חיזוק מבנים: מדוע חיזוק מבנים כ"כ חשוב ומה כולל חיזוק מבנים
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
לכל מבנה, בין אם למגורים, תעשייה או צרכי ציבור ישנו טווח חיים כאשר בסופו, הבניין נדון להריסה. נהוג לחשוב שבטון, מתכת ובלוק הם חומרים המחזיקים מעמד מאות שנים, אך למעשה גם אלו נתונים לבלאי וחשופים לפגעי מזג האוויר. כאשר הבניין מגיע לסוף ימיו, סדקים מופיעים בקירותיו, קורות הבניין נחלשות, טיח מתקלף ונופל ועוד תופעות כגון אלו, במקום להרוס את הבניין, ניתן לחזקו.
מדוע חיזוק מבנים חשוב?
בניין שאינו עומד בתקני הבטיחות עלול להוות סכנה לדייריו ולעוברים ושבים בקרבתו. חיזוק מבנים חשוב מאוד על מנת לשמור על בטחון הדיירים ביומיום ובמקרה של תופעות שונות כגון מזג אוויר קשה שעלול לגרום לקריסה של הבניין או חלקיו. כמו כן, מכיוון שמדינת ישראל ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמוגרפית, חשוב לוודא שהבניין יעמוד ברעידת אדמה חזקה.
מה כולל חיזוק מבנים?
חיזוק מבנים כולל אחת או יותר מן הפעולות הבאות:
- חיזוק שלד הבניין ועמודיו.
- חיזוק יסודות.
- חיזוק בטון, בלוקים ותיקון סדקים.
- תיקוני טיח ועבודות שפכטל, לרוב כולל צביעה מחדש.
כחלק מחיזוק המבנה, מומלץ לערוך שיפוץ כללי שישווה לבניין מראה חדיש יותר, יתרום לאיכות חיי הדיירים ויעלה את ערך הדירות. קבלנים העוסקים בתחום של חיזוק מבנים ישמחו גם לשפץ את לובי הבניין, חניונים וחניות, חדרי מדרגות, גינות משותפות וכדומה. כמו כן, ניתן כחלק מן השיפוץ להחליף צנרת ישנה בחדשה, עמודי תאורה, מערכת האינטרקום, החיווט החשמלי בבניין ועוד.
חיזוק מבנים דרך תמ"א 38
תמ"א 38, היא תוכנית מתאר ארצית אשר מעודדת בעלי דירות וקבלנים לחזק מבנים מפני רעידות אדמה תוך מתן הקלות משמעותיות במס ואפשרות לתוספות בנייה. מרבית המבנים אשר נבנו לפני שנת 1980אינם עמידים בפני רעידות אדמה שכן התקן המסדיר בנייה עמידה נכנס לתוקפו רק בשנה זו. תמ"א 38מאפשרת לקבלנים לחזק מבנים מפני רעידות אדמה תמורת זכויות הבנייה על גג הבניין. תמורת זכויות הבנייה, קבלנים מציעים לדיירים שיפוץ מקיף, תוספות של מרפסות או ממ"דים וכדומה. כך ניתן לקבל גם חיזוק למבנה וגם שיפור מראהו החיצוני והפנימי.
מחפשים תמ"א 38 ולא מצאתם ?