בניה קלה - כל מה שחשוב להכיר

בשל המהירות, הניקיון והפשטות הופכת הבניה הקלה ונעשית רווחת יותר ויותר בישראל. שוקלים לבנות בשיטה הזו? לפניכם מדריך מקיף שיסייע לכם להבין את עקרונות השיטה, החומרים והמחירים

מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס

פורסם ב-13/01/2016 9 דק' קריאה

מהי בניה קלה?

בניה קלה היא שיטת בניה שאינה כוללת שימוש בבלוקים, בטון וטיח, ובמקומם מורכב המבנה מלוחות מיוחדים המורכבים על גבי קונסטרוקציה ייעודית מפלדה או מעץ, לרוב בשילוב חומרי בידוד. ישנן שיטות שונות לבניה קלה כאשר המשותף ביניהן הוא תהליך נקי ומהיר מאוד בהשוואה לבניה הקונבנציונלית. הסיבה העיקרית למהירות התהליך היא שלרוב חלק או כל מרכיבי המבנה נבנים באופן ייעודי במפעל ורק ההרכבה נעשית בשטח על ידי קבלן הבניה הקלה. גם מבנים יבילים נכנסים לקטגוריה של בניה קלה כאשר הם ברובם נבנים בשיטת בנייה קלה ומובלים כבר מוכנים אל השטח.

זוהי שיטה רווחת מאוד בארצות הברית, אוסטרליה ואירופה אך בישראל היא עדיין צעירה יחסית, ורוב המבנים החדשים בארץ עדיין נבנים בשיטת הבניה הקונבנציונלית. עם זאת, משווקי החומרים לבניה מהתחום בטוחים שעם הזמן גם הקהל הישראלי יתרגל לסוג הבניה המתקדם, ויבין את היתרונות הבולטים של השיטה כמו כאמור המהירות בה ניתן להגיע לבית מוכן, בהשוואה לתהליך הארוך אותו עובר כל מי שמעוניין בבניית בית או הניקיון והדיוק אליהם ניתן להגיע בשיטה. ישנם יתרונות רבים אחרים בשיטה, אותם נמנה בהמשך, לצד החסרונות שמונעים ממנה להגיע לקהל רחב יותר.

שיטות לבניה קלה

קונסטרוקציה

כאשר מדברים על חומרים לבניה קלה באופן כללי מאוד ניתן לומר שהיא כוללת בדרך כלל קונסטרוקציה, לוחות ייעודיים וחומרי בידוד. ישנם חומרים שונים מהם יכולה להיות עשויה הקונסטרוקציה למבנה, וחומרים שונים לבניית הקירות. ישנן שלוש שיטות לבניית קונסטרוקציה:

  • בניית קונסטרוקציה מפלדה דקת דופן במפעל על פי תוכנה מיוחדת המתכננת את הקונסטרוקציה בהתאם לתכנית המבנה.
  • ייצור מוטות הפלדה במפעל ושינוע שלהם לאתר הבניה שם יורכבו לכדי הקונסטרוקציה המלאה של המבנה.
  • קונסטרוקציה מעץ, שתורכב באתר הבניה, לה בדרך כלל יורכבו גם פנלים מעץ.

כאשר מדובר בקונסטרוקציית פלדה, ישנה אפשרות לייצר את הקונסטרוקציה כולה במפעל ולשנע לאתר הבניה, או לבצע הזמנה של עמודי הפלדה ולהרכיב את הקונסטרוקציה באתר הבניה. ישנן חברות המספקות קונסטרוקציות בשיטות מתקדמות כאשר הבולטת בהם היא חברת מייטק, העובדת עם תוכנה הנקראת  Wall Solutions שפותחה על ידיי מהנדסי החברה ב- 20 שנה האחרונות. התוכנה מאפשרת בניה של כל הקונסטרוקציה במפעל על פי התכנית האדריכלית. אפשרות נוספת היא קניית חומרי הקונסטרוקציה מאחת מספקיות חומרי הבניה הקלה כמו חברת רוטנברג למשל, והרכבתם על ידי קבלן הבנייה בשטח. ישנם גם לקוחות נועזים המזמינים חומרי קונסטרוקציה מסין כדי להוזיל עלויות.

חומר נוסף ממנו יכולה להיות עשויה הקונסטרוקציה הוא עץ, כאשר ברוב המקרים תיעשה הבחירה בקונסטרוקציה כזו כאשר המבנה כולו עשוי עץ. רוב שלדי העץ עשויים מעצי אורן או עץ לבן (עץ מחטני). שיטת הבניה בעץ הנהוגה בישראל לקוחה מארצות הברית, כאשר פרופיל של כל קורת עץ תלוי במיקום במבנה המוכתב על ידי מהנדס הבניה. כאשר מדובר בבתים סטנדרטים, בהם המפתחים או המרחקים בין קירות או הגגות אינם גדולים, יש סטנדרט בניה קבוע. כאשר מדובר בתכנית מיוחדת יותר, נעזרים במהנדס. שיטת הבניה מעץ היא שיטה גמישה לשינויים משיטת הבניה על בסיס שלד פלדה.  

הבחירה בסוג הקונסטרוקציה קשורה לצרכי הלקוח, להעדפת האדריכל, לגודל המבנה, לגודל השטח, לתקציב, למפתחים (המרחק בין העמודים במבנה), לצורך בשינוע, מיקום בארץ, אקלים ולעוד פרמטרים רבים. ישנם כמה הבדלים עקרוניים בין פלדה לעץ, שאולי יוכלו לסייע בתהליך הבחירה. קונסטרוקציית הפלדה היא קונסטרוקציה יציבה, העמידה היטב בפני זעזועים. לשלד העשוי פלדה יתרון בכך שאינו חשוף למזיקים או לריקבון. עם זאת, ישנו מקדם ביטחון שנלקח במקרה של בנייה בעץ. פלדה הינה חומר תעשייתי אחיד לכן קל מאוד לחשב כמה עומסים יוכל לשאת. לעומת זאת, עץ הינו חומר טבעי בו יכולים להיווצר כתמים, "עיניים" או ריקבון. קשה יותר לחשב את תכונותיו, לכן נלקחים מקדמי בטחון גדולים יותר. כתוצאה מכך, דווקא שלד עץ עומד פעמים רבות בעומס כבד מאשר שלד מפלדה. שני ענפי הבניה שונים מבחינת ותק: השימוש בשלד פלדה נכנס לתעשייה רק ב-15-20 שנה האחרונות. לעץ, לעומת זאת, מסורות בניה כבר של 250-300 שנה. בשנים האחרונות שיטת הבניה בפלדה הולכת ותופסת יותר ויותר מקום, אך יש עדיין כאלה המעדיפים את השיטה הוותיקה יותר.

לוחות

מעבר לסוגי הקונסטרוקציה השונים ישנם כמובן גם סוגי לוחות שונים. הסוג הבסיסי ביותר של לוחות לבניה קלה נקראים פנלים מבודדים, אשר לרוב רלוונטיים פחות לבתי מגורים מכיוון שהם איכותיים פחות. הפנלים עשויים פח או אלומניום וממולאים בחומר מבודד. בין סוגי הפנלים ישנם פנלים מבודדים איכותיים יותר או פחות, כאשר האיכות נקבעת בעיקר לפי סוג החומר המבודד הקיים בהם. רוב החברות והקבלנים הבונם בתים פרטיים ותוספות בניה יבנו אותם בשיטת הקירות הרב שכבתיים הנבנים על גבי קונסטרוקציית פלדה, כאשר מבחוץ ישנן לוח חוץ ייעודי ובפנים לוח גבס. לרוב לוח הגבס הפנימי יהיה דו קרומי או לוח מחוזק, כמו לוח סילברבורד של טמבור למשל. הלוח החיצוני יהיה לוח מיוחד לבניה קלה כמו מאסטר קיר או דנסגלאס, ומעליו חיפוי חיצוני (לרוב נבחר לכך שליכט צבעוני). ישנם סוגים שונים של חתכי קיר שמציעים הקבלנים השונים, כאשר על מידת האיכות והעמידות  של הקיר משפיע העובי שלו, איכות חומרי הבידוד, מידת הדחיסות שלהם, אם יש או אין אוויר כלוא ועוד. מומלץ להתייעץ עם אדריכל המבין בבניה קלה כאשר מקבלים הצעת מחברות בניה, כדי להבין מה רמת חתך הקיר המוצע, והאם הוא איכותי מספיק עבורכם. בכל מקרה, רמת הבידוד של קיר רב שכבתי הנבנה בבניה קלה יהיה כמעט תמיד תמיד טוב יותר מקיר הנבנה בבניה קונבנציונלית. מתעניינים בבניה קלה? כדאי לבדוק קודם את נושא היתרי הבניה.

חברות בניה קלה

בשוק הישראלי אין עדיין הרבה אפשרויות של בעלי מקצוע המתמחים בתחום. אם כבר התחלתם לבצע סקר שוק קצר בתחום הבניה הקלה ודאי מצאתם חברות בניה קלה המשווקות בתים "עד המפתח" ולצידם קבלני בניה קלה שבונים בתים פרטיים בשיטה זו. לבחירה בחברה יש יתרונות וחסרונות. היתרון הברור הוא העובדה שהכל מרוכז במקום אחד: האדריכל, בחירת חומרי הגמר, הבניה. אין צורך בטרטור וכאב ראש. ביתרון טמון גם החיסרון - אין בדרך כלל אדריכל חיצוני שמפקח ואין הרבה אפשרויות בחירה בתחום מוצרי הגמר מכיוון שלכל חברה כזו יש ספקים שעובדים איתה. לכן, הרבה לקוחות יעדיפו בחירה בקבלן בניה קלה, כאשר יותר אחריות מוטלת גם על כתפיהם אך גם יותר חופש בחירה. כאשר מדובר בחומרים של בניה קלה, החברות העיקריות מהן תוכלו לקבל תשובות טובות לשאלות בתחום הן רוטנברג, המייבאת חומרי בניה קלה; טמבור ואורבונד, המייצרות לוחות ייעודיים לבניה קלה וחברת מייטק המייצרת קונסטרוקציה מפלדה דקת דופן לבניה קלה. 

חשוב להבין שעם השנים ישנן התפתחויות רבות בתחום הבניה הקלה, הן ברמת החומרים והן ברמת המחקר שנעשה בתחום. ישנם מפרטי בניה שונים לחברות שונות ולקבלנים שונים, וחשוב להבין על מה בדיוק משלמים. מומלץ בחום רב להיעזר באדריכל או יועץ מהתחום שיעזור לכם להבין את הצעות המחיר שאתם מקבלים: מה חתך הקיר המוצע לכם, מהי רמת הבידוד, הלוחות, הגבס, חתך הגג וכו'. השיטה מחייבת בעלי מקצוע טובים לביצוע, ואתם תרצו לוודא שאכן מי שמבצע אצלכם את העבודה מציע לכם את התמורה הטובה ביותר למחיר.  

הצעת מחיר לדוגמה של בניה קלה מחברה "עד המפתח"


הצעת מחיר מחברת בניה קלה "עד המפתח"

אליעד גלילי

ציון 9.75 5 חוות דעת

רני ספיר

ציון 9.75 10 חוות דעת

ג'מאל אבו נאב

ציון 9.6 5 חוות דעת

רונן הופמן

ציון 9.95 5 חוות דעת

בניה קלב ביחידת מגורים

יחידת מגורים במושב שנבנתה בבניה עצמית

מחפשים קבלן בניה קלה?

או
בית בבניה קלה שתוכנן על ידי האדריכל אודי מסינגר

בית בבניה קלה שתוכנן על ידי האדריכל אודי מסינגר

בניה קלה - מחירון

תוספת חדר באמצעות פנל מבודד כ-1,700 ש"ח למ"ר
סגירת מרפסת בפנל מבודד כ-2,300 ש"ח למ"ר
תוספת בניה מקירות רב שכבתיים כ-3,000 ש"ח למ"ר
בניית בית 100 מ"ר בקירות רב שכבתיים 5,000 - 6,000 ש"ח למ"ר
עלות שלד הנבנה במפעל כולל הרכבה כ-1,200 ש"ח למ"ר
שלד פלדה מסין  כ-77 דולר למ"ר לפני הובלה (שמוסיפה כ-4,500 דולר) 

למידע נוסף ומורחב על מחירים לבניה קלה

בניה קלה - יתרונות וחסרונות

יתרונות חסרונות

מהירות בניה: בניית בית בבניה קלה ייקח שליש מהזמן שלוקח לבנות בית בשיטת הבניה הקונבנציונלית.

קושי בשינויים בשטח: תכנון מקדים קריטי כי יש פחות אפשרות לשינויים בשטח לעומת הבניה הקונבנציונלית.

בניה נקיה: יתרון גדול בבניית בית בבניה קלה. בעיקר כשמודבר בתוספת בניה, וניתן להמשיך ולהתגורר בבית.

מחסור באנשי מקצוע: אין הרבה אנשי מקצוע מבצעים בארץ גם ברמת התכנון וגם ברמת הביצוע

ידידותית לסביבה: החומרים הנמצאים בשימוש בבניה קלה הם ידידותיים לסביבה ורוב בעלי תקן של בניה ירוקה.

חדש בישראל: לא קיים בישראל במשך הרבה שנים ולכן קשה יותר לבחון איך מחזיקים מבנים מעמד שנים רבות.

בידוד: לבניה קלה יש יתרון בולט - יבודד פי 3 טוב יותר מבית שנבנה בשיטה קונבנציונלית. המשמעות היא גם חיסכון בחשמל.

קושי במכירה: קשה יותר למכור בתים בבניה קלה מכיוון שבישראל הציבור הרחב מעדיף את הבניה הקונבנציונלית.

בניה קלה תמונות

בידוד בבניה קלה 

כאמור, אחד היתרונות הבולטים של שיטת הבניה הקלה הוא נושא הבידוד. בבניה מסוג זה ניתן להגיע לחתך קיר בעל ערכי בידוד משופרים העולים בהרבה על קיר שנבנה בשיטה קונבנציונלית. שימו לב כי על פי התקן, קיר חיצוני בבניה קלה למגורים יהיה בעובי של לפחות 20 ס"מ. חשוב להקפיד על כך.

בידוד תרמי מסומן בערך "מקדם התנגדות תרמית" המסומן ב-r. ככל שה-r גבוה יותר כך החומר הוא בעל יכולת בידוד טובה יותר. מערכת קיר בבניה קלה תשלב גם חומרי בידוד כמו צמר סלעים או צמר זכוכית וגם אוויר כלוא, המגדיל את רמת ההתנגדות התרמית. חתך קיר בבניה קלה בסטנדרט טוב יכלול לדוגמה שני לוחות גבס ורודים (לוחות חסיני אש) ושלד ברוחב 15 ס"מ שבתוכו חומר בידוד כמו צמר סלעים. בחלקו החיצוני של המבנה יהיו פלטות ייעודיות לחוץ, ואז או מערכת טיח מיוחדת שמתלבשת על הפלטות או קלקר לבידוד נוסף של 3 - 5 ס"מ ועליו מערכת טיח.

אצל היצרניות והמשווקות המרכזיות בתחומי הבניה הקלה כמו אורבונד, מייטק או טמבור ניתן למצוא חתכי קיר מומלצים למוצרים השונים. חברת מייטק, למשל, מציעה את חתך הקיר הבא ללוח אקוופאנל של אורבונד: לוח גבס פנימי, יריעה אוטמת, קונסטרוקציה, חומר בידוד (צמר זכוכית), חסם אדים, לוח אקוופאנל, רשת שיריון, שכבה צמנטית חיצונית, צבע וגמר. כדאי ללכת על חתך קיר של חברה מוכרת, כך גם ניתן לקבל ייעוץ מקצועי מהחברות הללו, ואחריות על התוצאה. באתרי האינטרנט של החברות ניתן לראות דוגמאות. למאמר מקיף בנושא בידוד, לחצו כאן!

היתרי בניה בבניה קלה

אין הבדל משמעותי בין הגשת בקשה להיתר בניה לבתים בבניה קלה לבין בתים בבניה המסורתית. מלבד כמובן ציון העובדה שמדובר בבניה קלה במסמכי הבקשה לאישור. לרוב בתהליך של בניה קלה יירד הסעיף המחייב לפינוי הפסולת לאתר מורשה. בדרך כלל יש צורך בהצגת תו תקן לחומרים ואישור של יועץ בטיחות. בשונה מבניה קונבנציונלית, יש צורך בהסכם להטמנת פסולת בכמות של 20 אחוז פחות לעומת בניה רגילה.

במקרה של החלפת שיטה אחרי תחילת העבודה יש לגשת למועצה המקומית, ולקבל אישור החלפת חומר. התהליך לוקח פחות זמן מתהליך הנפקת אישור בניה מאפס, ופשוט יותר מבחינה מערכתית. התהליך זהה לחלוטין גם כאשר מדובר בתוספת על הגג או בתוספת למבנה, אם כי במקרה כזה יהיה קצר יותר מהליך הוצאת היתר לבניה מאפס. כאשר מדובר בתוספת על הגג ישנם מקרים בהם תהיה העדפה לבניה קלה על פני בניה מסורתית. הדבר נכון למשל במקרים של בניינים ישנים במיוחד, שמשקל כבד מדי עליהם עלול להיות בעייתי. למאמר מקיף בנושא היתר בניה לחצו כאן!

מחפשים קבלן בניה קלה?

או

המאמר עזר לכם?

שאלו את המומחים בפורום

שאלו שאלה

מאמרים בנושא בניה קלה

נמצאו 15 מאמרים