצוירים בפינת האוכל. אם מדובר בשינוי קוסמטי ניתן לבחור בשטיח פי.וי.סי שייתן אפקט דומה וקל יהיה קל לניקוי.
תאורה
בפינת האוכל מקובל לבחור בגוף תאורה תלוי, שוב כדי לתת הגדרה של הפינה ביחס לחלל כולו. בנוסף, המראה שמתקבל כאשר מעל השולחן יש גוף תאורה תלוי הוא אלגנטי ומעוצב. בחירת גוף התאורה תיעשה בהתאם לסגנון העיצובי שנבחר עבור הבית - לעיצוב כפרי ניתן לשלב שנדליר, לבית מודרני יתרימו 3 מנורות תלויות מסגנון דומה, שיורדות מטה בגבהים שונים.
מחפשים קבלן שיפוצים ולא מצאתם ?
גופי תאורה מרשימים מעל פינת האוכל. עיצוב: מריאנה רידל. צילום: יאנה דודלר
מרחק תליה של גוף תאורה מהשולחן אמור להיות בין 70 ס"מ ל-90 ס"מ. כדי ליצור אווירה אינטימית, ניתן לקחת גוף תאורה עם אהיל אטום, המאיר אך ורק כלפי מטה וזורק אור על השולחן בלבד. תאורה מעומעמת יוצרת אווירה חמימה ונעימה ומקובל לחשוב שהיא גורמת ליושבים סביב השולחן להאריך את זמן הישיבה והאכילה. חשוב לשים לב שאם בחרתם בשולחן נפתח, יש למקם את נקודת המאור רק כשהשולחן פתוח אחרת, היא עלולה שלא להיות ממורכזת כך שהיא מאירה את כל השולחן במידה שווה.
ריהוט
מריאנה ממליצה בפינת האוכל לבחור בשולחן עגול. הסיבה היא מראה הרמוני וזורם, ללא פינות וללא קושי בבחירת מקום ישיבה. האם שולחן עגול לא תופס מקום רב יותר? זה לא תמיד מדויק, בדומה למיתוס שקירות כהים מקטינים את החלל אך בפועל הוא דווקא יותר יותר אינטימיות, כך פינה עגולה איטימית והרמונית יותר ולא תמיד תגזול לנו מקום ישיבה. ביום יום אין הבדל מבחינת מקום ישיבה. עם זאת, שולחן עגול ייפתח למעין אליפסה כשבני הבית יארחו ואז כן יחסרו מקומות ישיבה. אם מדובר על מספר רב מאוד של סועדים, פתרון אפשרי הוא להגדיר פינה אכילה נפרדת לילדים.
פינת אוכל עגולה. עיצוב: אתי ונדרמולן. צילום: איתי סיקולסקי
רוב שולחנות האוכל יהיו בגובה של 75 ס"מ בערך. מומלץ לבחור בכיסאות נוחים, עדיף מרופדים, עם משענת בינונית בגובה ממוצע של מטר עד מטר ועשרה, לנוחות מירבית של הסועדים. הישיבה סביב שולחן האוכל כך תהיה ארוכה יותר. הדבר רלוונטי גם לאירוח וגם כאשר יושבים לארוחת ערב משפחתית רק של המשפחה הגרעינית.
חומרים
בחירת החומרים תיעשה בהתאם לסגנון העיצוב הנבחר. לסגנון מודרני למשל, יתאימו חומרים כמו בטון, זכוכית וצביעת שלייפלק, לסגנון הכפרי יתאים עץ כבד ומלא. לעיצוב קז'ואלי קליל וביתי יתאימו חומרים חמים יותר בשילוב עם טקסטיל. מה שתמיד הולך הוא הסגנון האקלקטי - שילובים בלתי צפויים כמו כיסאות מודרניים שקופים ושולחן אבירים קלאסי.
פינת אוכל בסגנון אקלקטי. עיצוב: מריאנה רידל. צילום: יאנה דודלר
פינת אוכל בשילוב עם ספסל. עיצוב: חגית בכר. ציום: אבי קבלו
עבור משפחות עם ילדים קטנים ובתים בהם יש צורך בבחירת חומרים פרקטיים שלא ישברו בקלות, יקבלו כתמים או יצברו רטיבות. מומלץ שלא ללכת על ריצוף מבריק או חומרים מבריקים שמבליטים לכלוך, לוותר על צבעים בהירים ולא לבחור פריטי ריהוט בגימור של צביעה בתנור, מכיוון שנשארים עליהם סימנים וכתמים בקלות.
כך נתמודד עם נתונים בעייתיים של חלל
פינה אוכל קטנה מדי
בעיה של מקום יכולה לקבל מענה באמצעות קונסולה שנפתחת רק כשיש צורך באירוח. זהו פתרון פרקטי לדירות קבלן, שברבות מהן יש אי במטבח לסעודות זריזות של בני המשפחה, אך אין פתרון של פינת אוכל למספר סועדים רב יותר ולישיבה ממושכת. הקונסולה יכולה להיות ממוקמת ליד הכניסה או במיקום המבוקש לפינת האוכל ולהיפתח כשמגיעים אורחים. סביב השולחן ניתן לשים כסאות מתקפלים המאוכסנים בשגרה במחסן. ספסלים יכולים להיות גם פתרון ישיבה במקרים כאלה, והם יכולים להיות ממוקמים באזורים שונים בבית כפריט עיצובי לכל דבר, ולשמש לישיבה, עם כריות תואמות, כאשר מגיעים אורחים.
פינת אוכל קטנה. עיצוב: אסנת קציר. צילום: הלית קלכמן
פינת אוכל חשוכה
כאשר מדובר בפינת אוכל העוברת עיצוב מחודש אך אין אפשרות למיקום ליד פתח ויש בעיה של אור, ניתן לקחת ראי גדול לאורך הקיר ולכוונו למקור האור כך שישתקף בו.
לסיום, חשוב להדגיש ששיפוץ פינת אוכל מוצלח יהיה כזה שייקח את הצרכים של הדיירים, טעמם האישי, והנתונים שבשטח ויעשה מהם את המקסימום. גם אם יש לכם הרבה אילוצים כמו מיקום פינת האוכל, שימוש בחומרים עמידים, תקציב מצומצם ודרישות שונות של כל אחת מהדיירים - עם האדריכל או המעצב היצירתי וקבלן השיפוצים המתאים, התוצאה הסופית יכולה להיות עוצרת נשימה.