קיר בריקים בבית - מידע שימושי
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
אחת האופנות שלא ניתן להתעלם מהן כיום היא קירות הבריקים - אותם קירות המחופים בלבנים במראה מחוספס-תעשייתי. המגמה החלה באירופה, בבתים ישנים הבנויים מלבנים, בהם הטיח החל להתפורר והבריקים נגלו מתחתיו. המראה שהתקבל היה מעניין למדי, ומאז כולם מנסים לחקות אותו.
שוקלים לעשות קיר בריקים בבית והתחלתם קצת להסתכל מסביב על מקומות בהם יש קירות כאלה? סביר להניח שרוב הבריקים בהם נתקלים כבר לא היו בריקים אמיתיים אלא חיקויים. מה שאנו מכנים בריקים "אמיתיים" הם בריקים בלגיים המפורקים מבתים, אשר צבעם יהיה לרוב אדום קרמי או שחור. את שני צידי הבריקים מנסרים, כך שמכל בריק יחיד נוצרים שני בריקים. החלק הפנימי נזרק או עובר לשימוש אחר. הבריקים הללו הם אירופאיים אותנטיים אך מחירם גבוה יחסית בשל עלויות הייבוא והעבודה שנעשית על כל בריק. לצידם, ישנם חיקויים העשויים מגבס יצוק או מסגסוגות שונות, הנצבעים כך שייראו כמעט זהים לחלוטין לאותו בריק מקורי, ומחירם זול יותר.
מחפשים מעצב פנים ולא מצאתם ?
סביר להניח שרוב הבריקים שנתקלים בהם אינם אמיתיים
כיצד בונים קיר בריקים?
קבלן השיפוצים אוהד מספר כי ישנן שתי שיטות לבניית קיר בריקים, כאשר הבחירה ביניהן נעשית לפי עוביים. השיטה הראשונה והרווחת יותר היא הדבקה על הקיר, הנעשית כאשר כל לבנה היא בעובי שאינו עולה על 2 סנטימטרים. בשלב הראשון מורחים את הדבק על הקיר ומסרקים עם מסרק מתאים. לאחר מכן מדביקים כל אריח בנפרד תוך שמירה על מרחק של סנטימטר ביניהם (המרחק נשמר באמצעות ספייסרים). את הרווחים ממלאים בכוחלה, חומר שהוא סוג של רובה, המורכב ממלט לבן וטיט. ישנן מספר שיטות ליישום הכוחלה בחריצים כאשר הטובה מביניהן היא כיסוי הקיר כולו בכוחלה ושפשוף האריחים עם מברשת פלדה כדי לחשוף אותם. שיטה נוספת היא מילוי באמצעות מזלף, המומלצת פחות, מכיוון שהמראה הסופי נראה לא טבעי.
הבריקים העבים יותר, בעובי של 2 סנטימטרים או יותר נבנים בצורה הדומה לבניית קיר לבנים אמיתית. את הבניה מתחילים סמוך לקיר מהרצפה בשורות, כאשר תוך כדי הבניה כבר ממלאים בחומר המורכב ממלט לבן, טיט וחומר מחזק (כמו למשל בי.ג'י. בונד). הבריק עצמו נצמד לקיר באמצעות החומר, וכן לבריקים האחרים. אם אתם מבצעים שיפוץ כללי, קבלן השיפוצים (או אחד מאנשיו) הוא שיבצע את בניית קיר הבריקים. במידה ואתם עושים עבודה של קיר בריקים בלבד, ישנם שיפוצניקים רבים שיכולים לבצע את העבודה הזו בנפרד.
מחפשים מעצב פנים ולא מצאתם ?
קיר בריקים בסלון
כמה דברים נוספים שכדאי לדעת: אם אתם מעוניינים בגימור יותר היי טקי ופחות גולמי, ישנה שיטה של צביעה בשמן לאחר בניית הקיר, המשווה לו מראה רטוב ומבריק יותר. אם החלטתם על קיר בריקים בחדרים רטובים מומלץ ליישם עליהם סילר כדי להגן על הבריקים מרטיבויות.
ישנם סגנונות עיצוביים שונים וצבעים שונים של בריקים וניתן לבחור בין אינסוף גוונים של לבן, אדמדמם, אפור, בז', צהבהב ועוד. בנוסף ישנם סוגי גימורים שונים שנעים בטווח שבין מראה נקי ומלוטש לבין בריקים בעלי מראה תעשייתי וגולמי, וקירות בהם יש משחק בין גוונים משתנים.
כמה עולה קיר בריקים?
קירות בריקים הם עסק לא זול. רק על עבודה של בניית מטר בריקים תשלמו 500-600 ש"ח, ללא קשר לשיטת הבניה, מכיוון ששתיהן דורשות הרבה מאוד עבודה. גם הבריקים עצמם אינם זולים. בריק בלגי מקורי יעלה כ-300 ש"ח למטר. מחיר בריק מתועש יכול להתחיל מ-120 ש"ח עד 200 ש"ח, תלוי בסוג הנבחר.
רק על עבודה של בניית מטר בריקים תשלמו 500-600 ש"ח.
חלופה פופולארית למדי כיום היא טפט בריקים. טפט כזה ניתן לרכוש בחנויות או באתרי אינטרנט כמו אליאקספרס ואי ביי. מחיר קניה של טפט כזה ברשת היא כ-40 דולר למארז של 10 מטר (ישנם גם מבצעים מדי פעם בפעם המאפשרים לרכוש את הטפטים במחירים זולים עוד יותר). כמובן שיש לקחת בחשבון שהמראה לא יהיה זהה לקיר בריקים אמיתי, אך היתרון הוא שניתן גם להוריד את הטפט בקלות, אם מתחרטים...