איך בונים תכנית תאורה לשיפוץ?
מאמר מאת צוות שיפוצים פלוס
אין ספק ששלב חשוב למדי בתכנון שיפוץ הבית הוא תכנון התאורה. בניית תכנית תאורה צריכה להגיע אחרי השלב בו כבר קיימת תכנית אדריכלית, כאשר ישנן מספר נקודות חשובות בהן מתחשבים אנשי מקצוע (אדריכלים, מעצבי פנים או יועצי תאורה) בבואם לתכנן את מערך התאורה בבית. מובן שהדגשים הללו רלוונטיים גם למי שמתכנן את התאורה ללא סיוע של איש מקצוע. כדאי להכיר כמה מהעקרונות, לפני שאתם מתחילים בבניית התכנית לשיפוץ שלכם.
ראשית, יש להתחשב בגדלי החללים השונים בבית ובהתאם לכך, להבין מהי עוצמת התאורה הנדרשת בכל חדר וחדר. הדבר השני שיש להתחשב בו הוא אילוצים כלשהם הנובעים מהתכנית כמו החלטות על הנמכות תקרה וכדומה. הדבר השלישי שיש להתחשב בו הוא גודל החלונות - האור הטבעי של הבית. התאורה צריכה לקחת בחשבון לא רק את גודל החלל אלא גם את מרחקי הקירות, צבעי הבית, הסגנון העיצובי וצרכי הנפשות המתגוררות בו.
כשאנו מסתכלים על כל חלל בבית ישנם שלושה סוגי תאורה שניתן לתכנן בהם: תאורת הצפה (הארה כללית של החדר), תאורת אווירה (אפשרות לתאורה מעומעמת יותר) ותאורת אובייקט שיכולה להיות כזו המתמקדת באלמנט מסוים כמו נישה בסלון עם תמונה, ארונית ספרים או פריט וינטג'. בדרך כלל, יועצי תאורה ימליצו לקחת בחשבון פתרונות לכל אחד מהסוגים בכלל חלל, בעיקר בחללים החשובים בבית: הסלון, המטבח ופינת האוכל.
חלק מתהליך הבחירה כולל גם את גווני התאורה. ישנה תאורה חמה, תאורה שהיא צהובה יותר או לבנה, קרה יותר, וישנה גם תאורת ביניים - בין שני הגוונים.
טמפרטורת צבע היא ערך הנמדד במעלות קלווין (K) ומעיד על איכות האור שהנורה מפיצה.
- אור "לבן חם"( K2,700-3,000 ) - גוון צהבהב.
- אור "לבן קר" (K 4,000) – גוון לבן, כחלחל.
- אור יום (K5,000-7,500) – גוון לבן.
במה להתחשב בבחירת תאורה?
- העמדת ריהוט - בחירת התאורה בבית מתחילה מתכנית העמדת הריהוט. בשלב התכנון יש לסדר את הפונקציות השונות בבית, כך שיתאימו לצרכי הדיירים. האם מדובר במשפחה שמארחת הרבה? האם יש חשיבות לאזורים לגיבוש משפחתי? מהם הדגשים החשובים לדיירים: האם בזמן הפנוי הם צופים בטלוויזיה, קוראים או עובדים? כל אלה מכתיבים שימושים שונים בחלל ומתוכם העמדת הריהוט. עוד לפני תכנון ובחירת התאורה חשוב לדעת היכן ימוקם כל רהיט, כולל ספות, שולחנות ואפילו ארונות. לא נרצה שהתאורה תטיל צל על הארון, כך שלא נוכל לראות מה נמצא בפנים. לכן, הכרחי לדעת היכן נרצה למקם את פריטי הריהוט שלנו.
- הגדרת מוקדי ההארה - אחרי שהוגדרו מיקומי הרהיטים, יש להגדיר את המוקדים הדורשים הארה, וכן להגדיר את סוג הארה הנדרשת. זה מתחיל בהגדרת העוצמה שנגזר מאופי החלל - אם הוא מוגדר לאירוח העוצמה תהיה גבוהה, חלל אינטימי דורש הארה יותר מתונה. בנוסף, נגדיר עד כמה חשוב לנו מראה גוף התאורה. במחסן, למשל, נבחר גוף תאורה פשוט. בסלון נבחר גוף תאורה מרשים.
- קביעת סגנון - סוגי גופי התאורה קשורים גם לסגנון העיצובי שהוגדר לחלל. חלל מודרני מכתיב גופי תאורה מינימליסטיים יותר ומאסיביים פחות. לעיצוב כפרי או וינטג' ניתן לבחור בגופי תאורה בעלי נוכחות רבה יותר, המשתלבים עם המראה הכללי
מחפשים חברת תאורה ולא מצאתם ?
התאמת התאורה לכל חדר בבית
מטבח - מטבח הוא מעין חלל עבודה ולכן מומלץ לבחור בתאורת שטיפה לצד תאורה ממוקדת למשטח העבודה, כמו למשל ספוטים מתחת לקלפות שיראו לנו בדיוק מה אנחנו עושים. במטבח מקובל פעמים רבות לבחור באור קר או באור ביניים בשל הצורך בתאורה המדמה תאורת יום, על מנת שניתן יהיה לראות את הצבעים בספקטרום הנכון שלהם.
מחפשים חברת תאורה ולא מצאתם ?
סלון - בסלון מקובל לבחור באור חמים יותר, שנותן תחושה נעימה, מרגיעה ומשפחתית. כדאי גם לחשוב על אפשרות לתאורת אווירה עבור ערבים אינטימיים בבית או תאורת אובייקט עבור אלמנטים עיצוביים מיוחדים.
חדר אמבטיה - דווקא בחדר האמבטיה מקובל ללכת על שילובים של תאורה קרה עם תאורת ביניים או צהובה עם תאורת ביניים. באמבטיה חשוב שתהיה אפשרות לאור חזק עבור גילוח או איפור למשל, אך גם יש המעדיפים אפשרות לתאורה מינימלית יותר, עבור קימה מהירה לשירותים בלילה.
שאר חדרי הבית - בחללים האחרים יש הרבה מקום למשחק ולטעם אישי כאשר לרוב בחדרי שינה התאורה החמה היא המועדפת, בשילוב עם נורת לילה. בחדרי ארונות מומלצת תאורה קרה המאפשרת לראות בצורה ברורה את גווני הבגדים.
גם הגיל משחק תפקיד בבחירת גוון התאורה. מבוגרים יותר יעדיפו את האור הלבן או אור הביניים, המאפשר לראות טוב יותר מבלי לאמץ את העין. עם זאת, עבור מבוגרים יש לבחור בגופי תאורה עם סנוור עקיף ולא ישיר.
מגמות עכשוויות בתאורה
נורות הלד הפכו בשנים האחרונות לנפוצות מאוד בשיפוצים. לד היא נורה חסכונית ביותר, אך כשרק יצאו הנורות לשוק מחירן היה יקר מאוד, והצרכן הפרטי העדיף לבחור בנורות הזולות יותר. כיום המחירים ירדו והבחירה בלד הפכה להיות נפוצה למדי.
מעבר לכך ישנן שתי מגמות הפוכות הרווחות כיום. האחת היא תאורה נסתרת: מיני פרופילים של תאורה השקועים בתוך קרניזים או הנמכות גבס. מן הצד השני ישנה גם חזרה לגופי תאורה מאסיביים ובעלי נוכחות.
סגנון הרטרו החזיר גם את נורות הפחם, אותן ניתן לראות הרבה במסעדות. מדובר בנורות דמוי אגס, ארוכות ושקופות העובדות עם חוט להט. הנורות הללו מתאימות פחות לתאורה כללית ומיועדות יותר לתאורת אווירה.
גוף תאורה בעל נוכחות
סוגי נורות
- נורת ליבון והלוגן - ליבון הן נורות הבסיסיות הבנויות מחוט להט במיכל זכוכית. הנורות הללו נחשבות לבזבזניות יחסית מבחינת צריכת החשמל שלהן ומנצלות את האנרגיה כראוי ברמה נמוכה מאוד. הן מחזיקות כ-1,000 שעות ומחירן כ-5 - 10 ש"ח. ההלוגן הן פיתוח של הליבון ועשויות זכוכית אליה מוחדר גז הלוגן, האור מופק על ידי חימום אלקטרוני של סליל להט. הנורות הללו מחזיקות כ2,000 שעות, והעלות הממוצעת היא 10 - 50 ש"ח. החל מ-2012 נכנסו לתוקפן תקנות לפיהן אסורה מכירת נורות ליבון ונורות הלוגן בהספק של 60 ואט ויותר, אלא אם מדובר בנורות שעומדות במדדים שהציב משרד האנרגיה והמים והמתייחסים לדירוג ניצול האנרגיה של הנורה. היחס בין כמות האור המופץ מהמנורה לבין ההספק שלה, הינו המדד לחסכון באנרגיה, כאשר היעילות האנרגטית של הנורות מסומנת באמצעות אותיות מ- A (החסכוני ביותר) עד G (הבזבזני ביותר). הנורות המותרות למכירה הן רק כאלה המדורגות מ-A ועד C.
- נורות פלורסנט - האור בפלורסנט מופק על ידי הליך של הצתת גזים שאינם נראים לעין ועל כן הם משולבים עם אבקת פלורסנט שצובעת את האור ומאפשרת לראות אותו בעין אנושית. אלה נורות בעלות צריכת חשמל נמוכה ואורך חיים של כ-15,000 שעות. ישנן כיום נורות פלורסנט משודרגות כמו נורת לומילוקס, בעלת צריכת החשמל של נמוכה ואורך חיים של כ-8,000 שעות. נורות דולוקס הקומפקטיות גם הן פלורסנטיות ומהוות תחליף לנורות הליבון. נורות PL המוכרות הן חלופה טובה לנורות פלורסנט ארוכות ומעניקות אור חזק ואורך חיים גבוה מאוד. הקומפקטיות שלהן ועצם העובדה שאינן פולטות חום רב הופכות אותן לעדיפות על הלוגן והליבון. גם נורות T-5 מהוות חלק מסדרת הפלורסנט רק שאלו משולבות עם אלומיניום ומעניקות החזר אור גבוה במיוחד. מדובר בנורה דקיקה שמאפשרת שילוב בגופי תאורה קטנים מאוד.
- נורות לד - נורות לד הן נורות חסכוניות בחשמל, שאורך חייהן עומד על כ-50,000 שעות, הן מגיעות במגוון גוונים ועלותן מתחילה בכ-50 ש"ח ויכולה להגיע גם למאות שקלים. מדובר בנורות הנמצאות כיום בשימוש נרחב בשל חסכוניותן ואורך חייהן.
- נורות מטל הלייד - נורות מטל הלייד ידועות בשימושן כתאורת חוץ. מכיוון שהן ממוקמות בחוץ הבית לרוב, הן יהיו בעלות מסנני UV שמונעים דהיה. לנורות הללו יש אורך חיים ארוך, הן מחזיקות עד כ-15,000 שעות ועל כן נחשבות לחסכוניות במיוחד. נורות מטל הלייד יכולות להגיע בצבעים שונים אך הבסיס הוא קר ולבן. לנורות אלו שימושים רבים ושונים - לצמחיה, לאקווריום, לתאורה חיצונית וכו' והמחירים משתנים בין שימוש אחד לאחר.
גוון תאורה צהבהב. עיצוב תאורה של נועה חיים
סוגי גופי תאורה
ישנו מגוון עצום של סוגי גופי תאורה בעיצובים שונים, כאשר רובם מתחלקים לכמה סוגים עיקריים:
- ספוטים - הספוט בדרך כלל מאיר באור ממוקד ומכאן גם שמו, spot.
- פרופילים - פסי תאורה מאורכים היכולים להיות תלויים או מחוברים לתקרה.
- גופי תאורה עומדים - גופי תאורה הממוקמים על הרצפה ועומדים גביה.
- גופי תאורה שקועים - גופי תאורה המשתלבים בקיר או בתקרה.
- צמודי תקרה - גופי תאורה הצמודים לתקרה.
- צמודי קיר - גופי תאורה הצמודים לקיר.
- אפלייטים - גופי תאורה (לרוב צמודי קיר) המאירים לכיוון מעלה.
שילוב גופי תאורה שונים בחלל אחד. עיצוב תאורה של נועה חיים. עיצוב פנים: אנני זגורי. צילום: נדב פקט.
מחירים של גופי תאורה
כדאי לקחת בחשבון שתאורה היא הוצאה משמעותית במהלך שיפוץ כולל של דירה או בית. עלות התאורה בשיפוץ של דירת 3-4 חדרים יכולה להגיע ל-15-20 אלף ש"ח, כאשר ההוצאה יכולה להיות כבדה הרבה יותר ורק גוף תאורה מאסיבי אחד בסלון או במטבח יכול להגיע למחיר של 10,000 ש"ח.
כיום ישנם אנשים המחפשים להוזיל עלויות באמצעות הזמנה של גופי תאורה באינטרנט מאתרים כמו איביי או אליאקספרס, הדבר אכן יכול לחסוך כמה אלפי שקלים אך כמובן טומן בחובו סיכון.
אם יש לכם אדריכל או מעצב פנים, הוא יכול לייעץ לכם בנוגע לתאורה בבית. אם לא, ניתן להגיע לשוחח עם יועצי תאורה בחנויות המובילות (אך כמובן שהם לא ימליצו לכם על גופי תאורה ממקומות אחרים) וניתן גם לשכור את שירותיו של יועץ תאורה. מחיר של ייעוץ כזה משתנה לפי אופן הליווי. פגישת ייעוץ בודדה יכולה לעלות כ-450 ש"ח (ללא מע"מ), וליווי מלא יכול לעלות כ-1,500 או יותר, בהתאם לאופן בו הוא מלווה (האם הוא מצטרף לסיבובי קניות, האם נפגש עם אנשי גבס וכו'). היתרון של מעצבי תאורה הוא שהם יכולים לקחת את התקציב שלכם ולהתאים לכם תכנית מדויקת. החיסרון הוא כמובן שמדובר בהוצאה נוספת.
דוגמה לעיצוב תאורה מחודש במסגרת שיפוץ בדירה בחולון
את שיפוץ הדירה והתאורה ביצע האדריכל זוהר לבנון. מדובר במשפחה בת 6 נפשות הכוללת 4 ילדים צעירים. המשפחה אוהבת מאוד לארח והמטבח מהווה מרכז חשוב בבית. מדובר בדירת 4 וחצי חדרים בגודל 100 מטר, בבניין שנבנה בשנות ה-90. במצבה ההתחלתי הדירה הייתה חשוכה ולא מרווחת. פינת האוכל היתה קטנה, המטבח היה בחדר סגור וכלל הרבה חלל לא מנוצל. אחד האלמנטים הבולטים בשיפוץ הוא השימוש בהנמכות גבס בשילוב עם תאורה. למשפחה היה חשוב לבחור בתאורה עדכנית, שלא תבלוט ולא תפריע לחלל. בגלל שהדבקת הריצוף גם כך "גנבה" מהגובה נעשתה הנמכת תקרה של עד 9 ס"מ קו תחתון. באמצעות התאורה הובלטו אזורים אותם היה חשוב ללקוחות ולמתכננים להדגיש.
כדי להדגיש את פינת האוכל נעשה שימוש בגוף תאורה עגול ושטוח מלד. אליו התווסף פס ספוטים מהסלון הממשיך ברמז מול שתי נקודות א-סימטריות מאזור הטלוויזיה. מפינת האוכל עד לתוך המטבח נוספו ספוטים מלד המייצרים חיבור של כל האלמנטים. בתוך המטבח הספוטים הופכים לתאורת עבודה מעל משטחי העבודה. מעל האי נוספה תקרה תלויה עם תאורה נסתרת, וספוטים שיוסיפו תאורה איכותית לעבודה על האי או לאכילה מהירה.
בסלון נוצרה תעלת תאורה עם כיסוי פרספרקס בצורת ו"ו אשר מוסיפה את הטאץ' הייחודי לאזור ומולה נוצרה תעלה שקועה עם ספוטים הזורקים אור ממוקד וחם על האלמנטים הדורשים הדגשה כמו השולחן ויצירות אמנות על הקיר. התאורה מבדילה את האזור של הישיבה ומוסיפה לו ייחודיות מעבר לשאר הבית. באזור הוויטרינה נוסף "ניתוק" נוסף בתקרת הגבס המסתיר את החיבורים של הווילון, וכך הווילון יורד בקו ישר ומרכך את האור העוצמתי הנכנס מהחוץ.