עיבוי בקירות הבית
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
מה זה עיבוי בכלל? מתי יגרום העיבוי לנזק? איך נדע אם יש לנו בעיה של עיבוי? איך מוודאים שאכן מדובר בבעיית עיבוי ולא בבעיית רטיבות? אם אכן מדובר בעיבוי, איך פותרים את הבעיה? איך נמנע בעיית עיבוי?
ודאי לא נתקלתם במושג עיבוי, אלא אם אובחנה בעיה אצלכם בבית הנובעת מהתופעה. יכול גם להיות שאתם חושבים שיש לכם בבית בעיה של רטיבות, כאשר מדובר בכלל בבעיית עיבוי. כדאי להכיר קצת את התופעה כדי להבין איך מאבחנים אותה, איך מונעים ואיך פותרים אותה.
מה זה עיבוי בכלל?
עיבוי היא תופעה המתרחשת בעיקר בחורף ובה לחות הנמצאת באוויר הופכת לנוזל, כתוצאה ממפגש עם אוויר קר. הפרשי הטמפרטורות הם שגורמים להיווצרות טיפות המים.
מכירים את הרטיבות הנוצרת על גבי משטחי השיש עם הרתחת מים בסיר שבמטבח? גם עיבוי מים על חלונות הוא תופעה רווחת בחורף, כשמבשלים מרק והאדים נדבקים לחלון המטבח, או טיפות המים הנקוות על המראה באמבטיה, בעת שימוש במים חמים.
אלה תופעות של עיבוי, שניתן להבחין בהן בקלות בחללים שבהם מצטברים אדים באופן קבוע והופכים למים עם מגע במשטחים קרים.
אבל הבעיה מתחילה כאשר התופעה הופכת נפוצה יותר בגלל לחות בבית בחורף, מכיוון שאז ישנם הפרשים גדולים של טמפרטורות בין חדרים מחוממים לבין קירות או חדרים קרים, בעיקר אם מדובר בקירות חיצוניים, הנוטים לטמפרטורה נמוכה במיוחד. אותה רטיבות הנוצרת כתוצאה מהמפגש עלולה לחדור לקירות וליצור שם נזקים דוגמת כתמים, עובש ופטריות.
תוצאות העיבוי יבואו לידי ביטוי בעיקר במשטחים קרים, הבאים באופן קבוע במגע עם החוץ - שם יש טמפרטורה נמוכה יחסית לפנים הבית, כמו חלונות, משקופים וקירות חיצוניים, אך לעיתים גם בחדרים עם קירות פנימיים, שאינם מאווררים מספיק. הבעיה נובעת מכשל בבידוד התרמי - כאשר מדובר בחלונות מזכוכית דקה ולא מבודדת, או קיר שאינו מבודד.
מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?
מתי יגרום העיבוי לנזק?
עיבוי על חלונות הבית, לרוב אינו מהווה בעיה, מפני שהחלון העשוי זכוכית, אינו סופג את המים ואינו ניזוק מהמגע עם המים, אך תופעת העיבוי תהיה בעייתית כאשר היא מופיעה בקירות, שלא טופלו בחומרים המתאימים למניעת נזקי העיבוי, או כאשר המים המתעבים על החלון זולגים אל הקיר וגורמים לפיצוצים, או קילוף בצבע, לעובש ולפטריות.
כך למשל בקירות עם צבע על בסיס צמנט או סיד, חומרים הסופגים לחות, עיבוי קירות הופך לבעיה של ממש, מפני שהרטיבות חודרת לעומק הקיר, יוצרת פטריות ועובש ולאורך זמן הורסת את השכבות השונות, איתן היא באה במגע. התוצאה היא מפגש בין הקיר הקר לאדים, שהופכים למים, נספגים בעומק הקיר וגורמים לנזקים אופיניים לרטיבות. אך זו לא הבעיה היחידה, מפני שלעיתים קשה לזהות שהבעיה נובעת מעיבוי.
איך נדע אם יש לנו בעיה של עיבוי?
בעיית עיבוי באה לידי ביטוי במגוון תסמינים: רטיבות, עובש, קילופים ופיצוצי צבע. גם על חלון יש סימנים של היקוות של מים מהצד הפנימי, בגלל טיפות שיורדות לקיר. כתוצאה, הקיר מפתח רטיבות וזו משפיעה על חומרים (צבע, טיח) שלא נועדו להתמודד עם רטיבות, גורמת לקילופים ולעובש.
התסמינים מזכירים את אלה של בעיות איטום ולכן קל לטעות ולבלבל אותה עם בעיית איטום.
במילים אחרות, כשיש רטיבות, עובש ופטריות על קירות הבית, או על המשקופים, נהוג להפנות אצבע מאשימה לנושא האיטום לפני הכל, אך למען האמת זו עשויה להיות בכלל בעיה של עיבוי.
גם אם נתקלתם בתופעה של רטיבות בדיוק יום לאחר ירידת גשם – עדיין יכול להיות שמדובר בבעיה של עיבוי שנוצר מירידה בטמפרטורות, האופיינית לימים גשומים, יחד עם החימום שהפעלתם בבית.
עוד אפקט שעשוי להיות מטעה, או מבלבל הוא כאשר אדים באים במגע עם משטחים אטומים לגמרי, כמו קרמיקה, זכוכית וקירות צבועים בצבע מונע עיבוי. גם עיבוי בחלונות אלומיניום יכול להטעות, מפני שכאשר אדי המים באים במגע עם משטחים אלה, הם אינם נספגים, אלא הופכים למים ונוזלים לעבר הרצפה, מה שעלול ליצור רושם שיש בעיית עיבוי, או בעיית איטום, בעוד שבפועל אין בעיה כלל.
איך מוודאים שאכן מדובר בבעיית עיבוי ולא בבעיית איטום?
אם מופיעים אצלכם כתמי רטיבות על הקיר, עובש, או פטריות, ההמלצה הראשונה תהיה תמיד להיעזר בבעל מקצוע לצורך האבחון.
אך אם תרצו, תוכלו להשתמש גם בשיטה לאבחון עצמאי, בתנאי שתיישמו אותה לפי הצעדים הבאים:
-
נגבו היטב את הקיר הרטוב במגבת, או נייר סופג.
-
הפעילו מפזר חום, המכוון ישירות אל האיזור הרטוב למשך כמה שעות רצופות, כדי לוודא שהקיר יתייבש לכל עומקו.
-
המתינו כמה שעות כדי לוודא שהרטיבות לא ממשיכה להיפלט החוצה מהקיר.
-
לאחר שהאיזור יבש לחלוטין, הדביקו אליו בעזרת סלוטייפ, יריעה של ניילון ולוודא שהיא צמודה היטב לקיר.
-
המתינו כמה ימים, תוך שאתם מקפידים להמשיך להפעיל את החימום במידת הצורך - כבשגרה.
-
המשיכו לבדוק את היריעה מדי יום, תוך שאתם בודקים אם מופיעה רטיבות על צידה החיצוני או הפנימי - רטיבות על צידה הצמוד לקיר מעידה על בעיית איטום ואילו רטיבות על צידה הפונה לחדר מעידה על בעיית עיבוי.
שיטות למניעת בעיות עיבוי
לצורך פתרון בעיות עיבוי ניתן להשתמש במספר שיטות. חלקן עוסקות במניעה וחלקן עוסקות בטיפול בבעיה לאחר שנוצרה.
מניעת בעיות עיבוי:
-
הקפידו על אוורור חדרים, כדי שהאדים לא יצטברו על הקירות, בייחוד אם מדובר במטבח ובאמבטיה - שם מצטברת לחות רבה במיוחד.
-
הקפידו על בידוד איכותי של הקירות ובקשו מהצבעי שלכם ליישם צבע מונע עיבוי בעת צביעת קירות הבית.
-
השתדלו, ככל האפשר להשתמש באמצעי חימום שאינם מגבירים את הלחות בחלל הבית.
-
ודאו שהבית שלכם טופל כראוי באמצעי איטום מתאימים.
איך פותרים בעיית עיבוי אם היא כבר קיימת בבית?
אם בעיית העיבוי כבר קיימת בבית, ביססתם את ההנחה הזו ופעולות המניעה אינן מספיק יעילות לפתרון הבעיה, יש כמה פעולות נוספות, שכדי ליישם אותן כראוי, כדאי להזמין בעל מקצוע רלוונטי:
-
טיפול בבידוד תרמי של המבנה, כדי למנוע את הפרשי הטמפרטורות החדים בין החוץ לפנים. מומלץ לפנות למומחה בתחום הבידוד לצורך קבלת הצעה והערכת עלויות, לפני שניגשים לעניין.
-
שימוש באמצעי חימום מייבשים - שימוש בתנורי חשמל ומזגנים מתאים יותר מתנורי גז, נפט וסולר, מפני שהאחרונים יוצרים בעצמם אדים.
-
הזמינו מומחה איטום, שיספק לכם איטום של מעטפת הבניין החיצונית, מה שישמור עליהם יבשים ויפחית את אפקט ההתקררות המתרחש בחורף ובגשם.
-
שימוש בצבע מונע עיבוי מספק לקיר ציפוי המסייע לייבוש מהיר שלו, במקרה של היווצרות רטיבות ומונע את התנאים הדרושים להיווצרות פטריות ועובש.
-
בעיית עיבוי בחלונות - יש להזמין איש חלונות. אם מדובר על בעיית עיבוי בחלונות אלומיניום, הרי שאיש אלומיניום הוא הכתוב המתאימה ויש לבקש ממנו חלון מבודד מתאים, שימנע את היווצרות העיבוי.
-
פעולה נוספת שיכולה להיות יעילה במקרה של בעיית עיבוי בקירות היא לבנות קיר גבס נוסף מעל הקיר הסובל מבעיית עיבוי ולהניח בין שני הקירות חומר מבודד, או צמר סלעים, כמובן על ידי איש מקצוע כמו שיפוצניק, או איש גבס, כך שהקיר החיצוני יקבל בידוד מספק.
-
לאחר שטופלה בעיית העיבוי תוכלו לטפל בתסמינים שנוצרו בעקבותיה: לטיפול בצבע שהתקלף, או התפוצץ, יש להזמין איש צבע, או שיפוצניק שיתקן את הקיר ויישם מחדש טיח, צבע מונע יובש, או צבע מונע עיבוי וכן הלאה.
-
לטיפול בעובש יש להזמין שיפוצניק שמכיר את התחום או שאפשר לפנות לחברת הקץ לעובש המתמחה בטיפול בבעיות עובש - הם ינקו את העובש מכל שכבות הקיר, ויצבעט עם חומר דוחה עובש, כדי שהמצב לא יחזור.
לסיכום: איטום, או עיבוי - העיקר שתקפידו על טיפול מקצועי
למרות שבמרבית המקרים רטיבות על הקירות מופיעה בגלל בעיות איטום, חשוב לבדוק אם מדובר בעצם בבעיית עיבוי. בעיית עיבוי מייצרת תסמינים כמעט זהים לאלה של בעיית איטום וגורמת לנזקים לא פחות קשים, אך הטיפול בה מעט שונה ולכן חשוב לאבחן אותה כראוי. אם אינכם בטוחים ממה בדיוק נובעת הבעיה, הזמינו מומחה איטום, או מומחה בידוד, שיבדוק עבורכם את מקור הבעיה וימליץ על פתרונות מתאימים.
השיטות העיקריות, בכל מקרה, אינן מסובכות במיוחד וכוללות פתרונות אוורור יעילים, שימוש באמצעי חימום שאינם יוצרים אדים ובדיקה של מצב האיטום והבידוד של המבנה.
כדי למנוע הישנות של הופעת פטריות ניתן למרוח את הקיר בחומר אנטיפונגוס (במחיר של כ-50 ש"ח), המונע היווצרות פטריות. ישנם גם צבעים נגד עובש, בהם ניתן לצבוע את הקיר, כך שיש בנמצא מגוון פתרונות, חלקם מתאימים לכל כיס וקלים ליישום.
מחפשים קבלן איטום ולא מצאתם ?